Premiere på norsk film utsatt i Berlin – klage på stereotypiske fremstillinger av fargede mennesker

Gallapremieren på den norske barnefilmen «Helt super» under filmfestivalen i Berlin er utsatt etter en klage fra en antirasistiske filmorganisasjon. Regissør Rasmus Sivertsen forstår ingenting.

Publisert:

Ifølge Berlingske Tidende står den antirasistiske filmorganisasjonen ARTEF (Anti-Racism Taskforce for European Film), som skal takle institusjonell rasisme i europeisk film, bak klagen.

Klagen, som filmfestivalen mottok søndag, gikk ut på at «Helt super» inneholdt «stereotypiske fremstillinger av fargede mennesker», ifølge den danske avisen.

Det fikk Berlinalen til å avlyse filmens gallapremiere og sende ut advarsler til alle med billetter til en senere visning. Der skriver festivalen at man er «blitt oppmerksom på at filmen kan bli fortolket annerledes enn regissøren hadde tenkt seg, og at filmens fremstilling av fargede mennesker kan bli oppfattet som stereotype».

Regissøren: - Sjokkerende

Regissør Rasmus Sivertsen forstår ingenting av det som nå skjer.

– Jeg stiller meg uforstående til reaksjonen. Filmen er sett av 110.000 på kino i Norge, den vant publikumsprisen under juniorutaven av Tromsø internasjonale filmfestival i høst og har blitt solgt til over 150 land, inkludert USA, uten av vi har fått noen reaksjoner.

– Har du laget en film som inneholder rasisme?

– For meg er dette helt uforståelig. Filmen handler om at alle er god nok som de er, at alle er en superhelt innerst inne og at man ikke skal leve etter andres forventninger. Dette er et viktig budskap for meg som far til to, svarer Sivertsen.

Til NTB opplyser han at de resterende visningene går som planlagt.

– Men vi fikk aldri vår internasjonale premiere. Siste visning og prisutdeling er i helgen, forteller regissør Sivertsen, som reagerer kraftig på at festivalen i Berlin utsatte gallapremieren.

– Det er sjokkerende at en filmfestival stopper en visning på denne måten. Når en film er invitert til en festival, så er det en selvfølge at den skal bli vist. Hvis ikke vi kan stole på at festivalen står ved sine valg, vil man i fremtiden vurdere deltagelse i Berlin. Festivalen risikerer å bli irrelevant hvis den ikke selv bestemmer hvilke filmer vi skal se, sier han.

REGISSØR: Rasmus Sivertsen, her fotografert mens han tar en selfie under verdenspremieren for en annen film, er sjokkert over filmfestivalen i Berlin.

Vet ikke hva det reageres på

Regissøren kaller håndteringen fra festivalen for «ekstremt rotete og uprofesjonell»:

– Det har vært vanskelig for oss å forstå hva dette egentlig har handlet om. Festivalen har ikke klart å håndtere dette i det hele tatt.

På spørsmål fra VG om han kan si hva han tror det blir siktet til når filmen blir beskyldt for å ha «stereotypiske fremstillinger av fargede mennesker», svarer han følgende:

– Jeg har ikke fått innsikt i hva reaksjonen er begrunnet i så det kan jeg ikke uttale meg om.

– Mange mener det pågår et slags kanselleringshysteri i samfunnet - vi har nylig sett hva som skjer med Roald Dahl-bøker i England - hva tenker du om det sett i lys av det du nå opplever?

– Det at en inkluderende og snill barnefilm med et godt budskap risikerer å bli kansellert på denne måten er i hvert fall svært oppsiktsvekkende og bekymringsverdig, svarer Sivertsen.

Arrangøren sier avgjørelsen ble tatt sammen med filmstudioet.

– Vi valgte å dele disse bekymringene med produksjonsselskapet og Norsk filminstitutt. Filmskaperne ignorerte fullstendig disse bekymringene. Etter lengre møter med produksjonsselskapet, Norsk filminstitutt og Aretf, ble vi enige om å utsette premieren for å finne en bedre måte å presentere den på, skriver pressesjef Frauke Greiner for filmfestivalen i Berlin i en epost til NTB torsdag ettermiddag.

Trolig første gang

Det skal ifølge den danske avisen være første gang at den tyske filmfestivalen tar denne fremgangsmåten i bruk. Direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt (NFI) sier til Berlingske Tidende at hun er svært forundret over festivalens fremgangsmåte.

– Vi har klart og tydelig sagt til Berlinalen at vi mener at filmen taler fint for seg selv og ikke er noe man skal advares mot. Kunstnerisk frihet og ytringsfrihet står under et voldsomt press i vår tid, og det at en film blir vist uhindret på en festival, er viktig hvis vi skal ha gode diskusjoner etterpå. Det gjelder også barnefilm, sier Mo.

Til VG sier hun at NFI stiller seg uforstående til klagen, og at ARTEF selv må utdype hva det er i filmen de reagerer på.

– Vi er overrasket, og stiller oss uforstående til den, sier Mo, og legger til:

– Helt super er en fin film som har som mål å fortelle barn at man ikke trenger å være superhelter, det holder å bare være seg selv. Hvis en Om en barnefilm med et enkelt og godt budskap risikerer å bli kansellert, kan man spørre seg om hvilke filmer som vil kunne aksepteres på festivaler i fremtiden.

NFI har forsøkt å komme i kontakt med ARTEF, som helt i oppstarten fikk tilskudd av NFI til et kurs, men så langt ikke oppnådd dialog med organisasjonen.

«Just Super», som er den internasjonale tittelen, er en av flere norske barnefilmer på plakaten i Berlin. Den er første originalfilm fra Qvisten Animation og regissør Rasmus A. Sivertsen, og den stakk av med publikumsprisen under filmfestivalen i Tromsø i fjor høst.

VG har også forsøkt å komme i kontakt med filmfestivalen i Berlin og ARTEF, men uten å få svar.

Se flere saker fra filmverdenen på VGTV:

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no