FORTSETTER: Seks år etter bandet "la opp", turnerer nå en harmonisk og glad Morten Harket sammen med resten av a-ha. Her møter de fansen etter konserten i Berlin onsdag. FOTO: ANDREA GJESTVANG/VG

Furuholmen om Harkets exit-intervju: Storm i et vannglass

BERLIN (VG) a-ha tar sterk avstand fra intervjuet hvor Morten Harket varslet slutten for bandet. – Jeg mener jo ikke det som står der i det hele tatt, sier frontfiguren.

Artikkelen er over tre år gammel

A-ha har nettopp gjennomført et fyrverkeri av et show for 12.000 mennesker på Merzedes Benz Arena i Berlin. Den 30. i rekken av 45 konserter denne turneen.

Morten Harket (56) sitter henslengt i sofaen i garderoben sin, han er helt rolig, vennlig, filosoferende. Det har gått seks år siden a-ha vinket farvel «for godt» med avskjedskonsert fra Oslo Spektrum. Han beskriver sin opplevelse av den pågående turneen med deres nyeste album «Cast in Steel» ( 2015) som «rik».

– Følelsen er veldig sammensatt. Du opplever livets magi, et sjelsanliggende, på en måte. Absolutt ikke hele tiden, men det kan være at du kommer borti nettopp det som de fleste mennesker leter etter hele livet.

ULIKE, MEN SAMKJØRTE: De er svært ulike og har alltid separate garderober, men Magne Furuholmen (f.v), Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy er samkjørte i sin åpne holdning til en musikalsk fremtid sammen. FOTO: ANDREA GJESTVANG/VG

Kjenner seg ikke igjen i intervju

Nylig skapte Harkets intervju med en sveitsisk avis overskrifter. Han ble sitert på at ”a-ha er et avsluttet kapittel”. Helt tatt ut av sin sammenheng, sier a-ha sin frontfigur til VG nå.

– Jeg mener jo ikke det som står der i det hele tatt. Jeg befinner meg på turné med bandet og har det veldig fint og tenker at vi skal jammen meg være takknemlige for at vi får oppleve dette som vi gjør. Hvorfor skulle jeg ha holdt på i tre tiår med de to andre hvis ikke det hadde betydelig verdi for meg? Det er 30 år siden vi startet og det at vi fortsatt får holde på, er langt fra noen selvfølge, sier han, og takker fansen for det.

RØRT: – Det å få lov til å røre ved hele følelsesregisteret gjennom musikken vår er ekstremt tilfredsstillende, sier Harket etter konserten. Her får han en klem før han går på scenen i Berlin. FOTO: ANDREA GJESTVANG/VG

Mer ydmyke nå

Magne Furuholmen trekker på skuldrene og kaller Blick-intervjuet «en storm i et vannglass», men sier det likevel var viktig å rydde opp i saken.

– Det er er jo egentlig mest overfor fansen, at vi ikke vil de skal tro at vi ikke setter pris på dem. For det gjør vi jo. Det er et utrolig privilegium å kunne, etter 30 år, legge opp en turné og få den utrolige mottakelsen vi får. Kanskje tok vi dette for gitt før, men når man har vært borte fra det en stund så blir man litt mer ydmyk i forhold til det.

Han mener pausene, også den «endelige oppløsningen» av bandet i 2010, har blitt en del av måten a-ha har eksistert på:

– Pausene har gitt næring på forskjellige vis, muligheter til å trekke seg tilbake for dem som ønsker det, eller gjøre noe annet, for dem som ønsker det, sier Furuholmen.

Morten Harket beskriver det slik:

– Jeg vil ikke egentlig kalle det vi har hatt for pauser. I min virkelighet er det ikke det. Sett gjennom media, så er det pauser. Men for oss ble det et kreativt grep.

HUSKER DU HVORDAN DE SA FARVEL I 2010? a-Ha det bra!

Kan bli flere album

Etter turneens siste konsert i Bergen 7.mai, går de hver til sitt med egne prosjekter. Furuholmens skulpturpark skal stå ferdig allerede 9. juni, og fortsatt gjenstår monteringa av rundt tyve skulpturer som han må ta fatt på med én gang han kommer tilbake. Paul Waaktaar-Savoy skal gi ut musikk han har jobbet med de siste fem årene, blant annet et nytt Savoy-album.

Morten Harket skal ta seg en lang ferie etter at turneen er ferdig. I følge manager Harald Wiik foreligger det ingen konkrete planer, men «kjenner jeg han rett, kan det nok komme ny musikk og solo-konserter i 2017. Vi sysler også med noen prosjekter som har med andre ting enn musikk å gjøre» sier han til VG.

LEVENDE: – Musikken er levende og i stadig endring. Det er derfor jeg fortsatt holder på, sier Morten Harket i Berlin. FOTO: ANDREA GJESTVANG/VG

Tross separate garderober er de tre bandmedlemmene, som til sammen utgjør nasjonens fremste popband, slående samkjørte i sin innstilling til en musikalsk fremtid sammen.

– Det kan vi jo spekulere litt i, selvfølgelig. Når det har pågått nesten uten stans siden slutten av 70-tallet, så er sannsynligheten for at det kan fortsette, større enn at det ikke gjør det, sier Morten Harket lurt.

Furuholmen smiler også hemmelighetsfullt når han blir spurt om det kommer mer fra a-ha.

– Jeg sa jo at jeg ikke var åpen for noe som helst for fem år siden, og det har blitt gjort til skamme. Jeg har ikke tenkt på dette som en farvel-konsert, for det har vi allerede gjort. Etter denne turneen er ferdig har vi ingen planer. Så da er egentlig boka åpen. Men det kommer jo inn masse forespørsler og tilbud hele tiden. Noen ganger er det lett å si nei, andre ganger er det veldig vanskelig, forteller han til VG.

Paul Waaktaar-Savoy er mindre opptatt av tilbudene utenfra, men innrømmer:

– Det eneste du kan stole på er at hvis vi får tenning på en låt, så er vi i gang igjen. Da spiller det ikke noen rolle hva som har blitt sagt før det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder