Snakker med VG om: ** Sønnen Niels** Ekteskapet ** Den krevende teaterrollen

LIKE DET MØRKE: Linn Skåber liker å gå inn i teaterets mørke rom og utforske tunge temaer. Foto: Frode Hansen / VG

Linn Skåber: - Tror jeg kunne tilgitt utroskap

Linn Skåber (42) og sønnen Niels (9) øver nå replikker sammen. Den unge gutten følger i mammas fotspor.

  • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over åtte år gammel

Denne våren graver Linn Skåber seg ned i svik, utroskap og samlivsbrudd på teateret. Og øver Klatremus-replikker med sønnen, som debuterer på scenen til høsten.

BAKGRUNN: Linn Skåber til teateret igjen

- Jeg gleder meg skikkelig til å ha det litt vondt denne våren. Både med å grave meg ned i materien, og å skulle jobbe hardt, rett og slett, sier Linn Skåber til VG.

Hun snakker om prøvene til teaterstykket «Scener fra et ekteskap», som beskrives som et «inngående studie av ekteskap, utroskap, kjønnsrivalisering, skyld og tilgivelse».

Stikk i magen

I august settes teaterversjonen opp på Oslo Nye Teater, med Skåber og Svein Harry Schöttker Hauge i hovedrollene.

Linn spiller Marianne, kvinnen som etter ti års ekteskap må vurdere om hun kan tilgi mannen sin for utroskap, og om hun vil fortsette ekteskapet.

- Kan man bare gå inn og ut av en så tung materie som dette?

- Jeg tar det med meg, spesielt i en rolle som det her. Det berører veldig mange strenger i mitt liv også. Jeg har jo blitt så gammel som jeg er, og har jo vært gjennom noen sånne punkter, sier Linn og peker leende på teaterets beskrivelse av tematikken.

- Jeg kjenner det på leseprøvene, at jeg får noen ordentlige stikk i magen. Jeg kjenner meg igjen i stykket. Det er en veldig sårhet i det å møte mennesker og komme nær mennesker, og forlate dem eller bli forlatt. Det er jo noe de fleste vil oppleve - antakeligvis flere ganger i sitt liv. Og dette stykket tar for seg nettopp essensen av det, sier hun.

- Tror du det er viktig at du har den erfaringen med deg?

- Ja, det tror jeg er veldig viktig. For det er jeg som skal lage Marianne denne gangen, og da er det viktig at mine opplevelser og mine følelser er med i det - for at det skal bli et helt menneske.

NYTT PÅ NYTT-GJENGEN: Trekløveret Linn Skåber, Jon Almaas og Knut Nærum har gledet TV-seerne i årevis. Foto: Janne Møller-Hansen

- Kunne du tilgitt utroskap?

- Ja, det tror jeg. Det kommer helt an på i hvilken etappe av livet man er i. Det er vanskelig å si, for det kommer helt an på situasjonen, sier Skåber.

Under manuslesingen gikk hun fysisk til verks for å stagge følelsene.

- Det var sånn at på leseprøven måtte jeg sitte og klype meg selv i låret under bordet fordi jeg hadde så lyst til å begynne å grine. Så tenkte jeg det var litt flaut å gjøre på første leseprøve, sier Skåber og flirer.

Og skuespilleren har også fått seg noen latterkramper.

- Det mest overraskende for meg ved stykket, var at det er så mye latter i det. Men det er fordi det er mye latter i sårhet. Ellers hadde vi ikke overlevd.

- Hvordan ser du selv på ekteskapet?

- Jeg har aldri drømt om ekteskap, egentlig. Men jeg har veldig bra bilde på det. Jeg er så heldig å komme fra to foreldre som har holdt sammen, som elsker å være sammen. De står faktisk opp klokken 05 fordi de føler at de har så mye å prate om. Men for min egen del følte jeg tidlig at jeg aldri kom til å gifte meg. Det jeg har sett av ekteskapet er bare bra, men jeg er bare en annen type, sier Linn, før hun smilende tillegger:

- Men så har jeg aldri blitt fridd til heller, da.

Skåber liker å holde privatlivet privat, men blant hennes kjente ekser er komiker Thomas Giertsen, fra tiden før hun begynte på teaterhøgskolen, musiker Atle Halstensen som hun var samboer med i flere år og har sønnen Niels (9) med, og kleskongen Ørnulf Høyer.

Sårbar

Skuespilleren beskriver seg som sårbar i denne fasen av stykket. Prøvene startet i går. Nå skal hun og Schöttker Hauge prøve å finne «vi har vært gift i 10 år»-kjemien. Hun hindrer seg selv i å være redd ved å konsentrere seg om detaljene.

- Blir du litt besatt?

- Nei, jeg kan ikke bli besatt på den måten, for jeg skal hente sønnen min på skolen og gi ham middag og sånn, så jeg kan ikke dra ham med inn i min gale verden.

- Tøft for oss begge

I en periode fremover blir det intensiv øving både dag og kveld.

- Og sønnen din har forståelse for det?

- Han har forståelse for det, og dessuten skal han for første gang prøve seg på teateret selv, så det blir veldig spennende. Han har fått seg en rolle i «Hakkebakkeskogen», som Klatremus. Så det blir en tøff periode for begge to, forteller Skåber.

- Kommer du med råd?

- Ja, jeg gjør det. Men han er ikke så fascinert av meg som skuespiller, så når jeg øver med ham i stua synes han jeg kommer med en del dumme forslag. Han stoler ikke helt på meg. Jeg prøver å forklare ham at jeg har jobbet som skuespiller i mange år, men det tror han ikke noe på. Han vil helst ha råd fra de proffe.

Linn ler godt.

- Han sa «Mamma, du må passe på at du ikke øver så mye «Hakkebakkeskogen» med meg at du plutselig kommer med Klatremus-setninger inn i «Scener fra et ekteskap».» Jeg lovet å passe på det.

- Skremmer det deg at Niels nå går i dine fotspor?

- Nei. Jeg har sagt at han skal få gjøre hva han vil her i livet. Men det jeg håper på, er at han klarer å finne en drøm å strekke seg etter. Det har vært mitt mål og realitet siden jeg var liten. Drømmene endrer seg, men jeg har alltid vært en drømmer.

Flere artikler

  1. Linn Skåber til teateret igjen: - Deilig å gå tilbake til røttene

  2. Skåber tar pause i «Nytt på nytt» på nytt

  3. Film: Damer med guts!

  4. #Måsideg: Skåber hyller sine homofile venner

  5. Linn Skåber blir dommer i «Norske Talenter»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder