IMPONERTE: Emilie Adams imponerte dommerne da hun var på «Idol»-audition i Stavanger. Foto:Foto: TV 2,

«Idol»-Emilie om morens bortgang:
– Føler nærhet til henne når jeg synger

I ung alder mistet Emilie Adams (16) mammaen sin. Nå vil sangtalentet bruke sangen til å bære minnet av moren videre – i kveld briljerte hun for «Idol»-dommerne.

  • Sofia Storhaug

Mandag hadde TV 2 premiere på «Idol», og nesten en halv million TV-seere fikk med seg de første audition-rundene i Bergen.

Dette er åttende gang kanalen står klar for å finne Norges nye superstjerne, og da Emilie Adams fra Jørpeland dukket opp på audition i Stavanger, jublet dommerkvartetten. 16-åringen imponerte både Espen Selvig, Kurt Nilsen, Gunnar Greve og gjestedommer Annie med sin tolkning av Nina Simones «Felling Good», og ble sendt rett videre.

Mistet moren

SOM MOR SOM DATTER: Emilie Adams arvet den samme sanggleden som hennes mor hadde. Foto:Foto: PRIVAT,

Men selv om det unge sangtalentet jublet av begeistring da hun ble sendt videre, har ikke veien mot en lovende sangkarriere vært like lett. Bare fire år gammel mistet Emilie en av dem som betydde mest. 35 år gammel døde nemlig hennes mor Barbro Therese Gaard av brystkreft.

– Hun sang masse for meg gjennom oppveksten. Vi lo og hadde det så gøy. Hver gang før jeg la meg, sang hun. De stundene på sengekanten er noe jeg alltid vil huske, sier Emilie.

Da moren gikk bort gikk hun gjennom en vond periode i livet sitt.

– Selvfølgelig har det påvirket meg å ikke ha en mor der, det er ikke sånn du ønsker skal skje, og jeg savner henne. Samtidig vil jeg ikke fremstå som et offer. Jeg vil prøve å gjøre noe positivt ut av en vanskelig situasjon. Jeg er veldig lykkelig i dag, og har en fantastisk familie rundt meg, som støtter meg uansett.

Adams fikk ikke sunget for dommer Tone Damli i sin første audition, da Damli – som tidligere har uttalt at noe av det verste hun ser er flørtende unggutter – hadde gått ut i fødselspermisjon under innspillingen. Guttene og vikaren Annie var dog fornøye Adams opptreden, og etter endt audition viste Esben «Dansken» Selvig frem en sjekkliste med fem punkter – hvor alle punktene var krysset av.

– Vi likte henne fordi hun ser fantastisk ut, er ung og har alle kvalitetene: Hun kunne kle seg og svarte godt for seg når vi stilte spørsmål. Det er sjeldent at man har alle de fem punktene på sjekklisten som Esben viste etter audition, og så synger hun dritbra i tillegg, sier Gunnar Greve.

– Jeg oppfatter henne også som veldig ydmyk. Det er det deiligste man ser: flinke, ydmyke men selvsikre folk, sier Damli.

– Og så er jo artistnavnet der fra før: Emilie Adams, sier Greve.

Emilie liker tanken på at hun selv og moren, tolv år etter hennes bortgang, ennå har musikken til felles.

– Mamma er grunnen til mye av gleden jeg får gjennom musikk, og det er kjekt å tenke på at vi hadde det til felles. Det er en ting som binder oss sammen, og på en måte kan jeg bære med meg gleden hun hadde til musikken videre. Jeg føler en veldig nærhet til henne når jeg synger, sier hun.

Sjokkert over gullbilletten

«Idol»-deltageren har mange hyggelige minner av tiden sammen med moren.

– Mamma var en sprudlende person, som spredte om seg av lidenskap, glede og musikk. Hun var veldig glad i å synge og holdt en del konserter, og var et stort forbilde for meg, sier 16-åringen, som har fått mersmak etter auditionrunden i Stavanger.

Nå vil hun bruke «Idol» til å bli bedre kjent med musikkindustrien.

– Jeg ble sjokkert når jeg kom videre, men jeg føler jeg har noe å komme med. Det siste året har jeg utviklet meg, og skrevet flere sanger selv. Jeg er nok ikke en typisk pop-jente, det blir for «mainstream» for meg. Men jeg har ikke tenkt å gi meg med det første, ler hun.

– Jeg tror mamma hadde vært stolt av meg i dag. Men hun hadde nok også blitt overrasket over at musikk er blitt en så stor del av meg. Og jeg håper selvfølgelig at hun smiler ned til meg av og til.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder