HJEMME: Christine Koht hjemme i huset i Tønsberg fredag – med pep-fløyten som skal trene opp lungene. Den må hun bruke fire ganger daglig. Foto: PRIVAT

Livredd Christine Koht ute av sykehus: Takker Norge for dugnaden

Christine Koht (52) er rørt over at hele landet nå gjør en innsats for at mennesker med svak helse ikke skal dø.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over 146 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Etter 15 måneder på sykehus kunne Koht for få uker siden endelig reise hjem til «eventyrhuset» i Tønsberg, hvor hun bor med kona Pernille Rygg (56).

– Jeg er så glad for å være hjemme. De virusene jeg har nå, kan jeg foreløpig takle hjemme, sier hun på telefon til VG.

Det betyr ikke at Koht er frisk. Hun har kronisk lungeinfeksjon og luftveiesbetennelser, og går på store mengder kortison og antibiotika. Immunforsvaret er svært dårlig.

– Tenk, nå har jeg fått sammenhengende juling i halvannet år, og så kommer jeg hjem til corona. Etter bare én uke hjemme! Jeg er livredd for å få corona. For meg betyr det døden, sier Koht, som fikk diagnosen føfekkreft i slimhinnene i november 2018.

les også

Christine Koht til VG: – Folk er sultne på sårbarhet

SE OGSÅ: TV-kanalen Sky News har besøkt hovedsykehuset i Bergamo, hvor leger og sykepleiere jobber en desperat kamp for å redde pasienter som er smittet av coronaviruset.

Så engstelig er 52-åringen at hun etter hjemkomsten har blitt testet for coronaviruset to ganger på Tønsberg sykehus. Begge testene viste negativt.

– Men jeg føler meg jo så dårlig og har liksom alle symptomene. Jeg føler at jeg har corona. Likevel må jeg tro på legene når de sier at jeg ikke har fått det. Jeg har personlig stått i døden fire ganger siden jeg fikk kreftdiagnosen, og nå er døden rundt oss alle, sier hun.

Koht har gjennom hele sykdomsreisen innviet omverdenen i prøvelsene. Før jul ble hun utropt til «Arets Navn» i VG – nettopp for sin åpenhet. Nå har det imidlertid vært stille på Facebook en god stund.

Koht har rett og slett ikke turt å informere. Hun synes det ville være leit å fortelle at hun er hjemme, hvis hun like etter skulle bli innlagt igjen.

– Jeg skulle jo ønske at jeg kunne si at alt er topp, men det er det ikke.

TV-kjendisen var nylig gjennom en operasjon i ganen, som slo henne helt ut.

– Et friskt menneske ville vært på bena igjen etter to dager, men jeg ble liggende på Rikshospitalet i to uker med masse greier ut av nesen. Jeg så ut som en maursluker. De slet også med å få vekket meg, så det var litt drama. Men operasjonen var nødvendig med tanke på at lungene mine er så utsatt.

Se også: Kriminalomsorgens Yrkesforbund sier at corona-tiltakene fører til mer isolasjon i norske fengsler og frykter at det kan bli en økende bemanningsmangel.

For Koht betyr det nå alt å holde seg unna corona. Å være på sykehus nå, er for farlig for henne, mener hun. Midt oppe i alt er hun rørt over å se hvordan Norge mobiliserer.

– Hele situasjonen med corona er så sårbar for folk. Jeg er så takknemlig for at hele landet bidrar til denne dugnaden for at vi som er svake skal få leve. Tusen takk, Norge, sier Koht.

Hun forteller om konas reaksjon da hun forleden var inne på tanken om å invitere en venn i huset, som hun var «helt sikker på» ikke hadde corona.

– Da sa Pernille klart fra. Her står hele Norge stille for meg og sånne som meg. Folk og bedrifter går konkurs, og så skal jeg liksom smugle inn en venn og ta den sjansen? Nei, det hadde tatt seg dårlig ut.

les også

– Enormt sliten etter ett år som dødssyk

Hennes store redsel nå er å havne på intensiven igjen, i respirator. Siste gang hun var gjennom det, var i september.

– Da ble jeg liggende i 12 dager. Etterpå måtte jeg lære meg å spise på nytt. Fortsatt har jeg store problemer etter alt det førte med seg.

EKTEPAR: Christine Koht og Pernille Rygg giftet seg sommeren 2013 etter å ha vært kjærester i 23 år. Foto: Helge Mikalsen, VG

Koht hadde håpet å gå litt turer og få frisk luft når hun ble skrevet ut fra Sunnaas Sykehus.

– Jeg har jo ikke sett venner på 15 måneder, så jeg hadde de planene! Men Pernille, mamma og søsteren min er de eneste jeg orker og tør å se nå. Målet mitt var også å få være omsorgsperson for Pernille, som også har vært alvorlig syk. Jeg ville lage middag og sørge for et skinnende rent kjøkken. Men det er Pernille som gjør alt, forteller Koht, som i denne ukens A-magasinet opplyser at hun ikke lenger er på sykehus.

les også

Christine Kohts bønn til legen: – Du må redde henne

Se også: Komiker Jon Niklas Rønning setter ord på hvordan det er å være småbarnsforeldre med hjemmekontor med sangen "Familieliv i korona-tider".

Koht har mye nervesmerter i kroppen. Førligheten i hendene er svekket, så det er vanskelig å skrive SMS. Egentlig skulle hun fått hjemmesykepleie to ganger om dagen, men tilbudet er redusert til én gang om kvelden.

– Da kommer de – med munnbind og plastikkhansker.

Koht berømmer helsevesenet for all omsorg og hjelp hun har fått og fortsatt får. Hun har en egen lege som følger henne fast, og får ikke rost ham nok.

– Jeg kjenner på en overflod av kjærlighet.

FØR: Christine Koht under et intervju med VG i 2016. Foto: Annemor Larsen, VG

52-åringen fryder seg også over å få blomster på døren.

– Og så pusler Pernille rundt meg hele tiden. Folk skulle sett soverommet vårt. Det er virkelig en gøyal affære, ler Koht og forteller:

– Vi hadde 160-seng før, men nå har jeg fått en kongeseng på 120 cm fra NAV. Jeg ligger høyt oppe, mens Pernille ligger inneklemt langt der nede. Vi ser ut som kongen og slaven, sier hun og sender bilde som VG får presentere.

SOVEROMMET: Christine Koht føler seg som en konge i spesialsengen ved siden av konas mye mindre seng. Foto: PRIVAT

Koht er glad for at humøret er så godt som det er. Hun sier det er en evne hun alltid har hatt å kunne se det positive og rørende i små ting. Da får det heller være at anklene er vonde, og at fysioterapien og andre behandlinger er avlyst i disse coronatider.

– Så må jeg også tåle at frisyren ikke blir fikset på før frisørene får jobbe igjen. Kanskje i november? spøker hun.

Koht har lagt på seg 30 kilo og synes det er uvant å se seg selv i alle speilene i «eventyrhuset», som hun kaller hjemmet sitt.

– Aldri i mitt liv hadde jeg trodd at jeg skulle se sånn ut. Men takket være denne kroppen lever jeg fortsatt.

– Jeg er bare kjempeglad for å være hjemme. De som er på sykehus nå, får jo ikke ha besøk. Jeg tenker på de, for det er tungt.

Les også

 1. - Jeg har aldri følt meg så sårbar og naken

  Kreftsyke Christine Koht håper å få en ganeoperasjon, slik at hun kan unngå farlige infeksjoner.
 2. Den enestående Christine Koht

  VG-leserne har kåret Christine Koht til Årets Navn. Det er så velfortjent. Lenge leve Christine Koht!
 3. Christine Koht er «Årets navn» i VG

  SUNNAAS SYKEHUS (VG) Christine Koht (52) innrømmer at det er tøffe tak, men humoren kan ingen ta fra henne.
 4. Christine Koht: – Enormt sliten etter ett år som dødssyk

  Christine Koht (52) kjenner på hvor dyrebart livet er.
 5. Christine Koht: Ute for første gang på 11 måneder

  En stolt Christine Koth har i dag vært ute i friskluft for første gang på 11 måneder etter at hun tirsdag ble overført…
 6. Christine Koht: Drømmer å gå med rullator til Rema

  Komikeren skal videre til Sunnås sykehus, og har satt seg et mål.
 7. – Jeg får helt sjokk når jeg ser meg i speilet

  Den kjente komikeren skriver at hun føler seg annerledes på innsiden enn på utsiden.

Mer om

 1. Christine Koht
 2. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Christine Koht: Ikke mer spredning

 2. Kvinne (30) «sannsynligvis» friskmeldt for coronaviruset i Norge

 3. Tom Hanks utskrevet fra sykehuset etter corona-innleggelse

 4. Coronasmittede Tom (50) lå ni døgn i koma: – Bare i stand til å eksistere

 5. Tidligere værdame om corona-karantenen: – Skremmende opplevelse

Fra andre aviser

 1. – I mitt nye liv går alt så innmari sakte

  Aftenposten
 2. – Keramikk er den nye mindfulness. Jeg lover, jeg skal aldri mer le av ergoterapi.

  Aftenposten
 3. Chens familie er isolert i Kina: – En fortvilet situasjon

  Aftenposten
 4. I denne klassen var 23 av 27 elever borte

  Aftenposten
 5. Barne­verns­sjef Monica Brunner har fått korona: – Å vite at du har gått rundt og vært smitte­kilde er ordentlig vondt.

  Fædrelandsvennen
 6. Dette vet vi om koronapasientene som er blitt friske

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder