NOMINERT: Skuespiller Henriette Steenstrup er nominert i kategorien Beste kvinnelige medspiller, for rollen som Line i «En får væra som en er - en Ole Ivars musikal» av Nationaltheatrets Torshovgruppe. Her med medspiller Bernhard Arnø under pressevisningen i mars. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Det Norske nominert til flest teaterpriser

Det Norske Teatret kan håve inn ni Hedda-priser, blant dem de gjeve prisene for beste mannlige og kvinnelige hovedrolle når teaterprisene deles ut i juni.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hedda-prisene deles ut årlig av Norsk teater- og orkesterforening for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Årets nominasjoner ble klare mandag. I alt har juryen vurdert over 150 teaterforestillinger og har nominert i ti klasser. Nytt av året er en egen pris for beste scenetekst.

- Det som kjennetegner teateråret 2013-2014, ved siden av det store spennet i sjanger og tematikk, er blant annet svært mange gode forestillinger for barn og unge, og stor grad av geografisk spredning på de nominerte, sier jurymedlem Amund Grimstad.

Spretten Glimmerdal

I klassen beste mannlige hovedrolle går to av tre nominasjoner til roller ved Det Norske Teatret. Vidar Magnussen er nominert for sin rolle som seremonimester i «Shockheaded Peter», Emil Johnson for rollen som den 15 år gamle autisten i «Det merkelege som hende med hunden den natta». Den tredje nominerte er Finn Arve Sørbøe for tittelrollen i «Jeppe» på Hålogaland Teater.

I klassen beste kvinnelige hovedrolle er Heidi Ruud Ellingsen nominert for tittelrollen som fartsfylt tiåring i Det Norske Teatrets «Tonje Glimmerdal», som også er nominert i klassen beste barne- og ungdomsforestilling. Ellingsen må konkurrere om Hedda-prisen med Ingjerd Egeberg for rollen som Blanche i «En sporvogn til begjær» på Nordland Teater og Mariann Hole for rollen som Lulu på Nationaltheatret.

Holes Nationaltheatret-kollega, Henriette Steenstrup, er nominert som beste kvinnelige medspiller for sin innsats i Ole Ivars-musikalen på Torshovteatret. Hun får konkurranse av Renate Reinsve og Yvonne Øyen.

Godot-nominasjoner

Av de ni nominasjonene til Det Norske Teatret, går to til en produksjon gjort sammen med Riksteatret - «Mens vi venter på Godot». Duc Mai-The og Sigmund Sæverud er begge nominert i klassen beste mannlige medspiller for sin roller i Godot-oppsetningen, som var Bjørn Sundquists regidebut. I denne klassen er også Eirik de Barco Soleglad nominert for rollen som prins i «Robin Hoods hjerte» på Den Nationale Scene i Bergen. Denne forestillingen er også nominert for årets barn/ungdomsforestilling.

Flest nominasjoner til en enkeltforestilling har det fem timer lange festspilleposet «Coelacanth» av Alan Øyen og Trøndelag Teaters svarte komedie «Besøk av gammel dame» fått. Trøndelag Teater kan glede seg over i alt seks nominasjoner, mens Nationaltheatret, der prisene skal deles ut 15. juni, har fått fem nominasjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder