DØDE 32 ÅR GAMMEL: Sopran Ina Kringlebotn fotografert foran Operaen i 2009. Foto:Espen Braata,VG

Sopran Ina Kringlebotn er død

Operasjefen: – Et stort tap for det norske operamiljøet

Sopranen Ina Kringlebotn er død, 32 år gammel.

  • Angelica Hagen
  • Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hun døde på Akershus universitetssykehus (Ahus) etter en tids sykdom, melder Akershus Amtstidende.

HILSTE PÅ DRONNINGEN: Ina Kringlebotn fotografert sammen med dronning Sonja i 2005. Foto:Ørn E. Borgen,NTB scanpix

Kringlebotn debuterte ved Den Norske Opera i 2007, som Valencienne i «Den glade enke». Hun er utdannet ved Norges musikkhøgskole, Operaakademiet i København og fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun har dessuten vært solist ved Komische Oper i Berlin.

– Et stort tap

Operasjef Per Boye Hansen forteller til VG at Kringlebotn var en varm og engasjert person:

– Ina Kringlebotn var et usedvanlig talent som i ung alder fikk store utfordringer. Hun var i en periode ansatt ved Komische Oper Berlin, der hun ble tiltrodd betydelige oppgaver som Eva i Wagners Mestersangerne i regi av Andreas Homoki, og Agathe i Webers Freischütz i regi av Calixto Bieito. Ved Den Norske Opera og Ballett medvirket hun i Ole Anders Tandbergs sterke oppsetning av Monteverdis Poppeas Kroning. Spesielt godt husker jeg at hun under Festspillene i Bergen i 2010 ga en fabelaktig konsert på Troldhaugen sammen med sin barndomsvenninne Mari Eriksmoen, skriver han i en e-post og fortsetter:

– Hennes vakre stemme hadde et stort omfang og med sin usedvanlige musikalitet, kombinert med et stort skuespillertalent, hadde hun alle forutsetninger for å nå langt som operasanger. Hun var en varm og engasjert person som var høyt verdsatt av sine kollegaer. Hennes bortgang er et stort tap for det norske operamiljøet.

– Ufattelig trist

Marius Roth Christensen, Seigmen-gitarist og operaartist, jobbet med Kringlebotn - blant annet i «La Boheme» på Oscarsborg i 2009.

DELTE SCENE: I 2009 hadde Ina Kringlebotn og Marius Roth Christensen hovedrollene i «La Boheme» på Oscarsborg. Foto:Espen Braata,VG

– Varme og vakre Ina. Som kollega var hun sjelden vare. En av dem som ikke var opptatt av å vise seg frem, men heller opptatt av hva vi sammen skulle vise. Hun hadde mye humor og mye temperament. Hun var så levende og bevegelig. Dette ga hun til sine rundt seg, men dette var også noe hun ga publikummet sitt. Derfor elsket de henne. Ina hadde så mye å gi verden. Dette er så ufattelig trist, og jeg tenker på de nærmeste hun var så knyttet til, skriver han til VG.

Ina Kringlebotn var niesen til operasanger Solveig Kringlebotn.

– Ina var så varm og inderlig, samtidig som hun hadde masse humor og temperament. Norge og verden har mistet en betydelig sopran i sin generasjon, sier operasjef for Oscarsborgoperaen, Anne Felberg, til Amta.

Tok ulike roller

VG møtte Ina Kringlebotn da hun i 2009 spilte i stykket «La Bohème», i rollen som Mimi.

– Jeg har drømt om denne rollen helt siden jeg var 17 år. Det er min største rolle til nå, og den passer meg midt i blinken, sier Ina Kringlebotn (25), niese til den internasjonalt anerkjente sangeren Solveig Kringlebotn, uttalte hun den gang.

Hun var opptatt av å ta roller som hun kunne ha på repertoaret.

– For meg som er i starten av en operakarriere er det viktig å få nye roller du kan ha på repertoaret, roller du kan hoppe inn og gjøre andre steder om folk skulle bli syke, sier Ina Kringlebotn.

Etter at Ina Kringlebotn var ferdig med «La Bohème» reiste hun tilbake til Operaen i Bjørvika i Oslo, for å være med i «Poppeas kroning». Deretter gikk turen til Bremen og Haydns opera «L`infedelt a`de lusa», før hun reiste videre til Komische Oper i Berlin for å synge «Elvira« i Don Giovanni.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder