LYSERE TIDER: 2012 ble året da Espen Lind, her sammen med Øyvind Staveland fra Vamp som han produserte, rettet opp økonomien i sine selskaper med driftsinntekter på til sammen 10 millioner. Foto: Stig Morten Sørheim

Toppår for Espen Lind: tjente 10 millioner

...men brukte fem millioner av overskuddet på å dekke gamle tap og få kontroll

Espen Lind (42) tjente nesten 10 millioner til sammen i fjor, men slet fortsatt med gamle tap og gjeld i to av sine selskap.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Espen Lind driver tre selskap, hvorav to av dem, Norsk Innspillingsbyrå AS (tidligere EspenSongs AS) og datterselskapet Espionage Studios AS, har slitt i mange år for å holde seg flytende.

Overskudd i morselskapet, som forvalter rettigheter, royalty og produksjon av musikk for artisten Espen Lind, har gått til å redusere udekkede tap, kutte gjeld og holde konkursspøkelset på behørig avstand fra datterselskapet.

Dette viser regnskapet, som VG har fått tilgang til.

Udekkede tap på fem millioner

De to selskapene gikk inn i 2012 med udekkede tap på til sammen fem millioner kroner og en samlet gjeld på seks millioner, etter mange magre år med nøkkeltall som vitnet om alarmerende avkastning og evne til å betjene gjeld.

Siden 1998 hadde morselskapet hatt 21,5 millioner i inntekter, men kun 1,4 millioner i overskudd - kun syv av 13 år gikk i pluss.

Samtidig har artisten, låtskriveren og produsenten, hatt suksess, enten som soloartist med egne utgivelser, som medlem av «Gitarkameratene» eller som låtskriver eller produsent for artister som Beyonce, Chris Brown, Jordin Sparks, Atomic Kitten, Train og Vamp.

SUKSESS UNDERVEIS: Espen Lind, helt til høyre, her sammen med Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm i 2009, har hatt suksess som artist, låtskriver og produsent, tross problemene i sine selskaper. Foto: Line Møller

I 2011 hadde Norsk Innspillingsbyrå driftsinntekter på 61.000 kroner. I fjor kom det inn 3,7 millioner. Selskapet ble også tilført ekstra midler på inntektssiden.

Pluss på 4,1 millioner

Årsresultatet endte på 4,1 millioner etter skatt. Hvorav 2,5 millioner gikk til å dekke tidligere tap og 2,1 millioner ble overført til datterselskapet og studiodriften. Resten ble avsatt til å styrke egenkapitalen.

VG har forsøkt å få kontakt med Espen Lind via telefon, e-post og nær familie, men det har ikke lyktes å få en kommentar fra artisten til denne saken.

Men i årsberetningen skriver styreleder og daglig leder Lind: «Selskapets økonomiske og finansielle stilling kan beskrives som god.»

Samtidig legger han til: «Styret forventer ikke å kunne vise til tilsvarende inntekt for 2013 som for 2012.»

Espionage Studios kan, for første gang siden 2008, vise til overskudd etter skatt på 271.000 kroner, som i likhet med konsernbidraget fra morselskapet, ble avsatt til å redusere det udekkede tapet fra 2,9 millioner til 521.000 kroner.

Lind ble altså nødt til å avsette fem millioner av det samlede overskuddet i de to selskapene til udekkede tap.

Samtidig er gjeldsbyrden fordelt innad i selskapene og det finnes ikke rentebærende eksterne lån.

AKTIV: Espen Lind, til venstre, er aktiv på flere hold. Her sammen med Lene Nystrøm, Tommy Tee og Sondre Lerche, samtlige dommere i TV-programmet The Voice. Foto: Trond Solberg

I årsberetningen for studioet, som forvalter produksjonsrettighetene til Lind, skriver han: «Selskapet venter å få tilført inntekter fra rettigheter, uten å ha mulighet til å se når eller hvor mye dette utgjør.»

Under kontroll

Videre: «Selskapets økonomiske og finansielle stilling kan anses som dårlig, men er under rimelig kontroll.»

De virkelig gode nyhetene for 42-åringen, som deler sin tid mellom New York og Son, er regnskapet til En Enkel Manns Foretak AS som ble etablert i fjor sommer etter en omdannelse av et enkeltmannsforetak med samme navn.

Selskapet er holdt utenfor den øvrige selskapskonstruksjonen, og driver med produksjon og salg av tekster og melodier, forvalter rettigheter, royalty og inntekter av konserter.

5,2 millioner i banken

Kassabeholdningen er på 5,2 millioner og driften går så det suser. Inntektene var på 5,8 millioner. Etter alle kostnader og skatt var betalt, satt eneaksjonær Lind igjen med 3,3 millioner.

Hvorvidt inntektene stammer fra Linds virksomhet i utlandet, sier ikke regnskapene noe om.

For noen år siden forklarte Espen Lind til nettstedet NA24 at mestepartens av virksomheten primært foregår gjennom hans amerikanske selskap og dermed beskattes i USA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder