Kjendistreneren: – Gir ikke kostholdsråd til dem med spiseforstyrrelser

PROVOSERT: Forfatter Linnéa Myhre mener Helle Bornsteins holdninger er like skadelige som de er nyttige, og irriterer seg over utsagn om at bananer er usunt. Foto: Anette Karlsen , NTB scanpix

Linnéa Myhre hardt ut mot kjendistrener etter bananutspill

Linnéa Myhre beskylder kjendistrener Helle Bornstein for å gjøre dem som er syke enda sykere når hun sier at banan ikke er sunt.

 • Marthe Berg
 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fire år gammel

«Nå orker jeg ikke mer. Etter å ha fulgt med på bloggen din i snart ett år, klarer jeg rett og slett ikke holde kjeft lenger».

Slik åpner Linnéa Myhre sin tordentale mot kjendistrener og blogger Helle Bornstein.

Bakgrunnen for det krasse Facebook-innlegget mandag kveld, som i skrivende stund er delt 200 ganger, er ifølge Myhre kjendistrenerens gjentatte ytringer om at bananer er usunt.

Nei til bananer?

OMDISKUTERT: Personlig trener Helle Bornstein får kritikk etter at hun ba folk være forsiktig med å spise bananer. Foto: Robert S. Eik , VG

I blogginnlegget «Derfor anbefaler jeg ikke en banan!» hevder Bornstein at bananer inneholder så mye sukker og karbohydrater at det ikke kan regnes som sunt, og hun vil ikke anbefale å spise mer enn 1/3 banan, fordi den har like mange kalorier som 45 gram Stratos.

Innlegget har skapt debatt, og mange er uenige med den personlige treneren, og mener hun bidrar til kroppshysteri.

– Min erfaring er at de færreste vet at det er en del sukker i banan. Litt banan kan man spise, men de fleste jeg møter trenger å gå ned i vekt, og da er det ikke rom for å spise så mye banan, utdypet Bornstein på «God Morgen Norge», mandag.

Uttalelsene fikk det til slutt til å renne over for forfatter Linnéa Myhre. Hun forteller at hun tidlig skjønte at Bornsteins fokus på mat og trening ikke var sunt for en med spiseforstyrrelser i bagasjen, og mener kjendistreneren er en pådriver til å gjøre syke enda sykere.

«Det tok ikke mange dagene før du hadde lært meg at karbohydrater var farlig, og at lettbrus gjorde meg tjukk. At man får flat rumpe av å sitte, og at frukt er godteri», skriver Myhre, og mener Bornstein bidrar til forvirring og usikkerhet i et samfunn der kroppshysteriet herjer.

Barnelegeforeningen: - Hele familien må endre kosthold

Snakker på vegne av flere

– Jeg vet hvor stor påvirkningskraft hun har, og synes det er dumt at en så smart dame bruker den til å skremme folk vekk fra matvarer de er glade i og på ingen måte tar skade av. Hadde hun slengt på et «alt med måte» hadde det vært greit, men det gjør hun liksom aldri, utdyper Myhre til VG.

Hun forteller at hun har skrevet lignende kommentarer og oppfordringer på Bornsteins blogg flere ganger, under pseudonym, men aldri fått svar.

– Jeg har fått flere tilbakemeldinger av folk som har følt på det samme, men ikke visst hvordan de skal si det. Ingen av dem har nødvendigvis vært spiseforstyrrede heller, så jeg tror kanskje jeg snakker på vegne av flere.

OPPGITT: Linnea Myre mener hun snakker på vegne av flere enn seg selv når hun sier at Helle Bornsteins uttalelser har negativ effekt på kroppshysteriet. Foto: Frode Hansen , VG

Får støtte av Kjendis-Norge

Mange kjendiser viser sin støtte til Myhre ved å like innlegget. Blant dem er programlederne Jenny Skavlan, Ida Fladen og Asbjørn Slettemark, artistene Atle Pettersen, Ida Maria og Gaute Ormåsen, politiker Prableen Kaur, skuespiller Gitte Witt og bloggerne Ida Wulff og Cathrine Heienberg.

Også i kommentarfeltet får forfatteren støtte. Rein Alexander skriver følgende:

«Du er så bra du..! Stor klem. Ta rei en bannan!»

Les også: Barn advares mot å spise riskaker

Bornstein: – Dette har jeg ikke nok kunnskap om

Sent mandag kveld besvarte Bornstein VGs gjentatte forsøk på å få henne til å utdype hva hun mener med banan-skepsisen.

– Kjære Linnea Myhre og andre som føler på samme måte. Jeg beklager virkelig om bananinnlegget har blitt tolket dithen at banan skal unngås til en hver pris, og er usunt, skriver hun i en e-post.

Hun presiserer at hun ikke gir kostholdsråd til personer med spiseforstyrrelser.

– Dette har jeg ikke nok kunnskap om og det har jeg heller aldri hevdet. De som er så uheldige å ha spiseforstyrrelser bør søke veiledning hos spesialister på dette feltet, fortsetter hun.

Bornstein understreker at hennes målgruppe for kostholdsråd og trening først og fremst er folk som vil gå ned i vekt og komme i bedre form. I denne sammenhengen hevder hun å ha gitt dem faktisk informasjon.

– Det er at banan inneholder mye sukker. Jeg har også skrevet at bananen inneholder mye sunt, men hvis du av ulike grunner skal unngå sukker så er det viktig å gi informasjon om sukkerinnholdet i en banan og at bananen ikke alltid trenger å være førstevalget.

– I fremtiden vil jeg passe godt på at det kommer tydelig frem hvilke målgrupper rådene mine retter seg mot, avslutter hun.

Støtte fra Susanne Sundfør

Men det er også de som er uenige i Myhres krasse innlegg. Musiker Susanne Sundfør skriver at Helle Bornstein har hjulpet henne masse, og skryter av henne som trener.

«Helle promoterer en sunn livsstil, og er modig nok til å snakke om at verden har et fedmeproblem. Spiseforstyrrelser har vel kanskje heller rot i hva vi ser på tv og hvordan kjendiser ser ut, tror aldri jeg har sett en bollemage hos en dame i alt produsert i Hollywood. Jeg ville heller gått i angrep på de. Helle er en dødsbra trener og jeg har prøvd kostholdet hennes og selv om jeg ikke har noe fedmeproblem så har det vært veldig bra for kroppen min», skriver hun.

Myhre forteller at hun ikke tviler på Bornsteins evner til å hjelpe de som trenger det, Det er heller påvirkningen hun har på dem som absolutt ikke trenger det hun frykter for.

– Jeg synes det er dødsbra om Helle har hjulpet Susanne, og jeg tviler ikke på at hun gjør gode ting for veldig mange. Det jeg setter spørsmålstegn ved, er Helles måte å uttrykke seg på, som ofte gir et inntrykk av at hun sitter på fasiten. Og det synes jeg er uheldig, sier Myhre til VG.

Susanne Sundfør har ikke besvart VGs henvendelser mandag kveld.

Les også

Mer om

 1. Helse
 2. Trening
 3. Kostholdsråd

Flere artikler

 1. Pluss content

  Den beste maten for tarmen, forbrenningen og psyken!

 2. Pluss content

  Linnéa Myhre (29): - Føler meg alltid litt underlegen

 3. Pluss content

  Professor tar oppgjør med maten din: Sunt eller usunt?

 4. Pluss content

  Kostholdet som forebygger betennelser

 5. Kristine slet med spiseforstyrrelser i ti år: – Var redd jeg aldri skulle bli frisk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder