Monty Python-stjernen Terry Jones er død

Den populære komikeren ble 77 år. Med Monty Python inspirerte han komikere verden over, blant annet norske KLM.

Terry Jones er død, 77 år gammel, melder BBC. Jones led av en sjelden form for demens, og dødsfallet bekreftes av hans agent.

Jones var med i den banebrytende humortruppen Monty Python, som lagde humorprogrammer, filmer og LP-utgivelser i en årrekke.

Med i truppen var også John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Terry Gilliam og Graham Chapman. Sistnevnte døde i 1989.

STORHETSTIDEN: John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin, Terry Jones, Eric Idle, Graham Chapman i 1975. Foto: Ben Martin / Archive Photos

Monty Python slo først igjennom i Storbritannia med den til tider surrealistiske sketjs TV-serien Monty Pythons Flying Circus i 1969, en serie som var ulikt noe annet som kom før den.

Etter at TV-serien var ferdig i 1974 samarbeidet gruppen videre og lagde blant annet filmene «Monty Python and the Holy Grail» (1975), «Life of Brian» (1979) og «Meningen med livet» (1983).

– En av de morsomste tekstforfatteren og utøverne i sin generasjon, sier Python-kollega Michael Palin til BBC.

– Terry var en av mine aller nærmeste venner venner. Han var snill, generøs, støttende og den mest lidenskapelige når det kom til å leve livet til det fulle, sier han.

Også John Cleese har kommentert dødfallet, via Twitter:

Terry Jones var regissør på «Life of Brian» og «Meningen med livet».

«Life of Brian» ble først forbudt i Norge på grunn av påstått blasfemi, men ble senere godkjent med 18-års grense.

COMEBACK: Terry Jones og Eric Idle på scenen i London i 2014. Foto: Dave J Hogan / Getty Images Europe

Filmen, som handler om Brian Cohen som levde på Jesu tid og vokste opp i en stall, ble godkjent med en forplakat som slo fast at filmen ikke hadde noe å gjøre med en viss Jesus å gjøre.

Jones spilte ikke sjelden kvinne i Monty Pythons sketsjer og filmer, og mange vil huske rollen som Brians mor Mandy i «Life of Brian».

Monty Python gjorde comeback i 2014. Ett planlagt show i O2 Arena i London ble utsolgt på 43 sekunder, og gruppen la til ni opptredener.

Jones er imidlertid ikke kjent kun som komiker. Han var universitetsutdannet i historie, og har skrevet flere bøker om middelalderen. Han har også skrevet flere fiksjonsbøker, den siste «The Tyrant and the Squire» kom i 2018.

Knut Lystad: Veldig inspirert

Norske KLM, Kirkvaag, Lystad og Mjøen, var norske komikere som var sterkt inspirert av Monty Python.

Knut Lystad fra KLM har selv vært og sett Monty Python, og sier KLM var veldig inspirert av britene.
– Det var leit å høre. Det er alltid leit når gamle helter forsvinner, sier han til VG om nyheten om Terry Jones’ bortgang.

Lystad hadde ikke noe personlig forhold til Jones, men sier han og Lars Mjøen så Monty Python live i London en gang, og fikk treffe komikerne etterpå.

– Vi pratet lenge med Michael Palin, blant annet. Jones var jo en del av Monty Python og de var fantastiske. Hele gruppen var jo trendsettende, sier han og utdyper:

– Det var en hel gjeng med komikere som kom fra universitetsmiljøene i England på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet. Den nye stilen som kom var noe både Lars Mjøen og jeg først i våre radioting, og så Trond Kirkvaag da vi jobbet sammen i KLM, var veldig inspirert av. Vi kalte det «zany comedy».

– De sto for den absurde humoren, som vi syntes var veldig fascinerende. De appellerte til hjernen mer enn til hjertet. Enten likte du humoren, eller likte den ikke. Enkelte av sketsjene skjønte de fleste, men en del av dem hørte du bare suset etter idet de forsvant over hodet på folk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder