UTESTENGT: I dette bildet fra 2014 synger Julija Samojlova under åpningen av Paralympics. Foto: Ekaterina Lyzlova AP

Nekter russisk Eurovision-deltaker adgang til Ukraina

Russland raser over at Ukraina nekter den russiske sangeren som skal delta i Eurovision Song Contest, innreise i forbindelse med konkurransen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Sangkonkurransen skal i år holdes i Ukrainas hovedstad Kiev.

– Ukrainas sikkerhetstjeneste har gitt Julija Samojlova innreiseforbud i tre år, opplyste sikkerhetstjenesten SBU onsdag.

– Avgjørelsen ble tatt akkurat nå, heter det videre i uttalelsen.

Så du? Sinnene i kok etter svenskenes MGP-finale

Reise fra Krim

Julija Samojlova deltok på en konsert på russiskokkuperte Krim i 2015, noe som ifølge den svenske kringkasteren SVT kan betraktes som et brudd på ukrainsk lov fordi det er forbudt å reise direkte til Krim fra Russland.

Russlands viseutenriksminister Grigorij Karasin reagerer kraftig på avgjørelsen.

– Dette er nok en forferdelig, kynisk og umenneskelig handling fra myndighetene i Kiev, sier han til nyhetsbyrået Interfax.

Slik var Norges finale: VG kastet terning på alle låtene

Avventende Eurovision-sjef

Norske Jon Ola Sand er Den europeiske kringkastingsunions sjef for Eurovision Song Contest. I en SMS til NRK skriver han at han har registrert at flere medier rapporterer om innreisenekten.

– Vi har ikke fått verifisert dette fra våre kontakter i Ukraina, så foreløpig kommenterer vi ikke dette, uttaler Sand.

Hviler ikke på laurbærene: Slik vil vinnerne endre showet til den internasjonale finalen

Siste: EBU har onsdag ettermiddag sendt ut en pressemelding hvor de uttrykker skuffelse over Ukrainas beslutning.

– Vi respekterer de lokale lover, men vi er svært skuffet over beslutningen som vi mener strider med MGP-ånden, og tanken om at inkludering er en av kjerneverdiene.

EBU skriver videre at de vil fortsette å forhandle med ukrainske myndigheter slik at alle kan opptre under MGP.

Sang under Paralympics

12. mars ble det klart at Julija Samojlova skal synge Russlands bidrag "Flame is Burning" i Kiev i mai. Allerede dagen etter kom det fram at den ukrainske sikkerhetstjenesten aktet å etterforske henne. Samojlova, som sitter i rullestol, sang under åpningsseremonien i Paralympics i Sotsji i 2014 og kom til finalen i russiske «X Factor» i 2013.

Det allerede kjølige forholdet mellom Ukraina og Russland ble ikke bedre under fjorårets Eurovision Song Contest. Da vant ukrainske Jamala med "1944", en sang om krimtatarens mørke historie.

Fikk du med deg? Agnete Johnsen tilbake på scenen

Annekteringen av Krim

Selv om teksten ikke direkte knyttes til den russiske annekteringen av Krim fra Ukraina i 2014, var det liten tvil om at den kan tolkes slik – og det er sterke ord: "Når fremmede kommer, de kommer til huset ditt. De dreper alle, og sier at de ikke er skyldige".

Krimtatarene, minoriteten som sangeren Jamala selv tilhører, motsatte seg russisk overtakelse av halvøya i Svartehavet og risikerer forfølgelse. Mange av halvøyas russiskspråklige innbyggere støttet imidlertid annekteringen.

Russiske politikere raste etter den ukrainske seieren og så på låten og seieren som politisk. Frants Klintsevitsj, medlem av det russiske føderasjonsrådet, tok til orde for å vurdere russisk boikott av neste finale.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder