ENDEN ER NÆR: Det nærmer seg slutten på et år der rumpa har vært i fokus. Sports Illustrated droppet puppene til fordel for rumpe på forsiden, Kim Kardashian skulle ødelegge Internett, Nicki Minaj slapp ny låt og video og Jen Selter ble verdenskjent for bakdelen sin. Foto:,Sports Illustrated/Instagram, Kim Kardashian/Instagram, Nicki Minaj/Instagram, Jen Selter/Instagram

2014: Året da baken var saken

Fra «Anaconda» til Kim Kardashian - 2014 ble et år hvor smaken ikke lenger var delt.

  • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fem år gammel

Det er vanskelig å tro at noe skulle kunne slå 2013 - året som ga oss Rihannas denimtruse og Miley Cyrus' «twerke»-show under VMA - når det gjelder bakdeler. Likevel var det 2014 som ble året hvor baken var saken i underholdningsverdenen.

Året startet med fitnessguruen og Instagram-stjernen Jen Selter som ble verdenskjent for enden sin etter en artikkel i The New York Post. Bilder av hennes veltrente rumpe fikk medieoppslag etter medieoppslag, og med det fulgte fem millioner følgere. Til slutt fikk hun tilbud om å skrive en spalte i NY Post.

Før hun skulle «ødelegge Internett» med bakdelen sin, publiserte Kim Kardashian et bilde av seg selv og vennen Blac Chyna. En bakdel-selfie, som senere er blitt kjent som en «belfie». Noen mente bildet var photoshoppet. Oppstusset fikk 600.000 likes uansett.

Foto:,Instagram

I anledning av sin 50-års badetøysutgave valgte magasinet Sports Illustrated å droppe de tradisjonelle puppebildene, og heller satse på baksiden. Nina Agdal, Lily Aldridge og «norske» Chrissy Teigen fikk det ærefulle oppdraget.

Beyoncé slapp den erotiske videoen til låten «Partition». Senere fulgte andre låter og videoer, en av dem, «Rocket», åpner med: «La meg sette denne rumpa på deg».

Sommeren kom og med den Meghan Trainor. Låten «All About That Bass» satte igjen fokus på rumpa, og et sunt kroppsideal med teksten: «I'm bringing booty back. Go ahead and tell them skinny bitches that». Og det gjorde hun. Låten holdt seg på VG-lista i 17 uker, med en andreplass som beste notering.

Nakendating ble et begrep, og et TV-konsept. Du får se mye rumpe - for selv om det er sladding foran, er rumpa fri. Som Daily Beast skrev: «Du ser rumper. Du ser gutterumper. Du ser jenterumper. Du ser veldig mange rumper.» Det norske programmet vil også finne veien til norske skjermer. TV Norge fortalte til VG i Cannes at de synes det var et interessant konsept. I november kunngjorde kanalen at de vil lage en norsk versjon av naken-dating-programmet.

Nicki Minaj er kjent for å skape overskrifter, og i sommer gjorde hun det igjen da hun slapp en teaser for singelen «Anaconda». Da låten og videoen ble sluppet tre uker senere, fikk vi se Minajs twerking i alt fra jungelen til et treningssenter. Hun plasserte også bakdelen på rapperen Drake, noe som fikk mye oppmerksomhet i sosiale medier. «Anaconda» og dens video satte Vevo-rekord som den mest sette musikkvideoen på ett døgn. I skrivende stund har videoen blitt sett 337 millioner ganger. Det ødela ikke Internett - men det var en begynnelse. Hun twerket seg nesten ut av sitt gode slangeskinn.


Så var det tid for årets VMA, og selv om Miley Cyrus ikke var der for å gjenta fjorårets show, var rumper i fokus med Minajs «Anaconda»-show, Iggy Azalea som viste «side-butt» og Amber Rose i en lite tildekkende kjole. Som BuzzFeed skrev: «VMA 2014 var offisielt sponset av rumper».

Jennifer Lopez og Iggy Azalea skulle ikke være dårligere enn Minaj, og viste «booty» i låten med akkurat samme navn. Smurt inn med olje gnir rumpene sine mot hverandre, og Azalea synger: «They're begging me to drop down on 'em, But right now Iggy on the top, The last time the world seen a booty this good, it was on Jenny from the block».

I november skrev Associated Press at rumpe-trening var blitt stort, og det var høy etterspørsel etter treningstimer som lover en større bakdel. Blir du inspirert? Her har du styrkeprogrammet som gir deg fastere rumpe. Ikke nok med det: De som har stor rumpe lever også lenger.

Selv om Sia Furler (38) er verdenskjent for sin stemme, fikk vi ikke se ansiktet hennes da hun opptrådte hos «Skavlan». Da snudde hun nemlig baksiden til. Det var noe programlederen først syns var barnslig, men så forsto han hvorfor. Ikke rart, baken er jo saken.

Så kom dagen da Kim Kardashian Wests rumpe skulle ødelegge Internett. Paper Magazine hadde som plan for vinterutgaven å skape blest på Internett, og med en naken Kardashian på forsiden fikk de til akkurat det. Ettbarnsmoren la ut bilder fra photoshooten, og de har til sammen fått nesten en og en halv million «likes».
Kardashian er kjent for sin veldreide kropp. Men denne rumpa hadde ingen sett på baken til.

Foto:,Instagram

Få dager etter at Kardashian kastet klærne, gjorde Else Kåss Furuseth det samme. Bildet fikk stor respons blant komikerens Instagram-følgere, og over 22,000 trykket «liker» på bildet.

Ikke fått nok av smekre bakender ennå? Da kan du klikke deg inn på VG+ og lese denne: Rumpas år (krever innlogging)

Om ikke 2014 var året da baken var saken, må vi tro enden er nær i 2015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder