HOLE POSITION: Leonardo DiCaprio har samarbeidet med Martin Scorsese en rekke ganger, og trekkes fram som en favoritt til å spille Harry Hole. De andre kandidatene er fra nederst til venstre med klokken: Matt Damon, Stellan Skarsgård, Peter Stormare, Viggo Mortensen, Benicio Del Toro, Russel Crowe, Bruce Willis, Daniel Craig og Daniel Day-Lewis. Foto: AP, Reuters, Scanpix, Wenn.com, PA og AFP.

DiCaprio er den heteste Hole-favoritten

(VG Nett) Det spekuleres heftig rundt hvem Martin Scorsese vil velge til rollen som Harry Hole. Et av de heteste tipsene er Leonardo DiCaprio, en av mesterregissørens favoritter.

  • Sølvi Wærhaug
  • Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

VG avslørte i går at Scorsese skal ha regien når Jo Nesbøs «Snømannen» blir film. Scorsese har sannsynligvis en klar oppfatning, men debatten om hvem som bør spille hovedrollen er allerede i full gang her hjemme.

Tenker man taktisk ut fra Scorsese univers, er navn som Matt Damon og Mark Wahlberg aktuelle. Men Leonardo DiCaprio ligger flere hestehoder foran de andre.

Les om spekulasjonene i januar: Jakten på Hollywood-Hole

Hvem synes du passer best? Gi din stemme i avstemningen, eller lanser din egen kandidat i kommentarfeltet under saken!

Gjennom det siste tiåret er han den skuespiller som har vært tettest til Scorsese.

Huitfeldt vil ha Stellan

Kulturminister Anniken Huitfeldt er begeistret for nyheten.

SUKSESSFORFATTER: Jo Nesbøs filmhelt Harry Hole er klar for Hollywood. Foto: Scanpix.

- Stellan Skarsgård skal selvfølgelig spille Harry Hole, sier Huitfeldt.

Les også: Scorsese klar for «Snømannen»

- Her kan jeg være så frittalende jeg bare vil! Skarsgård er den perfekte typen, han ivaretar også det skandinaviske ved rollen. Dessuten har vi et veldig godt forhold til ham her i Norge. Dette er kjempestas, fortsetter kulturministeren.

Filmprodusent John M. Jacobsen står bak filmer som «Max Manus» og «Veiviseren», som ble nominert til Oscar. Han mener det vil bety mye at Martin Scorsese skal ha regi på «Snømannen».

- En utrolig flott nyhet! Ikke bare for norsk litteratur og for norsk film - derigjennom er det bra for norsk kulturliv. Nå svinger det veldig rundt norsk film, sier Jacobsen, som ikke vil spekulere over hvem som skal spille Harry Hole.

- Jeg har full tillit til at Martin Scorsese gjør et riktig valg, sier Jacobsen.

- Fandenivoldsk tøffing

Nesbøs redaktør Øyvind Pharo kjenner Harry Hole ut og inn.

NORSK HOLE: Henrik Mestad som Harry Hole under lanseringen av «Panserhjerte» i 2009. Foto: Scanpix.

- Harry Hole skal være litt skrapa, tynn og høy. Han er 197 cm høy og er et par - tre år yngre enn Jo Nesbø. Harry er født ca. 1963. Jeg kan se for meg flere i rollen: Peter Stormare, Russell Crowe, Viggo Mortensen, Casey Affleck. Her i Norge har Henrik Mestad og Mads Ousdal spilt Harry Hole i tablåer - de passer godt i rollen. Sam Shepard og Robert De Niro hadde også vært stilige, men de er vel litt for gamle nå. Selveste Dirty Harry, Clint Eastwood, hadde vært en drøm, men han er vel også for gammel, sier Pharo.

Nesbøs krimkollega Tom Egeland har også klare synspunkter.

- Bruce Willis har Harry Hole-kvaliteter - litt fandenivoldsk - han er både en underdog og en tøffing på samme tid, sier Tom Egeland.

Tipper på Leo

Nesbø-boken «Hodejegerne» er allerede filmatisert.

- Nyheten om Scorsese kommer til å bety mye når vi skal lansere «Hodejegerne» i USA i mars neste år, sier produsent Asle Vatn, som også har en Hole-favoritt.

- Benicio del Toro! Det hadde vært en innertier. Han kan formidle alt som skal til; en kul mann som har levd et hardt liv og samtidig være utrolig potent.

Regissør Petter Næss har selv filmet i Hollywood, «Mozart and the Whales» med Josh Hartnett.

- Ut fra Harry Holes alder og med Scorseses sans for skuespillere, tror jeg det blir Leonardo DiCaprio i hovedrollen, mener Næss.

Redaktør Kjetil Lismoen i filmtidsskriftet Rushprint tror neppe det blir en fersking i rollen.

- Når det gjelder Hole-rollen er det nærliggende å tenke på karer som Matt Damon eller Leonardo DiCaprio. DiCaprio evner å være dominerende, selv om jeg heller ville ønsket meg Daniel Craig i rollen, sier Lismoen.

Himmelsk match

Vegard Larsen i Filmbonanza ser for seg Viggo Mortensen som Harry.

- Viggo Mortensen har høyden og alderen. Han er i Blockbuster-sjiktet, har et tøft nordisk utseende og kan være knallhard i uttrykket, mener Larsen.

Vå fremste fimrepresentant i Hollywood, Harald Zwart, reagerer slik:

- Fantastisk. Det er bare å ta av seg hatten. Det var nok bare et spørsmål om tid før Nesbøs talent og imponerende «body of work» ble plukket opp av en mann som Scorsese. Når det gjelder casting er nok Scorsese selv den beste til å svare på det.

VGs filmredaksjon har tidligere foreslått Daniel Day-Lewis, Daniel Craig, Clive Owen, Viggo Mortensen og Stellan Skarsgård som aktuelle kandidater til rollen som Harry Hole.

Les flere saker på vg.no/rampelys .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder