VANT: Ragne Grande fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle under Heddaprisutdelingen 2018. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Disse vant Heddaprisene

To trøndere stakk av med de gjeveste skuespillerprisene da teaterfolket feiret seg selv søndag. Det Norske Teatret hentet hjem hele seks av tolv Heddapriser.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ragne Grande (27) fra Lierne vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Laura Wingfield i «Glassmenasjeriet». Dette er hennes debutrolle på Trøndelag Teater.

– Spillet er ualminnelig finstemt. Det er stor skuespillerkunst, mener Hedda-juryen.

«Glassmenasjeriet» fikk også prisen for beste regi ved Johannes Holmen Dahl.

Priset for maraton

Heddaprisene deles ut for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst, og årets priser ble delt ut på Oslo Nye Teater søndag kveld.

les også

I fjor: Toralv Maurstad (90) vant Heddaprisen: Rørt til tårer

VANT: Hermann Sabado vant den mannlige hovedrollen for sin innsats i «Engler i Amerika. Her sammen med Liv Ullmann. Foto: Jan Petter Lynau

Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Hermann Sabado (36) for rollen som Prior i maratonforestillingen «Engler i Amerika» på Nationaltheatret. Men Trøndelag har også sin del i denne prisen. Sabado er fra Orkdal og debuterte på Trøndelag Teater i 2007.

– Årets prisvinner utmerker seg med en suveren tolkning av en rolle som stiller store krav til karakterendringer og utvikling, skriver juryen.

Nationaltheatret har i vår satset stort på den over sju timer lange skeive forestillingen «Engler i Amerika», og under søndagens utdeling vanket det også Heddapris til Ågot Sendstad i klassen beste skuespiller/medspiller. Allsidige Sendstad fikk prisen for flere roller i forestillingen.

Mormoner-suksess

Beste mannlige medspiller ble Preben Hodneland for rollen som Eldste McKinley i knallsuksessen «The Book of Mormon». Hodneland har som den noe skrullete mormonen med blomstrete trillekoffert begeistret juryen som skriver at «rollen han tolker er ikke stor, men han har funnet plass til allsidig utfoldelse og nyansert personskildring».

les også

Teateranmeldelse «Book of Mormon»: Geni(t)al humor

I alt fikk musikalen om mormonene tre Hedda-priser, blant dem prisen for årets forestilling. Are Kalvø fikk også pris for beste scenetekst for sin oversettelse fra amerikansk til nynorsk.

– En forestilling som er blitt et fyrtårn, et fyrverkeri og en fest, med sikker timing i spill, musikk og koreografi, mener juryen.

les også

Disse kunne vinne Heddapris

– Musikalen sparker i alle retninger på en sjelden sjarmerende måte. Det er noe genialt over den, en blir glad i karakterene, sa regissør Vidar Magnussen til NTB da de første leseprøvene startet.

Musikalen har vært en gedigen publikumssuksess og har gått for utsolgte hus siden premieren i september i fjor. Og det er ikke slutt med det. Nå selges det billetter fram til våren 2019.

To til Tindberg

Det Norske Teatret kunne også hente inn pris for beste forestilling for ungdom – «Utafor» av Svein Tindberg. Tindberg og resten av teamet bak forestillingen fikk også Hedda for «særlig kunstnerisk innsats».

Den sjette prisen til nynorskteatret gikk til beste audiovisuelle design for «Antigone». Prisvinnerne er Elisabeth Nesset for slagverk, Alf Lund Godbolt for komposisjon, Norunn Standal for lysdesign og Vibeke Blydt-Hansen for lyddesign.

Hålogaland Teater/Rimfrost Produksjoners «Tobias og dagen det smalt» av Jenny Svensson vant for beste barneforestilling, mens Gilles Berger ble priset for scenografien til «Garage» ved Cirka Teater og Turnéteater i Trøndelag.

Det ble også delt ut en ærespris. Den gikk til Therese Bjørneboe, teaterkritiker og redaktør av Norsk Shakespearetidsskrift.

(NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder