TENKER PÅ «SKRIK»: Kelly Blunt, Leah Dowdy og Megan Petersen er ikke i tvil da VG viser dem bildet: - «The Scream»! Men jentene blir ikke helt enig om det er Salvador Dalí eller Van Gogh har malt det. - Jeg tenker alltid på det når jeg går over broer, sier Kelly, som sammen de med to andre promoterer «Chicago»-musikalen på Times Square. Foto: AXEL ÖBERG

Skrik i New York - håper rike onkler spytter i kassa

VGs kunstekspert: - Disse vil prege den elleville budkrigen

Mange av verdens rikeste menn har en ting felles: De samler på kunst. Dyr kunst.

Børre Haugstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Og Munchs verdensberømte «Skrik» blir etter all sannsynlighet meget dyr, når det norske kunstverket auksjoneres i New York i kveld.

Men hvor dyr? Og hvem går seirende ut av budkampen?

En «dark horse» i denne kampen er den styrtrike rock-milliardæren og kunstsamleren David Geffen, som er god for 30 milliarder kroner. De siste årene har han solgt kunst for rundt tre milliarder kroner, og fylt kassen.

Samtidig er han en gavmild mann. Han har gitt bort store summer, blant annet en milliard kroner til medisinsk forskning.

Og her er vi kommet til et av de flotteste trekkene ved det amerikanske samfunnet. En tur i amerikanske kunstmuseer, viser at de har styrtrike onkler som har gjort dem til verdens beste kunstmuseer. I USA har de med mye penger forstått at de må gi litt tilbake til samfunnet, også på kulturfronten.

Dette har ikke de rike i Norge forstått ennå.

Spådommer

Det en hel kunstverden håper på, er at rike onkler som David Geffen skal spytte i kassa og sikre et av New Yorks to beste museer, Museum of Modern Art (MoMA) eller Metropolitan Museum of Art, det norske mesterverket, slik at det blir tilgjengelig for offentligheten.

Geffen kan få hjelp av to meget aktive finansfolk, de profilerte kunstsamlerne og hedgefond-investorene Steven Cohen (formue: 50 milliarder) og Kenneth Griffin (12 milliarder).

KUNSTEKSPERT: VGs Børre Haugstad. Foto: FRODE HANSEN

Men det er mange andre meget rike amerikanere, som Eli Broad, som har et eget kunstfond, der han har satt inn pene 10 milliarder kroner. Bronx-fødte, LA-bosatte Broad og en av USAs fremste kunstsamlere, har altså penger til å sikre «Skrik» til et museum på Vestkysten.

Forhåndsfavoritt

Men det er andre museer i resten av verden som også kan tenke seg «Skrik» som publikumsmagnet. En av forhåndsfavorittene er kongefamilien i Qatar, som eier hele oljestaten, og nylig la 1,3 milliarder kroner på bordet for Cezannes «Kortspillere» i en privat handel, ikke auksjon.

«Skrik» vil trekke mange flere til Qatar enn «Kortspillere», så da er de vel også villige til å betale mer? I så fall får Petter Olsen også penger til sitt nye kunstgalleris utstillinger, noe han i dag mener stat og kommune skal betale i fremtiden.

Den rikeste, profilerte kunstsamleren i verden, slik det fremgår av «The World's Top 200 Collectors» og den eksklusive Topp 10-listen i magasinet ARTnews, er franskmannen Bernard Arnault. Med sin formue på 250 milliarder kroner og eier av luksusmote-merket Louis Vuitton, bygger han nå sitt eget kunstmuseum i Paris, tegnet av verdens mest kjente arkitekt, Frank Gehry, og ferdig 2013.

For ham ville det vært en utrolig triumf å sikre seg «Skrik». Her er grunnen! Vuitton-milliardæren er en av to franskmenn på listen over verdens ti fremste kunstsamlere. Den andre er nemlig hans erkefiende, Gucci-milliardæren François Pinault, som er god for 60 milliarder kroner. Han fikk trøbbel i Paris, kjøpte heller Palazzo Grassi i Venezia, og bygde museum der.

Nyrike

«Skrik» og «Mona Lisa» i samme by? Det smaker av fugl det. Slik kan «Skrik» generere store inntekter for en by som Paris. Forsikringssummen blir riktignok astronomisk, men det blir også inntektene for enhver by som sikrer seg det norske ikonet.

Men hva med de nyrike fra Kina, India, Russland, Brasil eller USAs nabo i sør?

Verdens desidert rikeste mann er nemlig fra Mexico. Telekom-investoren og kunstsamleren Carlos Slim har en formue på rundt 400 milliarder kroner, 50 milliarder mer enn Bill Gates. Modernisme er et av hans samlerområder, ifølge ARTnews. «Skrik»? Et av modernismens høydepunkt.

Chelsea-eier og olje-oligark, russeren Roman Abramovitsj, er rene «fattiglusa» i forhold, med sin formue på 70 milliarder kroner. Men russeren har vært en av de mest aktive kjøperne de siste årene, og har brukt en milliard kroner på å sikre seg moderne kunsttrofeer, som Francis Bacon's «Triptych».

Ikke langt etter er russeren Boris Ivanishvili, god for 30 milliarder, og betalte allerede i 2006 hele 95 millioner dollars for et Picasso-maleri.

Til Kina?

Kan «Skrik» ende i Kina? Jada! I det enorme nyrike landet er det rush uten like etter de samme statussymbolene som er populære i Vesten. Hong Kong-kineseren, eiendomsinvestoren og kunstsamleren Joseph Lau er god for 30 milliarder kroner og på Topp 10-listen til ARTnews. Han eier også verdens fineste samling av rødvin.

Nesten alle de amerikanske kunstsamlerne er jøder (Geffen, Cohen, Broad), og VG har dokumentert at det har vært innsigelser av moralske, ikke juridiske grunner mot salget av de jødiske arvingene etter Hugo Simon, som på flukt fra nazistene solgte «Skrik» til Petter Olsens far Thomas, men det er lite som tyder på at dette stikker noen kjepper i hjulene for kveldens kunstbegivenhet.

Må godkjennes

Du kan ikke komme på auksjon og by sånn uten videre under slike begivenheter som i kveld.

Du må godkjennes først. Her kreves søknad og en åpen bankkonto, slik at de kan sjekke at finansene er i orden. I hvert fall må du få banken din til å garantere en stor sum du disponerer.

Så ønskedrømmen til Petter Olsen kan gå i oppfyllelse. Et knippe av verdens rikeste kjemper om «Skrik». Men de vil ikke være til stede selv. Budkrigen skjer pr. telefon. Og får budkrigen fart, slik forhåndsinteressen tyder på, kan Picassos verdensrekord på 106, 5 millioner dollar (rundt 600 millioner kroner) fort ryke.

Menger seg ikke

De mindre kjente kunstsamlerne og budgiverne er i selve salen med hver sin «grønne spade» av papp som de rekker i været.

De rike menger seg vanligvis ikke med folk i salen. De sitter ikke engang bak glass i VIP-rommet, der de har sine representanter som ringer inn budene. Slike auksjoner når det er snakk om flere hundre millioner kroner eller mer, så pleier det hele å gå rolig for seg i begynnelsen. Man vil ikke vise sine kort med en gang. Men etter hvert kan det bli heftig. Det har vært auksjoner der budgivere har bydd opp 50 millioner kroner av gangen for å riste av seg rivaler.

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Les også

 1. Her fødes «Skrik» som ikon

  Edvard Munchs «Skrik» er blitt et globalt ikon, i likhet med Leonardo da Vincis «Mona Lisa».
 2. Ekspert om «Skrik»: - Kunstens Coca Cola

  Hva har Edvard Munchs «Skrik» felles med Coca Cola, Mikke Mus, Elvis, Elizabeth Taylor, John F. Kennedy og «Mona Lisa»?
 3. Kunstfiffens eksklusive Skrik-fest: - Åh, nei, det er altfor dyrt!

  NEW YORK (VG Nett) Ingen vet ennå hvem som kjøper Edvard Munchs «Skrik» på onsdag, men alle tror det blir en styrtrik…
 4. Her fanget Munch «Skrik»-motivet

  EKEBERGSKRENTEN (VG) På en sliten sti i Ekebergåsen, med fantastisk utsikt over Oslo, ble et av verdens mest berømte…
 5. Petter Olsen: Vil ikke savne «Skrik»

  (VG Nett) Finansmannen Petter Olsen (64) forteller at «Skrik» gjorde ham engstelig.
 6. Kunstekspert: «Skrik» er det definitive statussymbol

  OSLO/NEW YORK (VG) Det kan være dårlig butikk å bla opp en halv milliard for Petter Olsens «Skrik».
 7. Forberedt på budkrig om «Skrik»

  Alene på en sort vegg midt i New York, omringet av titalls fotografer og TV-team, henger et av verdens mest kjente…
 8. Petter Olsen forteller om å vokse opp med «Skrik» i stua

  Da Edvard Munch malte «Skrik» i 1893 forsøkte han å fange det moderne menneskes forpinte sjel.
 9. Qatar er favoritt til å sikre seg «Skrik»

  Den søkkrike gulfstaten Qatars motiver for å kjøpe opp noen av verdens dyreste kunstverk handler ikke om å vise seg frem.
 10. Arvingene etter tidligere «Skrik»-eier støtter ikke auksjonssalg

  Arvingene etter tidligere «Skrik»-eier Hugo Simon, som solgte maleriet til Petter Olsens far, mener nordmannen ikke har…
 11. Munchs «Skrik» solgt under nazi-flukt

  Edvard Munchs ikoniske «Skrik» vises nå frem i London. I mai skal bildet, med den mystiske forhistorien, under hammeren…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder