LEGENDARISK: LEGENDARISK: Sonja Henie turnerte verden rundt med sine isshow etter å ha vunnet tre OL-gull. Her er hun avbildet i i sitt og ektemannen Niels Onstads hjem Granholtet på Landøya. Foto: NTB Scanpix

Frykter Sonja Henie-overdose

To storproduksjoner for film og TV om kunstløper Sonja Henie er på kollisjonskurs.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

NRK åpner for å droppe sitt prosjekt dersom filmen kommer først og blir en suksess.

Det opplyser prosjektsjef for drama og kultur i NRK Ekstern Tone Rønning, som har ansvar for den planlagte TV-serien.
Hun svarer bekreftende på om det er fare for at de to prosjektene vil «slå hverandre i hjel»:

- Har det kommet en kinofilm - som går bra vel å merke - så må vi tenke oss flere ganger om før vi går i produksjon med en TV-serie. Får vi produsert TV-serien først, tror jeg filmen dør. Jeg tviler på om folk vil strømme til kinoene hvis det allerede har gått en lang TV-serie. Da tror jeg folk er mette, sier Rønning til VG.

KUNSTLØPDRONNING: Her er Sonja Henie avbildet i Jordal Amfi i 1953. Foto: NTB SCANPIX


Store planer

Begge prosjektene ble uavhengig av hverandre gjort kjent for offentligheten i fjor høst.

* Planene om en storfilm i 50-millionersklassen om Sonja Henies liv med prisbelønte Anne Sewitsky i registolen ble kjent i september i fjor.

* Kort tid etter, tidlig i november, gikk NRK ut med planene om en TV-serie.

Serien har det fortsatt ikke blitt tatt noen produksjonsbeslutning om, men ifølge Rønning har serien et planlagt budsjett som ligger i «øvre prisklasse» for en NRK Ekstern-produksjon.

Synnøve Hørsdal hos filmprodusenten Maipo innrømmer at de gikk noen runder på om det kunne være problematisk da nyheten om en mulig TV-serie ble kjent. Hun tror imidlertid to prosjekter fint kan leve side om side.

- Måten man forteller på i en film og en TV-serie er veldig forskjellig. På sett og vis er Sonjas liv så stort og mangfoldig at det er plass til to produksjoner, og de vil ha så forskjellig karakter at jeg tror de vil leve fint side ved side.

Filmregissør Anne Sewitsky tror to forskjellige prosjekter vil gi hverandre drahjelp:

- Det er en svær og fascinerende historie hvor man kan velge hvor man går inn. Jo mer oppmerksomhet det blir om Sonja Henie, desto bedre.
Ingen Sonja klar

Hverken filmen eller TV-serien er ferdig finansiert. Filmen har fått produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt én gang, og har en søknad til inne. For TV-serien er det ennå ikke tatt noen beslutning om å gå i produksjon, og finansiering er heller ikke prøvd ennå, opplyser Tone Rønning. Hun understreker at det er forskjell på utvikling og produksjon.

Hvem som skal spille Sonja Henie er selvsagt et av de store spørsmålene begge produsentene må finne svar på.

Synnøve Hørsdal har allerede arrangert én castingrunde for å finne den riktige skuespilleren, og skal snart i gang med en ny.

- Vi har hatt mange gode inne allerede, noen er med videre, andre er ute. Det er en litt sensitiv prosess vi er i nå, fordi vi snakker med mange - og vurderer mange. Til syvende og sist er det bare én som får rollen, men det betyr ikke at ikke de andre er gode, sier Hørsdal som håper på å kunne avsløre Sonja i løpet av august.

TV-serien har heller ingen skuespiller som er klar for å ikle seg stilige kunstløpkostymer fra 1920-tallet.

Saken fortsetter under bildet...

POSTER-PIKEN: Produsent Synnøve Hørsdal (t.v.) og regissør Anne Sewitsky er godt i gang med planleggingen av en storfilm om kunstløpdronningen. Foto: MAGNAR KIRKNES

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder