TAR AVSTAND: Henriette Bruusgaard er snart klar for en ny runde med «Alt for Norge». Da programlederen fikk vite at et bilde av henne misbrukes av nasjonalistiske nettsteder, ble hun både uvel og sinna. Foto:Terje Bringedal,VG

Henriette Bruusgaard misbrukt på nasjonalistiske nettsider

I realityserien «Alt for Norge» har Henriette Bruusgaard (33) ofte på seg «ultranorske» antrekk. Et bilde av programlederen skal nå gå igjen på nasjonalistiske nettsider.

Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har aldri opplevd at bilder av meg har blitt misbrukt. Når det først skjer, synes jeg denne settingen er den verste, sier Henriette Bruusgaard til VG.
I neste uke har sjette sesong av «Alt for Norge» premiere på TVNorge. En ny håndfull norskamerikanere skal konkurrere om hvem som er «mest norsk», og Bruusgard er igjen på plass som programleder. Onsdag ettermiddag fikk hun imidlertid en utrivelig beskjed: Et av bildene fra serien, der Bruusgaard er utkledd som vikingkvinne, skal gå igjen på nasjonalistiske nettsider.
I et av tilfellene, som VG har fått tilgang til, er det aktuelle vikingbildet omkranset av en lengre tekst. «Love your race, white people!», heter det i deler av oppfordringen.

UTKLEDD: Dette bildet, som er hentet fra den aller første «Alt for Norge»-sesongen, blir angivelig benyttet i enkelte nasjonalistiske nettsamfunn. Foto:TVNorge,

– Jeg ble skikkelig uvel da jeg fikk vite om det, sier Bruusgaard.
Les også: Slik blir TVNorge-høsten

Opphetet Instagram-innlegg

Hun tok raskt kontakt med TVNorge, og kanalen skal nå forsøke å få bildene fjernet fra de aktuelle nettstedene. Foreløpig er programlederen usikker på om skal kontakte politiet for å anmelde saken.
Da Bruusgaard ble tipset om delingen av bildet, ble hun så opprørt at hun umiddelbart publiserte et rasende innlegg på sin egen Instagram-profil:

«Hvis jeg har noen følgere her på Instagram som deler disse holdningene ber jeg dere avfølge meg umiddelbart. «Alt for Norge» og jeg tar sterkt avstand til slike holdninger og vil overhodet ikke ha noe med dette å gjøre», lyder deler av innlegget.
Les også: Tone Damli raser mot falsk reklame
– Jeg håper folk skjønner at jeg ikke står inne for rasistiske holdninger. Samtidig blir jeg redd for at det finnes «Alt for Norge» – fans som støtter dette, og at de dermed tar bildene på alvor, sier Bruusgaard.

Ønsker tips fra publikum

Presseansvarlig i TVNorge, Ola-Magnus Svihus, bekrefter at kanalen er informert om billedmisbruket.
– Jeg har vært i kontakt med noen av gruppene som har lagt ut bilder av Henriette og bedt om at de blir fjernet. Vi har ikke lyst til å bli assosiert med denne typen holdninger. Disse gruppene representerer noe vi tar sterkt avstand fra, sier han til VG – og forteller at kanalen kommer til å følge saken videre.
– Det er vanskelig å få fullstendig oversikt over hvilke nettsteder som bruker bildene. Hvis publikum har tips til oss, må de gjerne ta kontakt, sier Svihus.
Henriette Bruusgaard er for øvrig en av flere kjendiskvinner som opplever misbruk av fotografier: Tone Damli har flere ganger blitt ufrivillig involvert i falske reklameannonser på nettet. Både hun, Vendela Kirsebom og Kathrine Sørland har figurert i både slanke- og rynkereklamer, uten å ha blitt spurt om å representerer produktene.
Husker du? «Skal vi danse»-Agnete misbrukt i slankereklame

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder