PÅ SCENEN: Torill Kove (49) med Oscar-trofeet i hånden under nattens filmgalla i kodak Theatre i Los Angeles. Foto: Reuters

Norsk Oscar-triumf i Hollywood i natt: Norske Torill kapret gullmannen

(VG Nett) Nattens Oscar-galla var historisk, sett med norske øyne, da Torill Kove (49) stolt kunne ta imot statuetten for beste animerte kortfilm.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Oscar Academy Awards

Hamar-kvinnen, som nå er bosatt i Canada, var nominert i klassen beste animerte kortfilm med filmen «The Danish Poet», eller «Den Danske Dikteren», som den heter på norsk. Klokken 03.05 i natt delte kveldens yngste nominerte, 10 år gamle Abigail Breslin, ut prisen for beste animerte kortfilm sammen med Will Smiths åtteårige sønn Jaden.

- Vi kan trygt si at stemningen er høy, her vi sitter i en limousin og spiser potetchips. Vi har ikke spist siden frokost og er kjempesultne, sier Torill Kove til NTB etter prisdrysset.

Bildespesial:Se vinnerne på podiet!

Det er første gang denne kategorien havner i norske hender.

Det var en tydelig rørt, men behersket Kove som alene entret podiet og takket det kanadiske filmfondet og støttespillere i Norge.

Takket norske støttespillere

- Takk til Concordia-universitetet i Montreal. Takk til alle våre støttespillere i Norge, og alle som har hjulpet oss med å få til denne filmen. Vi vet hvem dere er, og dere vet hvem dere er. Det er deres fortjeneste at vi nå står her med denne lille fyren i hånden. Tusen, tusen takk, strålte Kove.

VGTV: Se utdrag fra kortfilmen her!

Hun passet på å si unnskyld til Tom Hanks som hun trodde kanskje ville synes takketalen ble for lang. Hanks er nemlig kjent for å være en høylytt motstander av for lange takketaler.

Se livereferat fra natten - pris for pris!

BILDESPESIAL:

Stjerner på rød løper

Les også:

Portia gikk på rød løper uten Ellen

Det kunne blitt enda en norsk Oscar i natt, dersom Haakon Nygaard-Østby (40) hadde vunnet for

beste tilrettelagte manus med «Children of Men». Men den seieren glapp.

Se hele vinnerlisten her!

Tidligere har de norske filmene «Ni Liv», «Veiviseren», «Søndagsengler» og «Elling» kommet så langt som å bli nominert til Oscar. Så langt har ingen norsk spillefilm klart å kuppe Oscar-statuetten - som anses som verdens viktigste filmpris.

Thor Heyerdahls «Kon Tiki» vant imidlertid Oscar for beste dokumentar i 1950.

- Uventet

- Det er kjempespennende. Helt storartet, men absolutt ikke noe jeg hadde regnet med, sa 49-åringen til VG Nett på telefon fra Canada da det ble kjent at filmen var nominert.

Store deler av filmen er gjort i Norge, og Kove benyttet anledningen til å sende en takk til de involverte gjennom VG Nett.

- Blant annet har Liv Ullmann bidratt som forteller, opplyser Kove.

Nominert for andre gang

Torill Kove var også nominert til Oscar i samme kategori i 1999, med filmen «Min bestemor strøk kongens skjorter». Det er historien om Toril Koves bestemor, som i mange år strøk skjortene til kong Haakon 7. Hun nådde ikke til topps den gangen.

Denne gang handler filmen om en ikke så vellykket dansk dikter som reiser til Norge for å møte Sigrid Undset.

- Han reiser til Norge for inspirasjon, men møter en annen kvinne på veien og forelsker seg i henne, forteller Kove.

Flere som har sett filmen har trukket paralleller til H. C. Andersen. Filmskaperen selv sier derimot at hun ikke har hatt ham i tankene.

- Men det er flere som har spurt meg om det.

Filmen har allerede vunnet mange priser. Torill Kove har studert animasjon ved Concordia-universitetet i Montreal, og har laget flere filmer, skrevet og illustrert barnebøker og skrevet kortfilmmanus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder