SPREK 70-ÅRING! I 1969 kom den populære TV-serien med Inger Nilsson som Pippi, men boken kom allerede i 1945. Her fra innspillingen av TV-serien i Kneippbyen utenfor Visby i 1969. Fotomontasje:AFTONBLADET/JAN ESPEN BERNTSEN,

Pippi Langstrømpe fyller 70 år

Astrid Lindgrens datter: Kan ikke bruke «negerkonge» i en barnebok lenger

Pippi fyller 70 år og når stadig nye lesere. Nå forteller Astrid Lingrens datter til VG om endringene de har gjort for at den viltre jenta skal fremstå som moderne.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den viltre, frekke, og hjelpsomme frøken Langstrømpe skal feires både i Norge og Sverige denne måneden.

Her til lands kommer en ny-oversatt utgave av «Pippi Langstrømpe». Der er ordet «negerkonge» erstattet med «sydhavskonge».

Helt i samråd med Astrid Lindgrens familie.

– Ja, at Pippis pappa ble kalt negerkonge, er fjernet i den nye utgaven, sier Karin Nyman, Astrid Lindgrens datter.

– Vi må huske på at den gang mamma diktet opp Pippis pappa på en sydhavsøy, så var mørkhudede noe man svært sjelden så i Stockholm. Så «negerkonge» var en eksotisk betegnelse. Men nå i senere tid, så ble det umulig å bruke ordet neger. Det anvendes i negativ forstand, for å skade. Og det kan vi ikke ha noe av, vi kan ikke bruke det i en barnebok. Det er vi helt klare på, hele familien, poengterer Nyman.

LES OGSÅ:NRK vil fjerne «Pippi-rasisme»

Den 21. mai fyller Nyman 81 år. Det regnes som en slags bursdag for Pippi, som kom i bokform tidlig på høsten 1945. Men allerede 21. mai 1944 fikk Karin en fin bursdagspresang av mamma; manuskriptet til Pippi Langstrømpe i en fin svart mappe.

Maste fælt på moren

Senvinteren måtte nemlig Lindgren holde seg i ro på grunn av en forstuet fot, og brukte tiden til å skrive om Pippi, den energiske jenta hun hadde fortalt datteren om allerede siden 1941.

DATTEREN: Karin Nyman er Astrid Lindgrens datter. Det var hun som tidlig på 1940-tallet fikk moren til å dikte opp historien rundt en jente ved navn Pippi. Foto:HELGE MIKALSEN,VG

– Mamma skrev om Pippi mens hun holdt på med sine krigsdagbøker. Pippi var en skjønn distraksjon for henne, noe veldig positivt som brakte frem hennes skapende fantasi, forteller Nyman.

– Det hele begynte da jeg var syk. Jeg maste fælt på mamma hele tiden. Sikkert fordi jeg måtte holde sengen, noe man var nødt til i gamle dager når man hadde feber. Egentlig utrolig gammeldags. Men i alle fall gjorde jeg mamma desperat med mitt mas, og til slutt spurte hun fortvilt: «Men hva skal jeg fortelle om?».

– Så bare datt det ut av meg; Fortell om Pippi Langstrømpe. Men utover det, spilte jeg ingen rolle i historien rundt Pippi. Jeg må innrømme at jeg husker ikke så mye av det hun fortalte før jeg leste det i boka, fortsetter Nyman.

I den nylig utkomne «Astrid Lindgren – Krigsdagbøker 1939-1945» nevner Lindgren Pippi selv ved noen få anledninger.

VG+:Pippi hylles av norske kjendiskvinner(krever abonnement)

I april 1944 kan vi lese at hun skriver på manuset til Pippi. I mars samme år skriver hun blant annet:

«På hjemmefronten har Karin hatt meslinger, og det til gagns, og har ennå ikke kommet opp av senga. Jeg morer meg som bare det med Pippi Langstrømpe for tiden.»

KOMMENTAR:La Pippi beholde pappa

Men ikke alle likte moroa til den kommende forfatteren. Etter å ha gjort ferdig manuset, sendte hun det til Bonniers forlag, men de takket nei. Lindgren ga seg ikke, og fikk napp hos det konkurstruede forlaget Rabén og Sjögren.

66 millioner solgte

I juni 1945 skriver hun:

«Det er artig å være «forfatter». Nå om dagen holder jeg på med å bearbeide Pippi Langstrømpe, hvis det nå kan bli noe av det uoppdragne barnet.»

Og det ble mye ut av det uoppdragne barnet. Hun vant førsteprisen for fortellingen om Pippi i en barnebokkonkurranse og i november 1945 skriver hun stolt at hun har vært ute og kjøpt boka i en bokhandel. Mot slutten av året skriver hun:

«Pippi er en fin liten unge som ser ut til å bli en suksess. Hun er solgt til Norge også. Min «litterære» bane har gått oppover dette året, og kommer sikkert til å dale fremover.»

LES OGSÅ:«Pippi» (55) lei av fotomaset

At fortellingen om Pippi skulle selges i rundt 66 millioner eksemplarer på verdensbasis, og bli oversatt til godt over 65 språk, var altså ikke del av Lindgrens ellers så kreative fantasi.

– Hun tok feil med hensyn til spådommen om sin litterære karriere, sier Nyman med et smil.

– Men det er ubegripelig at suksessen skulle bli så enorm. Man forstår det faktisk ikke. Mamma var veldig overrasket selv. Etter hvert gikk det jo bra med de andre bøkene også. Inntektene ble stødige, og vi var sikret en trygg økonomi. Da mamma døde i 2002 trodde vi at interessen for hennes bøker skulle dale. Men det har ikke skjedd. Hennes litterære skikkelser holdes i hevd.

– Vi tenkte nok at en jente som Pippi kom til å holde seg, men vi drømte ikke om at hun fortsatte skulle selge så mange bøker, sier Karin Nyman.

HVA ER DITT BESTE PIPPI-MINNE? DEL DET I KOMMENTARFELTET NEDENFOR!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder