HUMORISTEN: Den folkekjære skuespilleren og komikeren Harald Heide Steen jr. døde natt til torsdag etter lang tids sykdom. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
HUMORISTEN: Den folkekjære skuespilleren og komikeren Harald Heide Steen jr. døde natt til torsdag etter lang tids sykdom. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix

Harald Heide-Steen jr. er død

RAMPELYS

Skuespiller og komiker Harald Heide-Steen jr. (68) er død. Han døde natt til torsdag etter lengre tids sykeleie.

Publisert: Oppdatert: 03.07.08 11:53

Den folkekjære kunstneren var kanskje best kjent som Dynamitt-Harry, riksturistsjef Johansen, Sylfest Strutle eller ubåtkaptein med eget balalaikaorkester.

Send din siste hilsen til Harald Heide Steen jr.

Gjennom en karriere som startet allerede i barneårene, var det derimot få utfordringer Harald Heide-Steen jr. ikke hadde vært gjennom som artist.

Bildesamling:Slik var Heide-Steen jr.s karriere

Helt fram til sist høst sto han på scenen i Richard den II på Det Norske Teatret

Tidlig debut

Som sønn av en skuespiller, var veien til de skrå bredder kort for Harald Heide-Steen jr.

Allerede som 11-åring var han i 1950 med i «Let's make an Opera» på Det Nye Teater i Oslo. Året etter debuterte han i filmen «Storfolk og småfolk» hvor Tancred Ibsen hadde regien.

Allerede året før han tok artium var han med i revyen «Ferske fjes» av Einar Schanke og Bjørn Sand.

Populær og elsket gjennom snart seks tiår var Harald Heide-Steen jr. i den generasjonen som blant annet satte sitt preg på humoren i NRK Fjernsynets barndom.

Han startet først som innspillingsleder, men fant fort ut at han trivdes bedre foran kamera. Sammen med Rolv Wesenlund skapte han Wesensteen - en av de største underholdningssuksessene på fjernsynet i norsk historie.

De to startet også revyprosjektet «Lysthuset» og dette førte Harald Heide-Steen jr. over i NRK Radio. Der oppsto i første omgang «Hørerøret», «Sugerøret» og «Pusterøret».

Udødelig

Harald Heide-Steen jr. var utdannet innen sang på Musikk-konservatoriet og spilte i en rekke musikaler. Sammen med et godt øre for dialekter og babbel gjorde han humor med språk til en merkevare.

NEKROLOG:Slik minnes NRK sin mangeårige kollega

Han ga varig liv til riksturistsjef Johansen, Sylfest Strutle og til flykapteinen som gjerne ville lande i Drøbak.
Ikke minst er hans rolle som ubåtkaptein med eget balalaikaorkester og sketsjen med konsulent Balle Klorin i Norsk supperåd blitt udødelig. Blant enda mye mer.

Dovregubben

Fra 1993 og fram til sin død var Harald Heide-Steen jr. ansatt ved Det Norske Teatret. Han dekket et bredt spekter av roller her.

Som 55-åring i 1994 var han en vakker, klok og passe tykk mann i sin beste alder som svevde femten meter over scenegulvet på Det Norske Teatret i rollen som Karlsson på taket. Han spilte i Frendelaus og i den ambisiøse versjonen av Brechts «Den kaukasiske knitringen» i 2001.

Da teatret under Ibsen-året i 2005 engasjerte den internasjonalt kjente instruktøren Robert Wilson til å sette opp Peer Gynt hadde Harald Heide-Steen jr. rollen som Dovregubben.

Etter en serie utsolgte forestillinger i Norge, ble stykket også satt opp i New York.

Harald Heide-Steen jr. mottok i 1991 Leif Justers revypris og ble kåret til årets Hedersnisse i 1994. I 1978 fikk han Spellemannprisen og i 1985 Leonard-statuetten. Han mottok Oslo bys stipend i 1984 og ble belønnet med Lion d'Or i Cannes i 1966.