Kjendisenes egne kjendis-selfies

John Arne Riise (33), Tone Damli Aaberge (26) og Live Nelvik (31) er akkurat som deg og meg – de knipser når de ser en kjendis.

Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Artister, skuespillere, idrettsutøvere og topp-politikere har også kastet seg på trenden om å ta bilder eller en selfie (der man selv holder kameraet) med en kjendis.

Har du tatt et bilde av deg selv sammen med en kjendis? Vi vil gjerne se dine kjendis-selfies! Bruk #VGselfie på Instagram

Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt skapte overskrifter da hun tok bilde av seg selv med to av verdens mektigste menn. Sammen med Storbritannias statsminister David Cameron og USAs president Barack Obama strakk hun ut armen og tok en såkalt selfie - under Nelson Mandelas minnestund.

Det er usikkert om kjendisene organiserer det forevigede øyeblikket i et album eller rammer inn bildet og henger det opp på veggen, mellom plakatene av siden idoler. Det vi imidlertid vet med sikkerhet er at slike bilder ofte blir delt på sosiale medier, slik at hele fanskaren får se det.

Da John Arne Riise nylig møtte Aksel Lund Svindal på Universals sommerfest, sørget han for å få tatt et bilde sammen med skistjernen, som han publiserte på bildedelingstjenesten Instagram, med følgende tekst til:

«Selfie with a big idol!!! @asvindal, the beast!!! Feeling like a kid meeting the big star 🎉😄»

STERKT MØTE: Alex Rosén lot seg inspirere av det gode humøret til tidligere fotballspiller Dagfinn Enerly, da de møttes i Kristiansand nylig. Foto:Privat,

Inspirerende møter

Alex Rosén postet et bilde på Instagram etter at han fikk møte tidligere fotballspiller Dagfinn Enerly under foredraget «Kvinner i fokus», i Kristiansand nylig.

Enerly ble lam i store deler av kroppen etter at han brakk nakken i en kollisjon med lagkamerat Øyvind Hoås, i Fredrikstads siste seriekamp i 2005.

– Jeg har sett han flere ganger da han var aktiv, men det var helt utrolig å høre foredraget hans og fantastisk å få møte han og høre han dele av sin erfaring med så godt humør. Jeg har veldig stor respekt for både ham og kona hans, sier Rosén.

Programleder og skuespiller Stian Barsnes Simonsen kunne ikke dy seg da forfatter, skuespiller og tidligere pornostjerne Sasha Grey gjestet «Ettermiddagen» på TV 2.

– Jeg bare måtte spørre om et bilde. Det var stort å møte henne. Jeg har aldri gjort så grundig research til et intervju noensinne, skriver Barsnes Simonsen i en SMS til VG.

NRK-profil Live Nelvik ble overrasket av Jonas Gahr Støre på bursdagens sin, under en P3morgen-sending. Hun har tidligere omtalt episoden som den kleineste og beste hun har opplevd i studio.

– Det var den beste bursdagen noensinne. Å få massasje av selveste Jonas Gahr Støre er ikke alle forunt. Jeg fikk riktignok prolaps etterpå, men det tror jeg ikke var hans feil. I tillegg hadde han bakt familiens faste bursdagskake, ujålete pakket inn i aluminiumsfolie. Det hadde vært rart å ikke dokumentere det øyeblikket, sier hun.

TATT PÅ SENGEN: NRK-profil Live Nelvik fikk overraskelsebesøk med både massasje og hjemmebakt kake av sin helt Jonas Gahr Støre på bursdagen sin i P3morgen. Foto:Privat,

Selvpromotering og reklame

Mens noen sikrer seg et bilde sammen med helten sin for å minnes møtet, bruker andre bilder bevisst for å promotere seg selv. Seniorforsker i Sintef, Petter Bae Brandtzæg, forteller at kjendisene har fått en egen kontroll over hvordan de fremstilles gjennom sosiale medier.

Bildedelingstjenesten Instagram har i dag rundt 150 millioner registrerte brukere, og gjør at celebritetene i stor grad kan bygge sitt eget image, uavhengig av hvordan de fremstilles i mediene.

– Kjendisene er flinke til å bygge hverandre opp, og de vet at de får mer oppmerksomhet hvis de stiller opp på et bilde på Instagram sammen med en annen kjendis. Mange av dem lever jo av oppmerksomhet, og de promoterer derfor sitt eget «brand» knyttet til rollen de har, ved bruk av Instagram og Facebook, sier han til VG.

Han understreker at skuespillere, modeller, komikere og musikere er avhengige av et publikum og at de bygger nettverkene sine gjennom å eksponere hverandre og kommentere hverandres bilder på Instagram.

– Promotering og egenreklame er nok den største triggeren til å publisere et bilde av seg selv sammen med en annen kjendis. Det handler i stor grad om at de ønsker å kontrollere image-byggingen rundt seg selv, sier han og legger til:

– Det handler ikke bare om å heie hverandre frem, men om å bygge nettverk innenfor sine nisjer i kjendisverden. Slik nettverksbygging handler også om å få makt eller kontroll.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder