HEDRET: Deeyah Khan forlot musikkbransjen og laget sin første TV-dokumentar om æresdrap. For mange er Kahn kjent som musikeren Deepika Thathaal. Foto: FREDRIK SOLSTAD

Vant Emmy med æresdrapsfilm i natt

Deeyah Khan: - En veldig emosjonell natt for meg

Norsk-pakistanske Deeyah Khan (36) vant den prestisjetunge Emmy-prisen for beste internasjonale dokumentarfilm.

Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Utdelingen foregikk i New York i natt.

Khan vant prisen for dokumentaren «Banaz: A love story», som handler om æresdrapet på Banaz, en ung kurdisk-britisk jente.

Det skriver Aftenposten.

- Jeg er helt overveldet. Vi kom til New York for å feire at filmen ble nominert. Jeg hadde ingen forhåpninger om noe annet. Nå er jeg rett og slett i sjokk, sier Kahn til avisen.

Hun har også omtalt seieren på sin egen Twitter-konto:

«Banaz vant en Emmy! En veldig emosjonell natt for meg.»

Emmy er en amerikansk prisutdeling for TV-produksjoner - og er en av de mest prestisjetunge prisene innen bransjen.

Dokumentaren som Kahn vant Emmy for handler om kurdiske Banaz, som ble drept av sin egen far og familie, fordi hun valgte feil mann. Den er produsert av Deeyahs eget lille uavhengige film- og musikkselskap, Fuuse.

Filmen ble først vist på Raindance Film Festival i London i 2012. Deretter kapret ITV rettighetene. I fjor ble filmen nominert til beste dokumentar i British Royal Television Society Awards. Tidligere i år vant Deeyah en Peabody Award for beste dokumentarfilm.

Kahns dokumentarpris er på mange måter historisk. I februar vant Norge sin første Emmy-pris da «Energikampen» vant i kategorien manusfri underholdning. Produksjonsselskapet Fabelaktiv sto bak bragden den gangen.

Feiret med broren

Deeyah er for mange bedre kjent som Deepika Thathaal, musikeren og sangeren som forlot Norge som 17 åring i 1996, etter at hun lenge var blitt trakassert av konservative krefter i det pakistanske miljøet i Oslo.

Hun er også søsteren til tidligere «Norske Talenter»-dommer Adil Kahn. Han var også til stede under utdelingen, noe han har skrevet om på sin Twitter-konto.

Kahn har også fått gratulasjoner fra kulturminister Hadia Tajik på Twitter.

«Gratulerer så mykje med Emmy til @Deeyah_fuuse for dokumentaren Banaz - a love story!»

JAAAAAAA søstra mi @Deeyah_fuuse vant nettop en EMMY i New York for dokumentaren sin. Verdens mest stolte bror. pic.twitter.com/dO0vwIX5kf
— Adil Khan (@adilnorway) October 2, 2013

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder