TØFF OPPVEKST: Bare flaks gjorde at Eirik Søfteland som 15-åring ikke mistet livet i en båtulykke. Noen år senere, da han var 19, døde moren av kreft.

«Idol»-Eirik i dramatisk båtulykke: - Jeg kunne ha dødd

15 år gammel dro Erik Søfteland og kompisene på båttur. Det endte med at han lå livløs under vann med tre knuste tenner, brist i ribbeina og et gigantisk blåmerke.

  • Håvard Kristoffersen Hansen

Artikkelen er over syv år gammel

Han er nå blitt 24 år og kjent som den langhårete rockeren med bart og voldsom «attitude» på «Idol»-scenen. Tidligere har han blant annet vært korgutt i rølpebandet Bjørn Hellfuck.

- Utrolig heldig

Fredag står han på igjen på scenen som én av ni gjenstående finalister i talentkonkurransen. Da for å synge en rocka versjon av Elton Johns «Don't Let the Sun Go Down On Me». Men små marginer for ni år siden kunne gjort at han ikke fikk leve ut drømmen sin.

- Jeg har vært så utrolig heldig. Det kunne gått så mye, mye verre, sier Eirik.

For sommeren 2004 dro han og kompisgjengen ut med en 20 fots båt på sjøen utenfor Os i Hordaland. Med seg hadde de en oppblåsbar ring og et tau som de festet til båten.

Besvimte og gikk under

Én holdt seg fast i ringen mens en annen kjørte båten i full hastighet. Etter mye moro på vannet, skulle de akkurat til å gi seg for dagen - før Eirik skulle prøve en siste tur.

- Jeg tok heldigvis på meg en redningsvest før jeg hev på meg ringen. Etter hvert svingte båten og farten på ringen ble fordoblet. Jeg må sannsynligvis hatt 40 knop bortover vannet. Så ser jeg plutselig at jeg er på vei inn i en jolle hvor alle kompisene mine står, forteller 24-åringen.

ULYKKESBÅTEN: Livløs fløt den rocka artisten opp til vannoverflaten, etter sammenstøtet med båten kompisene satt i. Det var denne båten som dro ringen Eirik befant seg i før smellet. Foto: Privat

Han kjente frykten bre seg i kroppen og mens han prøvde å snu om på ringen for å svinge unna, besvimte han.

- Jeg tenkte: «shit, nå kan jeg dø!». Så traff jeg båten i full fart og ble kastet under vann. Deretter fløt jeg opp fra havet 10-15 meter lenger bort. Livløs og med hodet under vann, sier han og gestikulerer med armene mens han forklarer hendelsen.

Kunne knust hodet

Den rocka sangfuglen fra Os har tatt turen fra fellesboligene til «Idol»-finalistene på Frogner, ned til Aker brygge for å møte VG. Han forteller åpent om dramaet som utspilte seg for ni år siden.

- Heldigvis fikk jeg ringen framfor hodet slik at jeg fikk litt beskyttelse da det smalt. Hadde jeg truffet noen centimeter lenger bak, så hadde jeg sikkert knust hodet, forteller han videre.

Deretter ble han hentet opp av vannet av en av sine barndomsvenner og kviknet til etter hvert. Kompisene hans sørget så for at han fikk medisinsk hjelp.

- Jeg kunne ha dødd, men det hele endte med brist i ribbeina, et blåmerke som gikk fra armen og ned til kneet og noen knuste tenner, ler Eirik og viser fram det som er igjen av de tre knekte fortennene sine.

Mistet moren som 19-åring

Eirik slapp billig unna med livet i behold. Men i denne tiden fikk han oppleve noe langt verre. Moren hans begynte å bli alvorlig syk. Hun ble diagnostisert med kreft og sangeren visste tidlig hvordan vei det kom til å gå.

- Kreften spredte kraftig og vi skjønte at det var bare et spørsmål om tid. Det var en periode på fire og et halvt år hvor vi visste at det kom til å skje. Da får man på en måte begynt sorgprosessen. Så da hun gikk bort, så var det mer en lettelse for at hun ikke hadde det vondt mer, sier han mens han ser ned på bryggekanten og gjemmer seg bak et par sorte store solbriller.

- Men jeg sitter igjen med mange fine minner. Og det er de man må ta med seg.

Mer om

  1. Idol

Flere artikler

  1. Pluss content

    Eirik er «Idol»-deltakernes favoritt

  2. Eirik: - Følte ikke at dommerne var slemme

  3. Siri knuste storfavoritten - vant Idol

  4. Aleksander With lokket gnisten tilbake etter Astrid Sugarens tøffe uke

  5. Olabilen klarte ikke svingen - føreren til sykehus

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder