GULLRUTEN: Erik Solbakken er nominert til Publikumpsprisen for sin humorserie Karl Johan på NRK. Foto:Frode Hansen,VG

Solbakken: Ofret odelsretten

Møt kandidatene som kan vinne VGs publikumspris under Gullruten i Bergen 9. mai

Erik Solbakken (30) ga opp livet som bonde for å fortsette NRK-karrieren i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hvordan var din første TV-opptreden?

– I NRK var det i Barne-TV, men jeg har en ukjent bakgrunn som realitydeltaker. Jeg var med i «Det svakeste ledd» med Anne Grosvold og gjorde skam på familien ved å svare feil på hvem som var nevøene til Mikke Mus. Første gang jeg var på TV var i en reportasje Norge Rundt lagde om en ny gangvei i Hemsedal. Familien lånte VHS opptaker for å ta opp programmet og ble rimelig skuffet da vi oppdaget at jeg og søsknene mine kun var med i ett sekund helt på slutten av programmet.

– Hva er det sterkeste du har opplevd?

– Eurovision-finalen var et stort kick. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til og det var utrolig gøy. Det raslet godt i alle kroppsdeler da!

– Hva har du ofret for TV-karrieren?

– Håper at jeg har ofret en lang karriere i Premier League og mange år på landsslaget. Men tror ikke jeg har ofret så mye. Jeg er nummer to i arverekken på en gård, og søstera mi vil ikke ha den, så den ryker nå som jeg jobber i Oslo. Det er egentlig helt greit for jeg liker å sove lenge.

– Hva eller hvem har betydd mest for deg?

– Det publikumet som kjenner den uredigerte Erik: Kona mi og foreldrene mine. De gir meg de viktigste tilbakemeldingene.

– Hva er din største TV-tabbe?

– Jeg har mange å ta av! Fort gjort å gjøre tabber i Barne-TV. Under den første direktesendingen min, i Sommermorgen, skulle jeg ha på meg en 50-talls badedrakt i tøy. Den ble veldig gjennomsiktig og tettsittende da jeg badet med den. Da fikk vi inn en del mail fra bekymrede tilskuere.

– Hva ønsker du folk skal tenke om deg?

– Jeg håper folk tenker at jeg er meg selv og ikke en etterligning av noen andre. At jeg er snill og grei og at det ligger en god tanke bak enhver spøk.

– Hva tror du folk tenker når de hører Erik Solbakken?

– Noen sier: «Hæ?», noen sier: «Han fra NRK?» og noen sier: «Han SV-politikeren fra 90-tallet?». Jeg blir ofte presentert som Erik Solheim.

– Beskriv en helt vanlig dag i livet ditt.

– Jeg får mer ut av dagen nå som jeg er pappa. Står opp i 6-7 tiden. Leker med dattera mi til 8.30. Så følger en 30 minutters lang diskusjon om hvorvidt hun skal i barnehagen eller ikke. Så er det jobb. Så kommer tidsklemma om jeg rekker hente i barnehagen. Så leker jeg litt til. Voksenlivet begynner i 7-tiden og da fyller jeg den tiden med alt jeg gjorde før.

– Hva er planene for 2015?

– Lage ny sesong av Karl Johan. Så skal jeg ta en lengre sommerferie og reise.

– Hva liker du best å se på TV akkurat nå?

– «Norske fordommer» må jeg se! Tror de blir nominerte til Gullruten neste år. Ellers har jeg sett alt av House of Cards, men jeg ble så skuffet over slutten.

– Hvorfor skal folk stemme på deg slik at du vinner Publikumsprisen under Gullruten?

– Er du fra Hallingdal så MÅ du stemme. Hvis ikke er det et skikkelig svik. Er du ikke fra Hallingdal, er valget ditt, men jeg tar imot sympatistemmer!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder