FØR OG ETTER: Knausgård har latt de lange lokkene falle - kanskje for å markere at maratonprosjektet nå er avsluttet. Foto: SCANPIX / SVT2

Nyklipt Knausgård kaller bok-slutten «veldig privat»

(VG Nett) Karl Ove Knausgård forteller at han måtte kutte 400 sider av «Min kamp 6».

Tormod Halleraker
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I et intervju på svensk TV i kveld forteller Karl Ove Knausgård at han nå vil prioritere boklesing, reiser og familien.

Det er i SVT2-programmet «Babel» som sendes kl 20 i kveld at Knausgård letter på sløret rundt «Min kamp 6». Han har også latt de lange lokkene falle - kanskje for å markere at maratonprosjektet nå er avsluttet.

- Jeg ville gjøre dette for å bli fri. Litterært sett har jeg klart det, men samtidig er jeg blitt fanget på utrolig mange andre måter. Jeg er redd for at noen skal mene noe om meg, og nå finnes det uendelig mange meninger om meg som person, sier han.

Har du tenkt å lese «Min kamp 6»?Diskuter i kommentarfeltet nederst i denne saken!

17. november kommer sjette og siste bind i forfatterens selvbiografiske bokserie. Han hadde i utgangspunktet skrevet 1500 sider, men fikk beskjed av forlaget at det maksimalt var teknisk mulig med 1120 sider.

- Vi satt og kuttet til dagen før boken skulle trykkes, ned til nøyaktig 1120 sider.

Første del tar opp tråden ved utgivelsen av «Min kamp 1».

Midtseksjonen er et 400 siders essay om Hitlers «Mein Kampf».

- Tredje del slutter et sted som er veldig, veldig privat, og som jeg ikke vil snakke om. Men slutten har vært planlagt hele tiden, sier Knausgård i TV-intervjuet.

Redd

Han forteller også at han ofte har vært redd for raseriet fra mennesker han skriver om.

- Jeg har vært så redd noen ganger at jeg har ligget i sengen lammet av skrekk.

Etter de utleverende barndomsbetroelsene om redselen for sin alkoholiserte far, fikk Knausgård ny kunnskap om farens barndom.

- I brev fra venner av han har jeg fått vite en del ting jeg ikke visste fra før. Det finnes et mønster, det finnes gjentagelser. Han hadde også en veldig streng, autoritær far.

- Dette var en helt skjult verden for meg.

Mer pappa

Selv har Knausgård tenkt å bli en mer tilstedeværende pappa nå som «Min kamp» er avsluttet.

- Det er veldig mange ting som jeg har lyst til å gjøre og som jeg har forsaket. Jeg har knapt lest en bok på disse årene. Jeg har lyst til å reise. Og så har jeg, uten at det virker påfallende, lyst til å være med i familien på en litt annen måte enn jeg har vært.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder