SOVNET INN: Skuespiller Toralv Maurstad sovnet inn fredag 4. november, 95 år gammel.

Skuespiller Toralv Maurstad er død

Maurstad beskrives som en legende, en ruvende scenekunstner og en stor kulturpersonlighet. – Det fantes omtrent ikke maken, sier kollega Anne Marie Ottersen.

Publisert:

Toralv Maurstad ble 95 år gammel. Han sovnet stille inn fredag ettermiddag, opplyser hans familie til NTB.

Maurstad var en norsk skuespiller, regissør og teatersjef. Han har ledet både Oslo Nye Teater og Nationaltheatret, i tillegg til å spille en rekke roller på både teater og i film helt fra han var barn.

Les kommentaren: – Det var bare én Toralv

I 2018 skulle han som 92-åring spille Peer Gynt fra Ibsen-klassikeren med samme navn på Det Norske Teatret. En rolle han ifølge NRK hadde spilt så mange ganger i løpet av den lange karrieren at han ikke kunne huske hvor mange det var, skriver kanalen.

Mange vil nok huske ham for hans rolle i TV-serien «Hotel Cæsar» på TV2, der han spilte Georg Anker-Hansen. Maurstad hadde også stemmen til Ludvig i «Flåklypa Grand Prix» fra 1975.

Se bilder fra hans liv under:

1 / 8
1998: Henriette Lien og Toralv Maurstad under innspilling av den populære TV-serien «Hotel Cæsar».

Maurstad var gift med skuespiller Beate Eriksen. Han har tidligere vært gift med den svenske skuespilleren Eva Henning, som han fikk sønnen Peder med, og med Anne-Ma Burum.

Skuespiller Kari Simonsen var kollega og venn med Maurstad gjennom en årrekke.

– Det var litt ventet, men likevel så rart. Jeg fikk sjokk. Selv om man venter det, er det rart når det skjer, sier Simonsen til VG. Hun forteller at Maurstad var hennes manns beste venn, og at han var forlover i bryllupet deres.

– Vi sitter nå og spøker med at «hadde det ikke vært for Toralv, hadde vi kanskje ikke sittet her», sier hun.

MANGE MINNER: Kari Simonsen og Toralv Maurstad på Oslo Nye Teater i 2014.

Simonsen husker nesten ikke hva de har gjort sammen – fordi det er så mye.

– Jeg har kjent ham bestandig, vært sint på ham og elsket ham. Han var en strålende, morsom og spennende person, sier hun.

Unntaket var før de ble kjent, og Simonsen som 19–20-åring kom inn som seterjente i «Peer Gynt» på Nationaltheatret der han hadde hovedrollen.

– Da hilste jeg ikke på ham engang, fordi han var en legende. Det var veldig stas, minnes Simonsen.

– En legende

– Det er et trist budskap å få, sier Ellen Horn til VG. Hun var mangeårig kollega med Maurstad og er tidligere teatersjef ved Nationaltheatret.

– Det er veldig tankevekkende og trist. Han har betydd mye for norsk teater og mye for meg personlig. Jeg har mange gode og sterke minner med ham og føler stor takknemlighet overfor ham.

KOLLEGAER: Maurstad og skuespiller Ellen Horn var mangeårige kollegaer. Her under utdelingen av Justerprisen i 2015.

Forretningsmann Stein Erik Hagen var Maurstads nabo og venn i mer enn 30 år.

– Han er og blir en legende for oss alle som vokste opp på Toralvs vakt. Nå har herren hentet ham helt hjem. Vi får glede oss over hans lange og rike liv, sier Hagen til VG.

– Han var den siste mohikaner den siste mohikaner den siste representanten for noe– gullalderens siste. Med ham dør en epoke.

Spilte med brukket fot

Teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret minnes hvordan han kom til å spørre Maurstad om han ville spille Peer Gynt en siste gang – etter at han hadde passert 90 år og blant annet hatt et hjerneslag året før.

Det skjedde etter at Maurstad ble tildelt Heddaprisen. Heddaprisen. Heddaprisen har som formål å hedre fremragende prestasjoner i norsk scenekunst. Prisen deles ut årlig og er et samarbeid mellom Norsk teater- og orkesterforening og foreningens scenekunstmedlemmer.

– I seiersrusen etter utdelingen av prisen hørte jeg han si at han ville stå på scenen til de måtte bære ham av brettet. Det slo meg som en utrolig gyntsk replikk, og jeg bestemte meg for å spørre Toralv om å spille rollen som Peer Gynt en siste gang. Og det gjorde han. Selv med krykker og brukket fot stilte Toralv på jobb og spilte rollen slik bare han kunne gjort det, sier Ulfsby i et Facebook-innlegg.

– Det ble en gripende avrunding på en fantastisk skuespillerkarriere og et eventyrlig liv. Men ingen lever evig, selv ikke Toralv Maurstad. Norsk teater har mye å takke Toralv for, fortsetter teatersjefen.

– Fantastisk teatermann

Skuespiller Anne Marie Ottersen ble først kjent med Maurstad da hun selv fikk sin første profesjonelle jobb – ved Oslo Nye Teater da han var sjef. Han satte også opp det aller første stykket hun var med i.

– Han var teatermenneske inn i margen, det var han virkelig. Han var en fantastisk teatermann, det fantes omtrent ikke maken, sier Ottersen til VG.

Ved siden av familie, var teater det som betydde aller mest for ham, sier hun videre.

– Han var en gammel mann og hadde et rikt liv. Men det er alltid trist når noen går bort, sier hun.

TEATERMENNESKE: Skuespiller Anne Marie Ottersen hyller Toralv Maurstad. – Det fantes omtrent ikke maken, sier hun til VG.

Anette Hoff sier at hun nå tenker på Maurstads kone, som hun kjenner godt.

– Dette er noe som alle vi som har vært rundt ham har vært forberedt på, men når et menneske dør, er det elendig, sier hun til VG.

Selv spilte de sammen over flere år i Hotel Cæsar – der hun spilte datteren til Maurstads rolle «Georg».

– Jeg tenker mye på at jeg har fått bli kjent med og jobbet med Toralv – en tid som var viktig for meg. Jeg er takknemlig for at jeg ble kjent med og fikk arbeide med ham. Hun sier Toralv hadde masse humor.

– Han var veldig direkte, og hadde en slags fandenivoldskhet, som jeg synes det var mye kjærlighet i. Han var uredd, og noen ganger ikke redd for å vise at han var redd – noe som store mennesker gjør, sier en berørt Hoff.

HOTEL CÆSAR: Her fra TV2s lansering i 1998 med Sofie Cappelen, Anette Hoff, Erik A. Schjerven, Sossen Krohg og Toralv Maurstad.

– En legende har forlatt oss

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til VG at Marustad skriver seg inn i historien som legende i norsk teater- og kulturliv.

– Gjennom tiår har han beriket norsk kulturliv med sin kreative kraft og unike utstråling på scenen og foran kamera. Det er med takknemlighet vi vil huske ham og alle opplevelsene han ga oss, og mine tanker er i dag hos hans nærmeste, sier Støre.

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier at tankene nå går til hans etterlatte.

– En legende har forlatt oss og norsk kulturliv har blitt fattigere. Hans scenenærvær og magnetiske utstråling har vært enestående i norsk skuespill i mange tiår. Toralv Maurstad underholdte og trollbandt generasjoner av nordmenn og det er trist at han har gått ut av tiden.

– Ruvende scenekunstner

Ved Nationaltheatret hadde Maurstad sin siste hovedrolle i 2015 – i oppsetningen «Sokrates’ forsvarstale».

– En ruvende scenekunstner, en betydningsfull teatersjef og en stor kulturpersonlighet har gått bort. På Nationaltheatret mottas dette med stor sorg, og våre tanker går til hans nærmeste, sier teatersjef Kristian Seltun ved Nationaltheatret.

PÅ SCENEN: I 2015 hadde Maurstad sine siste store opptredener på Nationaltheatret. Her leser han dikt av Rolf Jacobsen i stykket «Kjente jeg deg?».

Kim Bjarke, teatersjef ved Oslo Nye Teater, beskriver Maurstad som enormt innsiktsfull, og en som folk har sett opp til i generasjoner.

– Det er forferdelig trist. Han fikk gudskjelov bli gammel. Maurstad har vært en utrolig viktig person for norsk teater, og for Oslo Nye Teater, sier Bjarke til VG.

Han beskriver Maurstad som en nyskaper.

– Både som instruktør, skuespiller og som sjef er det nesten ikke til å finne ord for hvor mye han har betydd, sier Barke.

– Han var også en av de absolutt største i norsk film. Dette er et stort, stort tap.

HJEMME: Maurstad og kona Beate Eriksen i 2016.

Ble tildelt en rekke priser

Maurstad mottok Heddaprisens ærespris i 2005 for sin innsats i Samuel Becketts «Vente på Godot» ved Nationaltheatret sammen med Espen Skjønberg, som døde tidligere i år.

Han ble tildelt Heddaprisen i klassen for beste mannlige medspiller i 2017, da for forestillingen «Overføring» av Tyre Tønnesen.

Maurstad fikk også Oslo bys kulturpris i 2014, og Æres-Amanda i 1999.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no