Begraves fredag: Forfatter Jon Michelet begraves fredag klokken 11 i Rygge kirke. Foto: Trond Solberg

Jon Michelet begraves neste fredag

Forfatteren blir stedt til hvile i Rygge kirke.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Jon Michelet døde sent lørdag kveld, etter å ha slitt med kreft i flere år.

Han fikk et tilbakefall med kreft i svelget i fjor, men jobbet til det siste, og klarte akkurat å legge siste hånd på verket i serien om de norske krigsseilerne fra andre verdenskrig.

les også

Livsverket kan bli TV-serie til 150 millioner kroner

Fredag er det begravelse i Rygge kirke klokken 11. Det får VG bekreftet fra Forlaget Oktober.

Jon Michelet har i flere tiår vært en av Norges mest kritikerroste og mestselgende forfattere. Han var en uhyre produktiv forfatter med stort nedslagsfelt, fra kriminalromaner med helten Wilhelm Thygesen via underholdningsbøker fra flere fotball-VM i tospann med Dag Solstad, til de siste årenes storverk om norske sjøfolks heroiske innsats under 2.verdenskrig, «En sjøens helt».

Hedret for innsatsen

De fem første bindene i dette verket om krigsseilerne har blitt trykket i hele 750.000 eksemplarer.

For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015 og Anders Jahres kulturpris i 2016.

les også

Andhøy om Michelets innsats for krigsseilere: – Historien hadde blitt glemt uten ham

Det sjette og siste bindet av «En sjøens helt» var planlagt utgitt på høstparten i fjor, men måtte utsettes da Michelet fikk en ny kreftdiagnose, denne gangen i svelget. Michelet skrev på det siste bindet helt til det siste og rakk akkurat å bli ferdig.

Da hadde vår folkekjære forfatter allerede slitt med prostatakreft-diagnosen han fikk i 2008.

TAPTE FOR KREFTEN: Jon Michelet kjempet mot kreften i flere år, men forrige lørdag måtte han gi tapt for sykdommen. Michelet ble 73 år. Foto: VG

Jon Michelet debuterte allerede i 1975 med kriminalromanen «Den drukner ei som henges skal» der vi for første gang ble kjent med krimhelten Wilhelm Thygesen.

FOTBALLINTERESSERTE :Dag Solstad og Jon Michelet ga ut i alt fem bøker om fem ulike fotball-VM mellom 1982 og 1998. Der kranglet de godlynt om hvem som var best, og i Michelets tilfelle var det ingen tvil; han var Brasils beste venn hele livet Foto: Erik Poppe

Etter det altoppslukende arbeidet med «En sjøens helt», der den første boken kom i 2012, så Michelet frem til avslutningen i et VG-intervju fra 2016. Da var det sjette bindet, som altså ble utsatt på grunn av sykdom, planlagt utgitt høsten 2017.

Men én ting var han sikker på å gjøre etterpå i det samme intervjuet:

– Da skal jeg legge de seks bindene oppå hverandre, knytte en pen rød sløyfe rundt og sende dem til Carl I. Hagen, min gamle «uvenn», og på kortet skal det stå: «Dette var det bare den jævla kommunisten Jon Michelet som kunne få til».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder