SER LYST PÅ FREMTIDEN: Skuespiller Michael J. Fox, her avbildet på en Parkinson-konferanse i sommer, utfordrer hele verden til å bli med i kampen for å kurere nevrologiske sykdommer. Foto: Rick Wilking , Reuters

Michael J. Fox om Parkinson-sykdommen og fremtiden

«Kall meg en optimist», sier Michael J. Fox (54) og forteller at han tror verden kan finne en kur mot Parkinson og andre nevrologiske sykdommer innen 2045.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I et brev publisert på hjemmesiden til Det hvite hus skriver skuespilleren om hvordan verden har utviklet seg i tiden etter «Tilbake til fremtiden»-premieren i 1985 – og hvilke muligheter man har for flere fremskritt de neste 30 årene.

Dagen i dag, onsdag den 21. oktober 2015, er datoen Fox’ rollefigur reiser til i «Tilbake til fremtiden 2».

Stor «Tilbake til fremtiden»-spesial: Her fikk de rett - og her tok de helt feil

«Da Marty McFly og Doc Brown reiste 30 år inn i fremtiden, kunne vi bare fantasere om innovasjonene vi tar for gitt i dag – nye ideer og teknologi som fullstendig har endret måten vi lever, lærer og jobber på», skriver Fox.

I 1991 fikk firebarnsfaren diagnosen Parkinson, en nevrologisk sykdom som utvikler seg over tid og som gradvis blant annet fører til skjelvinger og bevegelsesproblemer.

54-åringen sto først offentlig frem med sykdommen i 1998 og har også fortalt at han begynte å drikke store mengder alkohol etter at han fikk diagnosen.

Kona forteller: Robin Williams hadde Parkinson

Tror på kur i 2045

De siste årene har Fox, gjennom sin egen stiftelse Michael J. Fox Foundation, fokusert på å finne en kur mot sykdommen.

I onsdagens brev sier stjernen at han og organisasjonen jobber aktivt med å støtte forskningen på Parkinsons og andre nevrologiske sykdommer.

«Kall meg en optimist, men jeg tror at vi vil finne kurene vi leter etter innen 2045. Spesielt på grunn av alle de smarte og lidenskapelige menneskene som jobber med å få det til å skje», sier Fox.

Anders Giæver kommenterer: Om tidsmaskiner noen gang vil bli oppfunnet, hadde vi visst det for lengst

Kommer med utfordring

Nå utfordrer han hele verden til å bli med i kampen mot nevrologiske sykdommer.

«I dag, på «Tilbake til fremtiden»-dagen, utfordrer jeg deg til å forestille deg hva slags verden du vil leve i om tretti år».

Dagen markeres over hele verden, blant annet på sosiale medier med emneknaggen #BackToTheFutureDay (se noen av meldingene i bunn av artikkelen).

Fox oppfordrer alle til å ta del i diskusjoner om fremtidens forskning og nyvinninger.

Husker du? Michael J. Fox beskyldt for å spille syk

Det hvite hus deltar i prosjektet ved å arrangere flere diskusjoner på Twitter og Google+, blant annet rundt temaer som tidsreiser, selvkjørende biler og hjerneforskning. Les mer om det her.

Hvordan tror du verden ser ut i 2045? Diskuter i kommentarfeltet!

«Alle kan ikke være hjerneforskere, men vi kan involvere oss», sier Fox, før han fortsetter: «Sammen kan vi gjøre nevrologiske sykdommer til en ting fra fortiden».

Hollywood-stjernen spøker med at arbeidet også kan få uventede konsekvenser.

«Og hvis alle etterhvert også får hoverboards (svevebrett) - vel, det er en bonus».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder