I OPERATIVT MODUS: Komikeren og legen Jonas Kinge Bergland går løs på medisin - skole- og alternativ-, i sitt nye show med premiere på Latter i går kveld. Foto: JOHN ANDRESEN

Dr. Bergland sukrer pillen

Legen Jonas Kinge Bergland er en god stand-up-komiker. Kanskje er han også en god lege; han serverer i alle fall nok latter til en livsforlengende aften.

 • Jon Selås

Artikkelen er over seks år gammel

Kanskje er det litt urettferdig å legge en ny premiere til Latter, dagen etter at Bård Tufte Johansen har hatt sitt fulltonenede show, «Mann (44)». For det er ikke til å unngå at man sammenligner, og da når Kinge Bergland ikke aldeles opp.

VG:s terninger viser 4 prikker

En helaftens stand-up-forestilling er på snaue halvannen time. Det er lenge for en mann og en mikrofon, med to flasker vann og en heliumsballong som eneste rekvisitter.

Men Bergland er utvilsomt en god forteller og hans medisinske arsenal gir ham jo en helt særegen temapark å plukke poenger fra. Publikums forhold til faget hans gir også et pluss: Et sted mellom frykt og respekt og ikke så lite beundring, et faktum som Berglands helt naturlige arroganse pent og pyntelig - men aldri i sjenerende grad - fyrer opp under.

Han starter godt, med litt generell medisin sett fra en medisiner. Så beveger han seg i den tittelannonserte sfæren: Alternativmedisinen, i form av en tur til Alternativmessen på Lillestrøm med en liten, skolemedisinskfaglig blasfemi i hodet: Å bli kvitt sin egen tinitus, en vedvarende og høyfrekvent og vedvarende lyd.

Neida, det finnes ingen hjelp. Mens det finnes observasjoner. Og mange av dem er gode, til dels hylende morsomme. Likevel er det ikke til å unngå at det blir stadig litt lengre mellom de virkelige drammene rumpesprit; jeg så på klokken første gang 20 minutter før slutt - det er aldri noe helt overbevisende tegn.

Og dette er vel hovedpoenget: En lang helaften, som er god, dynamisk og underholdene i lange perioder, kunne blitt en fulltreffer med en kortere halvaften på - la oss si - 50 minutter.

En vellykket blindtarmsoperasjon blir ikke bedre av å fjerne en menisk, bare for å fylle tiden, lissom.

JON SELÅS

Mer om

 1. Teateranmeldelse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Jonas Kinge Bergland: Mister selvtilliten av å se seg selv

 2. Stand-up: Nils-Ingar Aadne: Ego

 3. Stand-up: Tøff Bård Tufte Johansen i storform

 4. Pluss content

  Mann (25): Jeg bruker for lang tid på å komme

 5. Disse kan kuppe Komiprisen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder