Tar et oppgjør med IS-lederen med homohumor

I etterkant av skytemassakren på nattklubben Pulse i Orlando  tar komiker Terje Sporsem et oppgjør med ekstremisme - og det med det han kan best: Humor.

 • Felicia Alvsing
 • Caroline Isabell Ørvik

Artikkelen er over fire år gammel

I en ny musikkvideo fremstår han nemlig stormende forelsket i IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, og vi blir tatt med på lunsj og kosing i parken, samt på strippeklubb med menn smurt inn i babyolje med regnbuefargede boaer.

– Jeg synes det er viktig å tulle med de som skremmer oss, og så er det gøy å gjøre det. Dessuten er det noe musikalsk over navnet Abu Bakr al-Baghdadi, sier Sporsem til VG.

Det var 12. mai i år at 49 personer ble skutt og drept på den homofile nattklubben Pulse i Orlando i USA. Terrororganisasjonen IS tok siden på seg skylden for angrepet, som ble utført av Omar Mateen.

– Etter skytingen i Orlando ville jeg protestere mot de som ønsker å drepe noen bare fordi de er homofile. Jeg har mange homofile venner som ble redde, lei seg og som begynte å tvile på ting etter det som skjedde. Jeg reagerte veldig på det. Som komiker følte jeg da at den beste måten å reagere på var med humor. Jeg inkluderte meg selv i sangen fordi både Abu og jeg lever i en virkelighet der det er vanskelig å gjøre annet enn det som er forventet. Jeg som firebarnsfar og bestefar, og han som leder av IS.

Husker du? IS-oppfordring møtt med latter på sosiale medier

Vil bruke jobben til å mene noe

– Hvorfor skal vi bruke humor i kampen mot IS?

– Vi lever i en verden der radikalisering og fundamentalister er et økende problem. Jeg tror humor er viktig fordi det er med på å ufarliggjøre det som skremmer oss. I sin tid var KLM med på å ufarliggjøre presteskapet i Norge gjennom flere sketsjer, og både de og andre humorister var med på å gjøre sitt til at kristendommen mistet mer og mer av sitt klamme grep over folk. Etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg skjønt at jeg både kan og bør bruke jobben min til faktisk å si og mene noe. Men det viktigste er at folk ler.

Han er klar over at ikke alle vil synes videoen er like morsom, men det tar han med knusende ro.

– Forhåpentligvis liker folk den, men jeg er også ganske sikker på at noen ikke vil like den og ikke synes det er greit å tulle med lederen av IS. De trenger nok å gå en runde med seg selv og sine verdier, men hvis noen med litt radikale religiøse meninger får behov for å lete opp en skalla komiker fra Vestlandet, så er det bare å slå på tråden. Jeg står i telefonkatalogen som Dagfinn Lyngbø, spøker han.

– Bearbeider frykt

Komiker Ørjan Burøe er også en tur innom videoen i singlet, «gag ball», et BDSM-leketøy og hette over hodet.

– Jeg blir med på alt Terje spør meg om. Jeg synes det var en veldig morsom idé, den er veldig enkel og tydelig. Det er kanskje på tide med noe humor rundt temaet, det har vi ikke sett mye av, i alle fall ikke i Norge. Jeg tenker at hvis du har problemer med legning i 2016, så har du et generelt problem, sier Burøe.

Forsker: Humor viktig for å ufarliggjøre

Cecilie Hellestveit, Midtøsten-forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI), er enig med Sporsem i at humor er viktig for å ufarliggjøre det som skremmer oss.

– Humor er åpenbart et veldig effektivt virkemiddel for å latterliggjøre. Humor i seg selv er jo ikke noe som bekjemper kreftene som står bak IS, men det kan bearbeide vår egen frykt, sier hun.

Hellestveit mener «krumspring» som denne musikkvideoen også kan være med på å pushe grensene for hva man kan si noe om, og tulle med. Hun forteller at forsøk på å karikere IS nærmest har blitt en egen sjanger i arabiske TV-show.

– Humoren er fryktens motpol, og ufarliggjør til en viss grad terroristenes budskap. Den litt klamme redselen som har spredd seg i en del redaksjoner de siste årene kan godt bli ristet litt ved. Det er viktig å stå på for retten til å tulle med alt. Humor; ja takk!

Les også

 1. P3-Silje i tårer over skytemassakren

  Silje Nordnes (31) brast i gråt på direkten i dag over terroren som rammet nattklubben for lesbiske og homofile i…
 2. Forakten for homofile

  Jeg oppfordrer homofile muslimer til å ta et oppgjør med de grumsete holdningene i de muslimske miljøene.
 3. I terrorens grep

  Rent konkret varte terroren den 22. juli 2011 i 188 minutter. For noen går den aldri helt over.
 4. IS' farlige fortelling

  Terrorgruppen tilbyr mistilpassede og voldelige unge menn en ideologi som kan begrunne massedrap.

Mer om

 1. Humor
 2. Den islamske staten (IS)

Flere artikler

 1. Orlando-massakren: Midtøsten-ekspert: – Umulig å si om han var homofil eller infiltrerte et miljø

 2. Edward Sotomayor (34) beskyttet kjæresten, ble selv skutt og drept

 3. NRK lagde terrorist-satire – klages inn til PFU av forening for etterlatte ved selvmord

 4. Terror-ofre saksøker Facebook for IS-hjelp

 5. Går sammen om streaming-prosjekt: – Low Key og teit

Fra andre aviser

 1. Hvorfor tok Orlando-angriperen 49 uskyldige liv? Her er fire mulige motiver

  Aftenposten
 2. Nå er han tilbake i Bergen for å tulle med religion

  Bergens Tidende
 3. Bjarte Hjelmeland har feriehus i Florida: - Jeg føler stor sorg

  Bergens Tidende
 4. Disse soloterroristene har drept 174 mennesker

  Bergens Tidende
 5. Trump kunngjorde IS-grunnleggerens død på en oppsiktsvekkende pressekonferanse. – Det var som å se på film

  Aftenposten
 6. Tuller med doping og Drevland i nytt juleshow

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no