Punktum finale for Monty Python

Fem av verdens kanskje morsomste menn takket i går for seg fra scenen i The O2 Arena i London, og på kinolerret verden over.

  • Marthe Berg

Artikkelen er over fem år gammel

Monty Pythons siste show «Monty Python Live (mostly)» ble i går kveld direkteoverført på mer enn 2000 kinoer verden over, fra scenen i The O2 Arena i London.

Gårsdagens show var det siste i en rekke på 10 forestillinger denne sommeren, og komikerlegendene har sagt at dette var deres aller siste opptreden.

Det var første gang på tre tiår at de ikoniske komikerne opptrådte live på scenen sammen, og de 20.000 billettene til gjenforeningen av de fem gjenlevende medlemmene Michael Palin, Eric Idle, Terry Jonas, Terry Gilliam og John Cleese ble revet vekk på 43,5 sekunder.

Det sjette medlemmet Graham Chapman døde av kreft i 1989.

45 år med humor

Det har gått 45 år siden første episode av sketsjprogrammet «Monty Python's Flying Circus» ble vist på britisk TV, og siden den gang har det blitt laget sceneshow, filmer, dataspill, bøker og LP-plater av fenomenet.

Avslutningsforestillingen samlet flere av de mest populære sketsjene og gamle klassikere med en moderne tvist, og fansen var godt fornøyde.

Forestillingen har imidlertid fått blandet kritikk fra anmeldere. Den britiske avisen Daily Express ga forestillingen fem av fem mulige stjerner og kalte den for «komediehistorie i produksjon». Avisen The Independent omtalte derimot forestillingen som «en desperat lat produksjon», og ga den kun to av fem stjerner.

NÅ ER DET SLUTT: Fra venstre: Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin, og Terry Jones i Monty Python sto ettr planen på scenen for siste gang sammen denne helgen. Foto:Justin Tallis,Afp

Utsolgt på norsk kino

I Oslo ble showet direktesendt i fullsatte saler på Victoria og Ringen kino. Nærmere tusen mennesker fikk med seg avslutningsshowet fra hovedstaden på den varme sommerkvelden, og programdirektør ved Oslo kino, Kristin Berg, forteller at de nå vil sette opp repriser av komikernes finale.

- Det var veldig vellykket og ble «pang-utsolgt». Nå er det bare å gå inn å sikre seg billetter til reprisen, for de begynner å forsvinne allerede, sier hun til VG.

2. og 3. august blir det en ny mulighet til å få med seg forestillingen, som trolige er det aller siste vi ser til humorveteranene. Kinoene i Asker, Askim, Halden, Hønefoss, Tønsberg, Kristiansund, Verdal, Ålesund og Ringen og Victoria i Oslo vil vise showet.

- Repriser av liveshow er som regel mindre populære, fordi folk føler de er tilstede mer når det sendes direkte. Men det er akkurat det samme showet, så det blir ikke noe mindre morsomt å se det i opptak. Direktesendingen var helt utsolgt, så her er det bare å kjøre på mens det enda er billetter, sier Berg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder