DEN GANG DA: Geir Børresen utkledd som «Labbetuss» i programmet med samme navn. Halvdan Sivertsen og Vibeke Sæther var vekselsvis programleder. Foto: Svein Erik Furlund, Aftenposten
DEN GANG DA: Geir Børresen utkledd som «Labbetuss» i programmet med samme navn. Halvdan Sivertsen og Vibeke Sæther var vekselsvis programleder. Foto: Svein Erik Furlund, Aftenposten

Labbetuss har bursda'

RAMPELYS

(VG Nett) Fredag fyller Geir Børresen 70 år. Skuespilleren har gitt liv til barne-TV-figurer som «Labbetuss» og «Max Mekker».

  • Tommy Brakstad
Publisert: Oppdatert: 19.11.12 11:42

Mange nordmenn har vokst opp med Geir Børresens figurer. Hans innsats i norsk barne-TV på 1970-, 80-, og 90-tallet har satt flere spor.

- Da jeg startet i «Portveien 2» var «Labbetuss» allerede en kjendis, sier «Portveien»-general Jarl Goli til VG.

Våt hund

Børresens debut på TV var som programleder sammen med Vibeke Sæther i barne-TV-serien «Lekestue» i 1971. På slutten av 70-tallet gjorde Geir Børresen «Smurfene» til en landeplage.

Likevel, det er hans rolle utkledd som hunden «Labbetuss» på 80-tallet har fått mest oppmerksomhet.

- Geir lever seg sånn inn i rollen. Han tror at han var en hund, sier Sæther, ler og fortsetter:

- Han var alltid en våt hund. Jeg var redd for at han skulle svime av på grunn av varmen i «Labbetuss»-kostymet.

Fikk vondt i magen

Programlederen har mange morsomme minner fra tiden med Geir Børresen. En gang kledde han seg ut som en dame med appelsiner som pupper.

- Han prøvde hele tiden å få meg til le, men han klarte det ikke, sier Sæther.

Eli Rygg jobbet sammen med «Labbetuss» i «Teodors julekalender», NRKs første egenproduserte adventskalender.

- Jeg husker at han var fryktelig glad i boller som «Labbetuss». Han spiste så mange at han fikk vondt i magen, sier Rygg og ler.

Sjefen over alle sjefer

I barne-TV serien «Sesam stasjon» tok Børresen rollen som «Max Mekker». Fra 1990-1998 gikk han utkledd som en stor, blå, dyreaktig figur.

- Geir Børresen er barne-TV. Da jeg var liten så jeg ham på skjermen. Da jeg begynte i NRK tok vi over for «Sesam stasjon», sier Asgeir Borgermoen, kjent fra «Asgeir - Sjefen over alle sjefer» fra barne-TV-suksessen «Fritt Fram».

- Han er en legende. Et lekent menneske som ser ut som han knapt har rundet 45 år, fortsetter Borgermoen og gratulerer jubilanten.

For ordens skyld: Karakteren «Labbetuss» har bursdag 21. desember, ifølge NRK.