Ari Behn: Ingen oppskrift på hva som er rett

DRAMMEN (VG) Ari Behn tror folk ville sett annerledes på kronprinsparets privatskole-valg hvis de hadde satt seg bedre inn i saken.

Tirsdag kom meldingen om at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tar barna, Sverre Magnus (8) og Ingrid Alexandra (10), ut av offentlig skole - til fordel for de private Oslo International School og Montessori-skolen.

Barnas onkel, Ari Behn, sier til VG at alle må kunne få velge ut ifra de mulighetene man har for barna.

- Det fins ingen oppskrift på hva som er rett. Vi må velge ut ifra de mulighetene vi har for barna våre, sier Behn.

VG møter Behn rett før åpningen av kunstutstillingen «Crossover» på Drammen Museum, hvor Ari Behn er en av fire kunstnere som stiller ut.

- Forstår du kritikken kronprinsparet har fått?

- Når folk får satt seg litt inn i saken og får lest litt mer enn et par overskrifter, kan det hende de klarer å tenke litt lenger og annerledes, sier Behn.

- Hva tenker du om at kronprinsparet bryter tradisjoner?

- Jeg tenker at hver generasjon må gjøre sine egne valg, sier Behn.

- Syns du deres valg sender ut et signal om at de private skolene er bedre enn den offentlige?

- Det er et regnestykke man gjør, for alle vil det beste for barna sine. Det er summen som bestemmer hvilken type skole det blir. Det er ingen kritikk av den offentlige skolen, sier Behn.

Martin Kolberg:- Skritt mot avvikling av monarkiet

Mette-Marit og Haakon møtte opp på kunståpningen for å støtte Ari Behn (t.h.). Foto:KRISTER SØRBØ,VG

Kronprinsparet var også til stede på kunståpningen i Drammen, men ønsket ikke å snakke med VG. Prinsesse Märtha Louise la ikke skjul på at hun synes det var en spennende utstilling, men ønsket ikke å kommentere kronprinsparets skolevalg til VG.

Tilstede var også Ari Behns tre døtre, bror og foreldre. Flere kjente personer hadde tatt turen til Drammen Museum onsdag kveld. Blant dem var Jono El Grande, Hans Erik Dyvik Husby, Harald Zwart og kona Veslemøy Zwart.

- Det beste for barna

Onsdag formiddag uttalte kronprins Haakon til VG at han forstår at folk har meninger om valget de har tatt.

-Våre barn har hatt gode år på skolene de har gått på, men vi har likevel kommet frem til dette, fordi det er til det beste for barna nå. Dette har vi selvsagt vurdert, svarte kronprinsen og la til at de nå vil fokusere på de nye skolene og deres opplegg, uttalte han.

Valget vekker sterke reaksjoner fra en rekke hold. Mange mener at det å sende kongebarna på private skoler, bryter med kongehusets tradisjoner om å ivareta en folkelig posisjon .

Folket har også talt:4 av 10 mener kronprinsbarna bør gå på vanlig skole

Ifølge Oslo Internasjonale Skole koster det i underkant av 100.000 kroner i året for en norsk statsborger å være elev. 70 prosent av elevene ved skolen er utenlandske statsborgere, og disse betaler 187.500 kroner for et skoleår.

INGEN FASIT: Ari Behn mener alle må få velge hva som er best for sine barn, og mener det ikker er noen oppskrift hvor hva som er rett i en slik situasjon. Foto:Krister Sørbø,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder