INGEN PRIS: Kon-Tiki-gjengen klapper for konkurrenten på Four Seasons Hotel i Beverly Hills. Foto: Ingvill Dybfest Dahl

INGEN PRIS: Kon-Tiki-gjengen klapper for konkurrenten på Four Seasons Hotel i Beverly Hills. Foto: Ingvill Dybfest Dahl

Ingen Oscar til «Kon-Tiki»

Agnes Kittelsen: - Jeg er ikke skuffet

LA/OSLO(VG Nett) Oscar for «Beste fremmedspråklige film» gikk til den østerriske filmen «Amour».

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ikke overraskende vant østerriske Michael Haneke Oscar for beste fremmedspråkelige film.

Men de norske skuespillerne depper ikke.

- Jeg er ikke skuffet, for jeg hadde egentlig ingen forhåpninger. «Amour» er en super film og jeg hadde nok ventet dette, sier Agnes Kittelsen til VG Nett.

Medskuespiller Jakob Oftebro er heller ikke overrasket.

- Det var som forventet. «Amour» er en veldig fin film. Det er fint å være her og Haneke er uten tvil en kjempestor kunstner. På en måte er det bare riktig, og det er fantastisk å være nominert, sier Oftebro til VG Nett.

- Jeg er jævlig forbannet. Dette er en skandale. Neida! «Amour» var jo favoritt, så dette var ingen overraskelse, sier Gustaf Skarsgård.

Samlet på fest

- Hvordan planer har dere for resten av kvelden?

- Vi prøvde oss litt på en annen fest, men skjønte fort at vi måtte være samlet. Og så skal vi på et nachspiel etter hvert, men først vil jeg se hele utdelingen, sier Kittelsen.

- At dere ikke vant Oscar, vil det spille inn på feiringen?

- Nei, stemningen er veldig god!

- Nå skal vi samle hele mannskapet. Og så tror jeg Jakob Oftebro skal avslutte det hele med en headspin, sier Odd Magnus Williamson til VG Nett.

Kulturminister Hadia Tajik at nominasjonen har åpnet dører for norsk film.

- Amour er en verdig vinner. Uansett er det ingen tvil om at «Kon-Tiki» og folkene bak har vært med på å sette norsk film på kartet. Både med Golden Globe, og alt det harde arbeidet.

- Hva gjør du resten av kvelden?

- Jeg skal fortsette å feire sammen med de andre. Det er mye å feire! Hele 2012 vært et fantastisk år for norsk film, ikke bare med Oscar og Golden Globe, men med Bafta-niminasjon for «Hodejegerne» og Cæsar for «Oslo 31. august». Det at tre norske filmer er solgt til over 70 land viser at det skjer mye spennende ting.

VANT:Michael Haneke får Oscaren for beste fremmedspråklige film for «Amour». Foto: AFP


Skeptiske

Rett før jul ble det kjent at filmen om Thor Heyerdalhs velkjente ekspedisjon var en av ni filmer som skulle kjempe om tittelen «Beste utenlandske film».

Ekspertene var på forhånd skeptiske til at «Kon-Tiki» skulle klare å vinne kategorien.

Alle de norske skuespillerne var i Hollywood under utdelingen. Christiansen har spillepause fra «Onkel Vanja» på Nationaltheatret og Agnes Kittelsen har fått en kort Oscar-permisjon fra sin turné med Riksteatrets «Bedrag». Santelmann og Hagen har fri fra filminnspilling den perioden. Odd-Magnus Williamson tar også turen.

I den samme kategorien var også den danske filmen «En kongelig affære», den chilenske filmen «No» av Pablo Larraín og kanadiske «War Witch» nomminert.

Seremonien fant sted i det historiske Kodak Theatre i Hollywood.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder