Silya om: *Distraherende menn  *På kanten roller  *Kroppspress

TREKANTDRAMA: Frank Kjosås, Silya Nymoen og Charlotte Frogner utgjør et kjærlighetstriangel i «Sweeney Todd». Foto:Patrick Da Silva Sæther,VG

Fra «Stjernekamp» til blodig teater

Silya Nymoen (36) liker seg best når hun synger så det
kjennes som om innvollene kommer ut. Nå spiller hun i en musikal hvor det flyter av død og innmat.

 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Patrick da Silva Sæther

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg liker det, sier artisten over én million nordmenn fulgte da hun vant «Stjernekamp» på NRK for et knapt år siden:

– Jeg har litt mye energi fra før, og så får jeg ekstra energi av å stå på scenen. Jeg spilte konsert i går, og nå kjenner jeg det i ryggen, armene og lårene. Av og til tar jeg i så mye at det kjennes ut som om innvollene kommer ut, og jeg tror jeg får brokk. Men det får meg til å føle meg levende, når jeg gir av meg selv.

Noen trening ut over sceneinnsatsen tror dermed Nymoen ikke det blir når hun over nyttår skal i gang med sceneprøver til den makabre musikalen «Sweeney Todd» på Det Norske Teatret. Der spiller hun mot Frank Kjosås som den dødelige barbereren, og Charlotte Frogner som Mrs. Lovett – kvinnen som baker paier av Todds drapsofre.

Fra Jesus til seriemorder

I ROLLEN: Frank Kjosås som den unge Hitler i «Mein Kampf». Foto:Trond Solberg,VG

Kjosås har tidligere vunnet Gullruten for TV-rollen i «Halvbroren», og har spilt både Hitler og Jesus ved Det Norske Teatret. Men dette blir hans første forsøk som seriemorder.

– Hitler var mer systematisk, men Sweeney er en affektmorder. For meg blir det mer emosjonelt å jobbe med. Han er jo en gal type, sier skuespilleren.

Frogner har mange sett i TV-serier som «Hvaler» og «Side om side». På Det Norske har hun spilt både dronning og Maria Magdalena, men nå blir det andre boller – eller paier:

– Jeg har aldri laget pai på scenen, ei heller av menneskekjøtt. Det gjelder å finne logikken til menneskene som utfører disse tingene, som gjør at det blir naturlig for dem. Det er et ganske skittent og møkkete univers vi skal inn, og det synes jeg alltid er gøy, fastslår Frogner.

For Silya blir det nytt å spille Lucy – Todds store kjærlighet som er blitt gal og driver gatelangs når han slipper ut etter et lengre fengselsopphold.

– Jeg hadde ikke tenkt så mye på den rollen. Men da jeg fant ut at hun blir voldtatt, er prostituert og går gatelangs, tenkte jeg «OK, da har jeg noe å sette tenna i». Det blir sikkert ikke så glamorøst, men jeg synes det er veldig interessant. Det er gøy å dykke inn i en annen person og være en del av en pakke, sier Silya.

– Ingen snill pike

Det er rundt ti år siden hun spilte i musikal sist.

– Jeg spilte en hore i «Cabaret», så morder i «Chicago» og ble voldtatt i «West Side Story». Det er ingen snille piker, jeg er mer interessert i å være litt på kanten, sier hun.

Selv er hun vant til å ta sjanser. I 2006 hadde Nymoen platekontrakt med Columbia Records, og flyttet til USA for å satse.

– Det begynte veldig stort, og så gikk det helt ned i bunnen. Alle fikk sparken, det var helt krise, og så måtte jeg begynne på nytt igjen. Jeg har begynt på nytt igjen veldig mange ganger. Men nå som jeg tenker tilbake, var det ikke meningen at det skulle skje da. Jeg setter pris på alle begynnelsene jeg har hatt der borte. Nå vet jeg hva jeg vil og hvem jeg er, sier Silya.

VINNER: Silja vant «Stjernekamp» i fjor, og har litt lyst til å være med i år også. Foto:Frode Hansen,VG

Hun har i løpet av årene i USA skrevet sanger for Vanessa Hudgens, spilt i studio med Bruce Springsteen, og turnert med eget band. Hun har lagt et ekteskap bak seg og sovet på sofaer i New York.

– Har du en sofa på vent fremdeles?

– Jeg har alltid en sofa på vent.

– Vil du beskrive deg som rastløs?

– Kanskje litt. Jeg har alltid vært eventyrlysten og hatt lyst til at det skal skje noe. Verden er ganske stor, og jeg blir litt stressa av å tenke på alle stedene jeg ikke har vært, eller alle tingene jeg ikke har gjort. Samtidig kjenner jeg nå som det er mye å gjøre i Norge, har jeg nok behov for en base og litt ro. Det som gjør meg glad er å få lov til å gjøre helt forskjellige ting. Jeg får lov å leve i en slags eventyrverden, og jeg blir ikke rastløs av å være her når jeg får gjøre så mye gøy, sier Silya.

– Vil ikke sulte meg

– Gjennom årene i bransjen, hva har du opplevd av kroppspress?

– Når det gjelder kropp tenker jeg: Du skal leve med den skrotten hele livet, så du kan like godt være venn med den. Det er så mange som ikke er venn med kroppen sin, og det synes jeg er så trist. Man blir påvirket, men jeg prøver bevisst ikke å tenke så mye på det, for jeg har ikke lyst til å sulte meg. Jeg er veldig sterkt bygd, og hadde jeg ikke vært det, hadde jeg ikke klart å holde på med det jeg gjør. Jeg er glad for at jeg er sterk og sunn og at det funker!

Nymoen vedgår at hun har sett mye rart på reisene sine.

– Det å være i Los Angeles, det er som å være på sirkus. En må tenke at «dette er en annen verden». Jeg er blitt så trygg på hvem jeg er, at jeg gidder ikke bruke energi på det, sier hun.

Ferdig med USA er hun likevel ikke. Allerede denne måneden reiser hun tilbake, for så å ta med seg bandet fra New York til Norge på en klubbturné senere i høst.

– Klarer du ikke å holde deg hjemme?

– Jeg har tilbragt så mange år i New York, måneder av gangen i Los Angeles, og jeg har vært mye i Austin og i Stockholm, at jeg føler at det føles litt hjemme over alt.

– Har du en kjæreste i hver havn også?

– Jeg er jo kaptein, så det er mye som skjer. Nei da! Sier Silya og ler.

– Det er ikke så mye tid til det. Jeg fokuserer ikke så mye på mennene nå, jeg fokuserer på meg selv – det er viktig. Det har vært mye greier. Så jeg tenkte at nå skal jeg bygge min verden, mitt «empire».

– Med greier, mener du da guttehistorier?

– Ja, men jeg vil ikke snakke om det. Man blir så distrahert, så nå skal jeg fokusere på meg selv. Da er det gøy å kaste seg ut i interessante ting!

Må krible i magen

Og tilbud har hun fått. Etter seieren i «Stjernekamp» solgte hun ut konserter og ble booket til festivaler landet rundt i sommer. «Stjernekamp»-konkurrent Agnete Johnsen er nå å se i «Skal vi danse», men der får vi ikke se Silya med det første.

– Jeg har fått ganske mange tilbud, og jeg sier veldig mye nei. Det er veldig hyggelig å bli spurt, men jeg har som prinsipp at når jeg blir spurt om noe, så må jeg kjenne en kribling for å si ja. Om ikke det kribler, så... Det må passe inn i hva jeg har lyst til å holde på med, og det må drive meg framover, sier artisten.

– Hva gjorde at «Sweeney Todd» fikk det til å krible?

FINNER TONEN: Charlotte Frogner, Frank Kjosås og Silja Nymoen må finne kjemien på scenen over nyttår. Foto:Patrick Da Silva Sæther,VG

– Det kriblet fordi det er Erik Ulfsby. Jeg synes han er et geni og så leken. Og så er jeg fan av ting som er morbid og makabert, men som er morsomt. Og det er jo en morsom historie at de dreper folk og lager paier av dem. Jeg trekkes veldig mot ting som er mørke, oppsummerer Silya.

Gladnervøs

Teatersjef Erik Ulfsby skal også ha regien på musikalsatsingen, som først får premiere i mars neste år. Han kaller stykket en «teaterlek», og mener denne versjonen vil bli mer underholdende enn den tradisjonelle versjonen.

– Det som blir gøy med dette, er at hver gang man jobber med Erik Ulfsby, vet man at man får noe helstøpt – han gir seg ikke før han får det han vil ha. Og han er blitt mer bestemt med åra, sier Frank Kjosås.

– Jeg synes «Sweeney Todd» ofte blir litt mørk og «liksom-skummel», så vi må leke mye mer med det og lage det mer underholdende, fastslår Ulfsby.

I januar starter prøvene. Da er historien til Silyas rollefigur blitt gjort om til et fortellerperspektiv. Og vi kan angivelig vente oss ekspressiv lekenhet. På nynorsk, selvsagt.

– Jeg tror det blir mange utfordringer, som å finne ut hvordan rollen skal være, og nynorsken. Men jeg gleder meg til å finne ut hva som kan være utfordrende og øve på det! Jeg er litt nervøs allerede, og det er bra. Jeg liker å være litt gladnervøs, sier Silya.

Les også

 1. - Tenk å få betalt for å kose med Frank Kjosås

  Haddy N'jie (33) hygger seg med kyssescener, mens Marion Ravn (29) har fått forbud mot å sole seg for å være den bleke…
 2. «Stjernekamp»-Silya prøvesang for Bruce Springsteen

  Silya Nymoen (35) var nervøs før møtet med Bruce Springsteen (64), men lot seg fort sjarmere av superstjernen.
 3. Skuespillerpar sammen på scenen

  Ekteparet Marie Blokhus og Frank Kjosås skal nå også dele scene; i teaterhistoriens største drama, «Hamlet».
 4. Gråtende Silya til topps i «Stjernekamp»

  Dette er ekte gledestårer: Så glad ble Silya Nymoen da hun sang seg til topps i «Stjernekamp».
 5. «Stjernekamp»-Silya: - Veldig glad i menn

  Silya Nymoen (35) vil helst rekke å svare alle på nettmøtet. Også de som vil ha svar på sivilstatusen.
 6. Det Norske nominert til flest teaterpriser

  Det Norske Teatret kan håve inn ni Hedda-priser, blant dem de gjeve prisene for beste mannlige og kvinnelige hovedrolle…

Mer om

 1. Film
 2. Reality-TV
 3. Teateranmeldelse

Flere artikler

 1. Teateranmeldelse: Besk toddy

 2. Silya: - Jeg faller for feil folk

 3. Silya Nymoen – fra mannehater til stormforelsket

 4. Disse er med i «Hver gang vi møtes»

 5. Silya til Unni Wilhelmsen: - Jeg er så fan!

 6. Storslått premierehelg på norske teater

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder