POPULÆR: Her er Charles Aznavour under en konsert i Paris i desember i fjor. Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

Charles Aznavour er død

Den franske sangeren og skuespilleren Charles Aznavour er død, 94 år gammel.

Fredrik.Moen.Gabrielsen@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Aznavour døde i sitt hjem i Provence i Frankrike mandag. Han kom nylig hjem fra en turné i Japan. Den populære sangeren med tilnavnet «Den franske Sinatra» etterlater seg en 70 år lang karriere med over 1.200 sanger og svimlende 180 millioner solgte plater.

les også

Kim Larsen er død: – Definisjonen på en folkelig artist

Han fikk sitt gjennombrudd i Paris på 1950-tallet og ble enda større etter å ha vært på turné med Edith Piaf både i Frankrike og USA.

Fikk du med deg? Gwyneth Paltrow giftet seg med Brad Falchuk

CELEBERT SELSKAP: Da Frankrikes president Emmanuel Macron holdt tale under en middag i september, satt Charles Aznavour satt ved siden av førstedame Brigitte Macron. Foto: Ludovic Marin / AP

Folkekjær

Selv om Aznavour ble født i Paris og er blant Frankrikes mest folkekjære artister, ble han på bakgrunn av sin armenske opprinnelse utnevnt til nasjonalhelt av Armenia i 2004. I 2009 ble han også utnevnt til ambassadør for Armenia i Sveits.

I løpet av sin karriere samarbeidet han med en rekke kjente artister, deriblant Fred Astaire, Frank Sinatra, Elton John, Tom Jones og Ray Charles. I 1994 opptrådte han på Plácido Domingos årlige julekonsert i Wien sammen med Sissel Kyrkjebø.

FIKK STJERNE: I august i fjor ble Charles Aznavour hedret på «Hollywood Walk of Fame» i Los Angeles. Foto: Damian Dovarganes / AP

Hylles

Aznavour ble i 1998 kåret til århundrets største artist og entertainer i en kåring utført av CNN og Time Online, og han danket ut store navn som Elvis Presley, Bob Dylan og Charlie Chaplin.

Blant dem som hyller ham etter bortgangen, er Frakrikes president Emmanuel Macron.

– Hans mesterstykker, hans stemme, hans unike briljans vil leve videre lenge etter hans død, skriver Macron på Twitter.

– Det franske folk sørger sammen med det armenske folk, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder