VENNER: Visesangeren Ole Paus og Anne Grete Preus var gode venner. Her under utdelingen av Anders Jahres kulturpris i september 2018. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Slik minnes de Anne Grete Preus: – Rockens dronning!

«Rockens dronning», «en bauta» og «nådeløst ærlig». Slik beskriver venner og kolleger den folkekjære artisten.

Artist Jørn Hoel sier han akkurat har fått nyheten om Preus sin bortgang, og sier til VG at det er utrolig trist. Selv møtte han Preus for første gang på slutten av 1970-tallet, da han spilte i bandet Rute 26 og opptrådte sammen med Preus’ band Veslefrikk.

– Jeg husker den gangen; jeg ble så utrolig grepet over hvor tøff hun var som frontfigur i et rockeband. Jeg har møtt henne noen ganger opp i gjennom, og alltid hatt utrolig sans for henne. Både som person og som artist, sier Hoel.

Han sier alle ble stum av dama oppe i Nord-Norge.

– Oppe i nord kunne det være litt barskt og tøft publikum. Men hun var dobbelt så tøff som de tøffeste nordlendingene som hadde vært på havet.

Hoel forteller også om betydning av Preus som jente og frontfigur i et rockeband:

– Jeg jobbet sammen med gitaristen til Bob Dylan, og den eneste kvinnelige frontfiguren han hadde hørt om tilbake i 1987, var faktisk Anne Grete Preus! Han synes hun var så utrolig bra. Han skjønte ikke hva hun sang, men hun sang så utrolig sterkt.

Hoel sier det blir et stort savn å miste Preus.

– Hun var en bauta, og har betydd ekstremt mye for, mange vil si for kvinnelige artister, men like mye for oss gutta! Alle vi elsker tøffe damer og artister som står for noe og har et sterkt engasjement.

Den norske visesangeren Ole Paus sier han savner Anne Grete Preus.

– Hun var en venn, jeg var veldig glad i henne. Jeg husker henne som et utrolig klokt og godt menneske, sier Paus til VG, og legger til at han er takknemlig for at de fikk jobbe sammen.

Preus’ tidligere kollega, Per Vestaby, startet det norske rockebandet Veslefrikk (1977–1982) og Can Can (1983–1987) sammen med Preus.

– Det er så trist, jeg har ikke helt kommet over det. Jeg fikk vite det for en stund siden. Det var jeg som dro henne med inn i de greiene der, rockebransjen. Vi hadde mye kontakt vi, men det er en stund siden jeg snakket med henne nå. Det var før sommeren, sier Vestaby til VG.

VESLEFRIKK: Det norske bandet Veslefrikk (1977–1982) med Per Vestaby. I bakgrunnen bl.a. Hege Rimestad og Anne Grete Preus. Foto: Sigurd Eidsøren

Artistkollega Hanne Krogh minnes Preus som rockens dronning. Hun var også programleder da Anne Grete Preus ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2013

– Rockens dronning! Røff, direkte og kompromissløs. Samtidig hadde hun en poetisk og sårbar sjel. Jeg glemmer aldri hvor engstelig hun var da hun skulle innlemmes i Rockheim Hall of Fame i 2013. Det å skulle bli hyllet offentlig var langt utenfor hennes komfortsone. Hun ville heller snakke gjennom gitaren sin og tekstene sine. Og dette vil leve videre, skriver hun i en sms til VG.

– Et forbilde

Unni Wilhelmsen sto på badet da hun fikk beskjeden om Preus i dag.

– Da den meldingen plutselig kom ... det kom litt brått på. Tårene trillet på badet. Jeg identifiserer meg jo med henne. Vi er norske, vi er damer som spiller gitar og har reist rundt i Norge i mange år.

Hun forteller at hun i det siste har tenkt på hvordan Preus har det. Wilhelmsen forteller om hennes ti år eldre storesøster som kjente Anne Grete Preus. Hun minnes at hun synes det var veldig stas.

– Jeg har stor respekt for henne. Hun var lyrisk, og en ekstremt god tekstforfatter og tolker. Hun hadde et så godt forhold til det norske språket og gitaren sin, sier Wilhelmsen.

Wilhelmsen forteller at hun fikk æren for å innføre singer/songwriter-konspetet i Norge. Men for henne var det viktig å pepeke at Anne Grete Preus kom før henne.

– Vi står på skuldrene til de som kom før oss. Hun var et forbilde. Spesielt som konsertmusiker, instrumentalist og gitarist. Og måten hun tok scenen på, sier Wilhelmsen.

Hun forteller at alle som har jobbet med Preus bare har gode ting å si om henne.

TV2-PROGRAM: I 2012 var Anne Grete Preus med i «Hver gang vi møtes». Det var også Elvira Nikolaisen, Bertine Zetlitz, Jan Eggum, Øyvind Sauvik, Halvdan Sivertsen og Øystein Dolmen. Foto: Frode Hansen, VG

– En diamant i vår låtskatt

Sanger Elisabeth «Bettan» Andreassen peker på at at Anne Grete Preus har etterlatt seg en stor låtskatt.

– Hun var en utrolig flott artist, komponist og tekstforfatter som fikk skrevet og sagt ting på en dypere og vakker måte – litt ovenfor skyene og nedenfor jorden. Fremfor alt har hun laget en skatt vi alltid kommer til å ha som en diamant i vår låtskatt, sier Andreassen til VG.

Hun mener Preus var en ener og forteller at de ble kjent på Frogner i Oslo.

– Vi fikk en fin tone. Hun var et fantastisk menneske, så lyttende. Det var veldig trist å få vite at hun var blitt syk, men så kommer dette som et sjokk likevel. Det var for tidlig. Alt for tidlig, sier Andreassen.

– Nådeløst ærlig

Artistkollega Bjørn Eidsvåg sier Preus var dedikert til sitt yrke som låtskriver og artist.

– Hun var nådeløst ærlig, intellektuelt skarp, søkende og spørrende. Hun etterlater seg et sterkt testamente i form av sin låtkatalog. Hvil i fred, sier Eidsvåg til VG.

En annen artistkollega, Eldar Vågan, sier at alt som Preus gjorde skulle være ordentlig.

– Du kunne ikke slurve og kutte i svingene om du skulle spille med henne, det gjorde hun i hvert fall ikke selv.

Vågan legger til at hun var stor og tok stor plass da hun var engasjert.

– Hun var målbevisst hele tiden, og det ser du i alle musikkvideoer og opptredener hun gjorde, sier Vågan til VG.

Flere artister, statsråder og andre minnes Preus på sosiale medier:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder