BLOGGER: Caroline Berg Eriksen, tidligere «Fotballfrue», under innspillingen av VGTV-«Intervjuet» tidligere i år. Foto:Mathias Jørgensen,VG

Berg Eriksen beklager fototukling

Bloggeren Caroline Berg Eriksen (27) deler bilder fra sitt liv med 100.000 daglige blogglesere. Nå ber hun dem om unnskyldning for at hun har redigert seg tynnere på en rekke bilder.

  • Ingvill Dybfest Dahl
  • Line Blokhus
  • Jennifer Bråthen

Artikkelen er over fem år gammel

I fjor sommer skrev Berg Eriksen i kommentarfeltet på egen blogg at hun ikke retusjerer bildene ut over fargeredigering og mindre kosmetiske endringer på nærbilder. Bloggeren som tidligere kalte seg Fotballfrue postet kommentaren etter at en leser spurte hvor mye hun retusjerte sine bilder og hvordan hun stilte seg til retusjering.

«Jeg synes det er veldig synd. Jeg retusjerer ikke mine bilder, det ville nok ikke sett helt bra ut, jeg har ikke tid eller skills til det», svarte hun i kommentarfeltet da.

Beklager retusjering

Nå har imidlertid Berg Eriksen innrømmet at hun har endret på bilder hun har lagt ut på bloggen. I et lengre blogginnlegg postet 2. juledag skriver hun at bilderedigeringen har funnet sted i perioder hun har følt seg elendig etter negative kommentarer fra bloggleserne.

«...Jeg har hatt dårlige dager og bilder som jeg har følt har sett helt feil ut, og da har det dessverre kjentes helt ok å endre litt på størrelsen på en arm, bein eller andre ting. I løpet av min tid som blogger har ikke dette inntruffet veldig ofte, det er unntaket og ikke regelen, men dette gjør det på ingen måte ok, og hver gang jeg har gjort det, vet jeg at det er feil...», skriver bloggeren og avslutter innlegget:

«Jeg er veldig lei meg for at jeg noensinne har gjort slike feil og tabber, men jeg håper dere kan se det fra min side og tilgi meg.»

En gjennomgang VG har gjort dokumenterer at det har vært lastet opp bilder på Berg Eriksens domene som er annerledes enn dem som er publisert på bloggen.

SMALERE MIDJE: På dette bildet av Berg Eriksen og mannen Lars-Kristian, er hennes midje retusjert smalere. Bildet er publisert i et innlegg som oppsummerer september til desember 2012. VG har hatt tilgang på før- og etterbilder som dokumenterer forskjellene. Foto:,Skjermdump fra bloggen

Berg Eriksen legger til grunn det enorme kroppspresset hun har levd med i seks år - fordi hun er blogger. I innlegget, som også er omtalt av Dagbladet, skriver hun at det kjennes som et stikk i magen hvis en vond kommentar treffer på en dårlig dag. Hun skriver også at hun ikke ønsker at datteren Nelia (1) skal vokse opp med et forbilde som lar seg påvirke negativt av andre, eller i et samfunn der folk snakker nedsettende om andre.

– Bare lett behandlet

Motefotograf Ole Martin Halvorsen, som har sett flere av før- og etter-bildene fra Berg Eriksens blogg, mener endringene er «innafor».

– Noen av bildene er jo veldig lett behandlet der bare klærne er dyttet inn litt fordi de ikke sitter så bra som de burde. Ellers går det mye i å framheve midjen litt ekstra, og det synes jeg for så vidt er helt innafor, sier han.

Halvorsen understreker at han skjønner at bloggeren vil gi bildene en liten behandling, siden hun har mange lesere som er veldig fokusert på nettopp utseendet hennes.

– En blogg er ikke akkurat en avis og en burde ikke kreve like strenge etiske retningslinjer her, sier han.

Fotografen mener likevel at et nærbilde av ansiktet er for mye retusjert.

– Det ser ikke bra ut rent teknisk fordi huden blir for soft, men de andre bildene er ganske lite retusjert, sier Halvorsen.

– Caroline er nær idealet

Også kjendisfotograf Rolf-Ørjan Høgset mener endringene er minimale. Han har tidligere fotografert og retusjert bilder for Berg Eriksen i flere sammenhenger, blant annet gravid-bildene VG tidligere har publisert, og bilder til bloggen hennes.

– De korrigeringene Caroline har gjort er bagatellmessige, og hadde dette vært bilder til en kommersiell kampanje, ville nok retusjeringen vært langt mer omfattende. De endringene som er gjort er de mest vanlige, altså fjerning av rynker, jevning av hudstruktur og mindre endringer av fasong, sier han til VG.

Høgset mener Caroline ikke bør ha dårlig samvittighet for bilderedigeringen.

– Alt vi ser er pyntet på, både før og etter selve fotograferingen, og kravene om å være «perfekt» er sterke. Vi er så vant til å se det polerte at vi reagerer om vi ser noe som er ekte og upolert, påpeker fotografen.

Han påpeker også at Berg Eriksen er svært nær det perfekte idealet i utgangspunktet.

– De bildene jeg har gjort med henne tidligere har vært langt mindre retusjert enn det som er normalt i skjønnhets- og motebransjen. Carolines image er ekte, og ikke et resultat av retusj, hvor mye det enn måtte provosere!

Det har ikke lyktes VG å komme i kontakt med Berg Eriksen etter en rekke henvendelser. Heller ikke Peter Peters fra Friendly Entertainment, som representerer toppbloggeren, har svart på VGs henvendelse.

Fjernet bilder

Før Berg Eriksen ba sine lesere om tilgivelse fant VG flere bilder fra 2012 og 2013 som er publisert i blogginnlegg. Bilder som ikke har vært retusjert har vært tilgjengelige for VG, og på flere kan man tydelig se at detaljer eller konturen på kroppen er endret på.

Blant bildefilene som er lastet opp på Berg Eriksens domene fant VG, i åpne mapper på bloggens server, flere versjoner av de samme bildene som ligger synlig for leserne i blogginnleggene. På flere bilder er Berg Eriksen redigert tynnere, med smalere lår og midje.

JUSTERINGER: I dette innlegget fra 2013, er konturene av Berg Eriksens bein redigert. Dette bildet er publisert på bloggen. VG har tilgang på før-bildet som dokumenterer endringen. Foto:,Skjermdump fra bloggen

På samme tid som VG ble gjort oppmerksomme på bilderedigeringen ble mappene med bildefilene endret. Så å si alle bildemappene fra 2014, med unntak av bildene fra februar 2014, ble endret i løpet av kort tid. Det samme gjelder for en rekke andre mapper fra tidligere år.

Mange av lenkebanene som fører til bildene i mappene fungerer ikke lenger. Flere av lenkene til «før»-bildene, som altså ikke er publisert åpent på bloggen, viser koden «Error 404 - Not Found». Samtlige av mappene som de forsvunne bildene er hentet fra er endret helt nylig.

Undertøykritikk

I november 2013 la Berg Eriksen ut et undertøysbilde av seg selv på Instagram fire dager etter at hun fødte datteren Nelia. Bildet skapte umiddelbart sterke reaksjoner på sosiale medier, og bloggeren fikk siden massiv omtale i både norske og internasjonale medier.

Under innspillingen av «Intervjuet» på VGTV i oktober, spurte Mads A. Andersen henne om bildet.

– Jeg hadde aldri trodd at det bildet skulle få så mye oppmerksomhet. Jeg la det ut fordi jeg var stolt. Jeg hadde akkurat fått et barn og jeg syntes jeg så bra ut. Jeg syntes det var kult – det var et klapp på skulderen til meg selv, sa bloggeren da.

Hun ble også spurt hva hun tenker om kritikken hvor det hevdes hun er veldig opptatt av å være tynn.

– På bloggen har jeg aldri hatt et fokus som handler om å være tynn. Jeg har alltid hatt fokus på helse og det å være sunn. Det er noe helt annet enn et ønske om å være tynn. Jeg har aldri sagt at jeg trener for å være tynn. Jeg trener fordi det gir meg ekstremt mye – jeg elsker å trene og jeg får mye energi av det, sa Berg Eriksen i «Intervjuet».

Les også

Flere artikler

  1. «Fotballfrues» ektemann innrømmer overfor VG: Skrev kommentarer med falske navn på konas blogg

  2. Caroline Berg Eriksen delte nakenbilder av seg selv: – Jeg måtte gå noen runder

  3. «Fotballfrue»: – Jeg er så utrolig lei meg

  4. Ny jente for Caroline Berg Eriksen og mannen

  5. Caroline Berg Eriksen gravid igjen

  6. «Fotballfrue»-sponsor om avsløringene: - Leit

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder