Rørt Mette-Marit hyllet Gunhild

Som nordmann er kronprinsesse Mette-Marit stolt av å se hvordan Gunhild Stordalen snakker om helse, mat og bærekraftig utvikling.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det norske kronprinsparet ankom EAT-konferansen i den svenske hovedstaden like før klokken 10, og det var et tydelig hjertelig gjensyn da Stordalen ønsket dem velkommen. Senere på dagen var turen kommet til at kronprinsessen skulle holde tale under konferansen:

– Gunhild har en utrolig evne til å få folk til å samles og diskutere viktige temaer. Hennes engasjement og harde arbeid er hennes styrke, sa kronprinsessen fra talerstolen.

Kronprinsesse Mette-Marit fortalte om hennes første minne: Lyden av morens pust og bevegelse da hun gikk på ski.

– Stillhet og lyd er en viktig del av hvordan jeg opplever et rom, og husker et minne. Vi må ta vare på minnene vi har fra naturen og vise at vi setter pris på den. Vi må lage et grunnlag slik at vi er en del av de langsiktige løsningene, ikke en del av problemet.

Les også: Petter Stordalen: Gunhild sier, «I'll be back»

– En liten gruppe kan forandre verden

I talen kom Mette-Marit med en klar oppfordring til matvareindustrien:

– Vær så snill og bruk mindre plastikk. Finn andre mer bærekraftige alternativer til å pakke maten med. Jeg skal ikke snakke mer om dette, da ville jeg blitt stående her i flere dager, sier kronprinsessen.

– Vi trenger deg. Vi trenger dere alle, forskere, businessledere, politikere, vi trenger dere for å forstå kompleksiteten ved disse temaene. Vi trenger dere for å vise at det er mulig, og at vi alle har en rolle å spille. Vi trenger dere for å redde planeten, og dermed redde oss selv.

Kronprinsessen mente også at som nordmann er hun stolt over å se hvordan Stordalen snakker om helse, mat og bærekraftig utvikling:

– Vi må aldri tvile på at en liten gruppe kan forandre verden.

Også den svenske kronprinsessen var til stede under åpningen av EAT-konferansen.

HJERTELIG GJENSYN: Gunhild Anker Stordalen tok imot kronprinsesse Mette-Marit. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Imponert

Stordalens ektemann, Petter Stordalen, tok til Twitter etter kronprinsessens tale og skrev at han var imponert:

Og det var ikke bare den kongelige talen Petter Stordalen var imponert over. På Twitter skrev han tidligere at:

«Målet vi satt i november er nådd. Gunhild Stordalen åpner EAT. Make it the bet ever. Play your part».

Petter Stordalens varme ord til kona: Jeg elsker deg, savner deg

STØTTESPILLER: Petter Stordalen gir Gunhild et kyss på EAT-konferansen i Stockholm. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Sin verste fiende

Tidligere på dagen holdt en svært rørt Stordalen åpningstale, og fortalte at for ett år siden trodde hun at hun hadde 50 år til å gjøre jorden til et bedre sted.

– I fjor tenkte jeg at jeg hadde hele livet på meg til å gjøre en forskjell. Jeg glemte bare et viktig spørsmål: Hvor lang er en livstid?

VGTV:Se hele Gunhild Stordalens EAT-tale her

I oktober ble hun diagnostisert med en livstruende sykdom, men fra scenen fortalte 36-åringen at hun er på bedringens vei.

– I en lang periode, mye slik mange ignorerer klare signal på at økosystemet er på vei mot et kritisk punkt, klarte jeg ikke å innse at min egen kropp ble til min verste fiende.

Ifølge Stordalen selv er hun tilbake til sitt vanlige jeg, bortsett fra en stor forskjell:

– Jeg har beholdt ettårsperspektivet. Og her er min beskjed til dere: Hvis det er ett år hvor vi skal skape dramatisk forskjell for generasjonene som kommer etter oss–så er 2015 det året.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder