Tårevåt avskjed med Johan Martin Ferner

HOLMENKOLLEN KAPELL (VG) Prinsesse Astrids ektemann Johan Martin Ferner ble stedt til hvile mandag ettermiddag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Prinsesse Astrids ektemann Johan Martin Ferner døde lørdag 24. januar – 87 år gammel. Mandag ettermiddag fulgte kongefamilien, øvrig familie og venner den tidligere kleskongen og OL-medaljøren til det siste hvilested.

Pressen hadde ikke adgang inne i kapellet, siden familien ikke ønsker mediedekning av selve bisettelsen. Det var imidlertid satt av et eget område til media på utsiden. Kun en liten pool med fotografer fikk ta bilde av båren før bisettelsen.

Prinsesse Astrid ankom kapellet klokken 12.15 sammen med et stort følge av sin familie. Ifølge TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland ønsket prinsesse Astrid og hennes familie en stund foran båren inne i kapellet før det fylles opp.

VAKRE KRANSER: Holmenkollen kapell var fylt med vakre kranser i forbindelse med Johan Martin Ferners bisettelse. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Det snødde lett ved Holmenkollen kapell mandag før bisettelsen, med solen så vidt synlig gjennom skydekket. Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg var en av de første som ankom.

Kongeparet og kronprinsparet ankom sammen, alle i helsort.

Kong Harald gråt utenfor kapellet da han møtte Ferners barn.

Prinsesse Märtha og Ari Behn kom hånd i hånd, også de kledd i sort. Ingen av deres tre barn var med. Kronprins Haakons eks-kjæreste Cathrine Knudsen var også blant vennene som hadde møtt frem.

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland fikk se inne i kapellet før bisettelsen. Han fortalte om vakker pynting innnenfor dørene.

AKTIV SEILER: Johan Martin Ferner var en ivrig seiler og deltok også i Olympiske leker. Foto: Jan Petter LynauVG,VG

– Kisten er ikke hvit, men i lys eik. Det er blomster nesten helt ned til døren, vakre hvite kranser fra både kongepar og kronprinspar, fortalte han til VG.

– Prinsesse Astrid og barnas kranser går i oransje farger. «Din Astrid» står det på kransen hennes. Norsk Seilerforbund har levert krans med gullpokal på. Det er store kandelabre med lys.

Salmene «Alltid freidig når du går» og «Deilig er jorden» ble fremført inne i kapellet. En solistgruppe fra Sølvguttene fremførte «Pie Jesu».

Andre musikalske innslag under bisettelsen var to trompet-soloer. De ble fremført av velkjente Ole Edvard Antonsen.

Kisten ble båret ut av kapellet til trompet-tonene av «Amazing Grace».

Det var en tydelig sorgtung prinsesse Astrid som tok farvel med ektemannen. Hun neiet i en siste hilsen da bilen med kisten kjørte bort fra kapellet. Kong Harald var også sterkt preget. Han var rask med å omfavne sin søster i en lang klem.

SYNGER I BISETTELSEN: En solistgruppe fra Sølvguttene på vei inn til Holmenkollen kapell. Foto: Jan Petter LynauVG,VG

På baksiden av programmet stod det at familien samles på Holmenkollen restaurant til minnestund etter begravelsen. Dit var også venner invitert.

På bisettelsesdagen ble det flagget på halv stang fra Slottsbalkongen på Slottet. Etter jordpåkastelsen heises flagget på hel stang.

– Jeg synes det er både vakkert og rørende at prinsesse Astrid og hennes familie har valgt å legge bisettelsen til nettopp Holmenkollen kapell. Og jeg tror nok kanskje at avdøde selv har hatt et ord med i laget, uttalte TV 2s kongehusekspert og blogger, Kjell Arne Totland, til VG i forrige uke – og utdypet prinsesseparets nære tilknytning til nettopp dette kapellet.

Kongen: – Stor sorg

Foto:VG,VG

Prinsesse Astrid (82) og Johan Martin Ferner giftet seg i Asker kirke 12. januar 1961 og fikk fem barn sammen – Cathrine (52), Benedikte (51), Alexander (49), Elisabeth (45) og Carl-Christian (42). Gullbryllupet ble markert med slottsfeiring i 2011.

Paret rakk så vidt å oppleve sin 54. bryllupsdag før Ferner sovnet stille inn på Rikshospitalet i Oslo lørdag 24. januar.

Da dødsbudskapet kom, var kong Harald raskt ute med å sende kondolansehilsen til sin søster og henne familie via slottets hjemmesider:

«Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Johan Martin Ferner er sovnet inn. Våre tanker går til prinsesse Astrid og hennes nærmeste, som har mistet en god ektemann, far, svigerfar og bestefar».

SLIK HUSKES PRINSESSE ASTRIDS EKTEMANN

Prinsesse Astrid og Ferner, som i alle år har holdt en lav profil, fikk ingen lett start på forholdet. Det var nemlig et svært omstridt faktum at Ferner allerede hadde et ekteskap bak seg (med den nå avdøde billedkunstneren Ingeborg «Bitte» Hesselberg-Meyer). Kirken så nemlig ikke med blide øyne på at skilte giftet seg på nytt, så prinsesse Astrids ønske om å forlove seg med Ferner, ble diskutert på høyeste politiske nivå.

BRYLLUPET: Her poserer prinsesse Astrid og Johan Martin Ferner på Skaugum etter vielsen i 1961 - sammen med brudepikene Ingeborg Lorentzen (foran t.h.) Inger Charlotte og Ellen Ragnhild Ferner (som er brudgommens nieser), og brudesvenn Haakon Lorentzen. Foto:Scanpix,NTB scanpix

Først etter at de hadde kjent hverandre i 13 år, da Kong Olav ga sitt samtykke til giftermål. Statsminister Einar Gerhardsen kom fram til at det ikke var noe i veien for ekteskap, men hadde følgende råd til kongehuset:

«Det er ment som et godt råd til Deres Majestet når jeg sier at det er en utbredt oppfatning at de som gifter seg inn i den kongelige familie ikke bør representere ved offisielle anledninger

Møttes gjennom seiling

Prinsessen møtte den fem år eldre seileren (og senere OL-sølvvinneren) for første gang på en regatta på slutten av 40-tallet.

BAKGRUNN:Les mer om prinsesse Astrid og Johan Martin Ferners historie

Etter sin fars død i 1964 overtok Ferner sammen med sin bror ledelsen av familiebedriften Ferner Jacobsen AS, som faren grunnla i 1916. Han var lenge daglig leder i bedriften, som fremdeles driver tre av Norges mest eksklusive klesforretninger i Oslo, Fredrikstad og Bærum. I dag er det yngste sønn, Carl-Christian, som er styreleder og største eier i familiebedriften.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder