-100 prosent klaff

RIGA (VG) Midt i synsfeltet sitt hadde Jostein Hasselgård kjæresten Yvonne Elveland da han sang "I not afraid to move on" til en fjerdeplass i går kveld.

- Hva gikk gjennom hodet ditt da den første tolveren som kom ble gitt til deg?

- Fikk nok litt store forhåpninger da. Det kom jo to tolvere på rappen. Men en fjerdeplass er kongefint! Dessuten hadde jeg Tyrkia og Belgia som favoritter, og de gikk til topps. Dette ble 100 prosent klaff!

Også Josteins manager Vibeke Strøm jubler: - Jeg hadde dessuten satset på Tyrkia, så nå har jeg vunnet 2000 pund!

Oppstemt

Så kunne Jostein Hasselgård endelig, etter en hektisk uke borte fra kjæresten Yvonne Elveland få være sammen med henne igjen.

- Jeg regner med at vi skal sove sammen i natt. Det blir herlig, fortalte en oppstemt Jostein Hasselgård rett etter at han hadde fremført det norske bidraget.

- Det gikk kjempebra. Jeg er kjempefornøyd. Jeg visste at det ville gå veldig bra. Jeg var "i" låta. Synes vi alle formidlet låta kjempebra. Jeg hadde bare en liten svakhet i en tone helt i begynnelsen. Akkurat nå er jeg bare kjempehappy.

Jostein Hasselgård var sliten i stemmen og kroppen før finaledagen, og meldte på sms til VG tidlig om morgenen i går at han var litt nervøs. Men han drepte nervene, slik han lovet at han skulle gjøre.

- Jeg var ikke nervøs i det hele tatt. Jeg bare klinte til. Det ble full flyt, og med energi i ordene.

Ikke bare Yvonne, men mamma, pappa, svigerforeldre, tanter, onkler og venner - samt den norske grand prix-klubben - satt lengst frem i salen, slik at Jostein kunne se dem.

- Jeg fokuserte ikke spesielt på familien, men hadde flaks ettersom jeg hadde dem rett i synsfeltet. Men jeg husker faktisk ikke hvem jeg tenkte på da jeg sang. Det varierer fra gang til gang, sier han.

Feste

Selv om hele det europeiske tv-publikummet hadde vært hans publikum for få minutter siden, kunne han love at lufta ikke hadde gått helt ut av ham enda.

- Det er fortsatt adrenalin igjen til poengrunden.

Jostein Hasselgård er ett stort smil: - Nå skal jeg skal feste lenge. Skal jo ikke hjem før på mandag.

Fredag kveld var Jostein Hasselgård misfornøyd etter den siste prøven.

- Stemmen og kroppen er sliten. Det låt litt vel mye som Polen av meg, spøkte han fredag kveld.

Men mye kunne tyde på at stemmen hadde hatt godt av Josteins medisin: svart te med honning, coca cola og Latvias nasjonaldrikk; Riga Balsam. Etter råd fra Martin Freiman i den latviske gruppa Fly, har Jostein tvunget ned de sterke dråpene.

- Godt er det ikke, har nesten-avholdsmannen sagt og svelget tappert.

Jostein fikk betalt for dråpene allerede da Island, som første stemmegiver gav 12 poeng.

Jostein Hasselgård og låtskriver Arve Furset traff hverandre på en blind date arrangert av manager Vibeke Strøm i desember.

- Jeg kan ikke være med i Grand Prix, altså, var det første Jostein sa da han kom inn i Arves studio for å prøvesynge sangen.

- Da låt det rart, Jostein, innrømmet Arve til Jostein da de to koblet av på stranden i Jurmala på onsdag.

Begge har de hatt et ambivalent forhold til Grand Prix.

- Jeg tror jeg er som alle andre nordmenn. Som barn elsker man grand Prix, som tenåring hater du det, og når du blir voksen synes du det er hyggelig, har Jostein innrømt overfor dedikerte GP-fans.

Minner

Hans sterkeste GP-minne er da han som seksåring ble vekket opp av mamma Eva og pappa Thorbjørn, lenge etter leggetid, fordi Bobbysocks hadde vunnet.

Av de mange som har støttet Jostein Hasselgård gjennom uken i Riga, er koristene. De er alle erfarne i Grand Prix-sammenheng. Håvard Gryting har vært med fire ganger, Åshild Stensrud fem ganger og Lars Aass og Karin Kvalvåg har begge vært med to ganger i tidligere internasjonale finaler.

Men en ting de ikke har slitt med er en sanger som mister bakkekontakten.

- Her nede er man stjerne. Det skal bli godt å komme hjem til en normal tilværelse.

Onsdag er Jostein tilbake i jobben sin som barnehageassistent på Nordstrand Menighets fritidshjem i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder