UNIKE BILDER: To av kunsthistoriens viktigste malerier, Kortspillerne og Badende mennesker, begge av Cezanne, samt en nakenakt av Renoir, hang hjemme hos skipsreder Jørgen Breder Tang på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: NASJONALGALLERIET

Oslo ville ikke ha verdens dyreste maleri

Nå er Cezanne-maleriet solgt for 1,3 milliarder kroner

NEW YORK (VG) Det mest ettertraktede maleriet i verden har på 2000-tallet vært Cezannes «Kortspillere», ifølge Artnews. Nå har det satt ny verdensrekord for et kunstverk.

Børre Haugstad
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

En gang hang Cezannes «Kortspillere» i skipsreder Jørgen Breder Stangs hus på Skillebekk i Oslo.

- Men da J. B. Stang etter eventyrlige fortjenester som skipsreder etter første verdenskrig ble ilagt straffeskatt for å hjelpe nødens Kristiania, tilbød min bestefar å betale med Cezannes «Kortspillere», samt andre malerier av Gauguin og Renoir. Men Oslos ligningssjef sa nei, sier et av Stangs barnebarn til VG.

I Nasjonalmuseet får VG bekreftet barnebarnets historie.

- Ikke ulovlig

Så ble maleriene solgt til utlandet.

- Det er bare å beklage at slike kunstverk gikk til utlandet. Salget til utlandet var heller ikke ulovlig. Den gangen fantes ikke lov om kulturminner, som i dag gir oss mulighet til å vurdere slike salg, sier kunstekspert Sidsel Helliesen i Nasjonalmuseet.

Dypt inne i Nasjonalmuseets arkiver har VG funnet unike bilder av det berømte maleriet, der det henger i hjemmet til skipsreder Jørgen Breder Stang (1874-1950) i hans Christian Heinrich Grosch-tegnede hus i Niels Juelsgate 12 på Skillebekk.

Tragedie for Norge

Fotografiene gir et sjeldent innblikk i hvordan en av Norges rikeste familier bodde den gangen.

Over en peishylle, med gamle, sjeldne romerske vaser og persisk fajanse, henger «Kortspillere» sammen med andre kjente malerier fra den internasjonale kunsthistorien.

Bildet er fra 1920-tallet i Kristiania.

MESTERVERKET: Slik ser det berømte maleriet av «Kortspillere» av Cezanne, som Jørgen Breder Stang eide, ut i farger i dag. Foto: THE COURTAULD GALLERY REDEREN


I røykesalongen bortenfor henger et annet av kunsthistoriens aller viktigste og mest berømte bilder, Gauguins enorme maleri «Hvor kommer vi fra? Hvem er vi? Hvor er vi på vei?».

Den neste avdeling av stuen har interiør fra empirestilen, som ble svært populært etter «jobbetiden» under første verdenskrig, ifølge kunstekspert og seniorkurator Widar Halèn ved Kunstindustrimuseet. Her valgte den svært kunstinteresserte skipsrederen å henge bilder av blant annet tre av verdens desidert mest verdifulle kunstnere: Van Gogh, Renoir og Picasso, som i dag går for astronomiske summer.

- Tragedien for Norge er at vi ikke lenger har hverken praktisk eller økonomisk mulighet til å kjøpe tilbake disse mesterverkene. Nesten alle de gode bildene av disse kunstnerne dukker omtrent aldri opp på markedet mer. De fleste er trygt plassert i store kunstsamlinger og museer, som Stangs malerier, sier alle kunstekspertene VG snakker med.

- Med den enorme knappheten på mesterverkene i dagens kunstmarked, raser også prisen på et topp-topp-topp-maleri som Cezannes «Kortspillere» opp på rekordnivå, sier Hans Richard Elgheim i Grev Wedels plass Auksjoner.

- Verdensrekord?

- Dette er første gang et maleri selges for over en milliard kroner, i hvert fall det vi kjenner til, og det er unntaket som bekrefter regelen at et slikt maleri kommer til salgs. Og typisk er det at «Kortspillere» ikke kom så langt som på auksjon, men ble solgt allerede privat, sier flere andre eksperter VG snakker med.

Financial Times skriver at det var den greske skipsrederen George Embiricos som solgte «Kortspillere» for rekordsummen.

Cezanne malte fem versjoner av «Kortspillere».

Nylig viet både det store New York-museet The Metropolitan Museum of Art og The Courtald Gallery i London en stor utstilling bare til Cezannes «Kortspillere». Med på utstillingen var selvfølgelig versjonen som hang i Stangs rederhjem i den norske hovedstaden.

Og hvilket maleri pryder forsiden av boken som ble laget til utstillingen? Stang-versjonen, som dessverre ikke lenger er norsk.

LES MER OM KUNST I DAGENS PAPIR-VG OG VG+, bl.a.:Rederen kjøpte Gaugins mesterverk

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder