DØD: Sven Bertil Taube, her avbildet i 2018.

– Alt han gjorde var så sterkt og verdig

Den svenske sangeren og skuespilleren Sven-Bertil Taube er død – 87 år gammel. - Hele hans verdighet og ydmykhet vil bli stående, sier Elisabeth Andreassen.

Publisert:

Den folkekjære artisten døde i London fredag, der han har bodd store deler av sitt liv.

Det oppgir hans manager til det svenske nyhetsbyrået TT.

Taube, som var sønn av Evert Taube, utga i 1954 sitt første album «Svenske folkeviser & ballader». I 1960 kom hans første album med nye tolkninger av Bellman. Samme år ga han også ut en plate hvor han sang farens sanger.

Han har slitt med helsen, og i 2019 måtte han trekke seg fra jubileet til Sveriges svar på «Hver gang vi møtes». En rekke andre opptredener måtte også skrinlegges. Blant annet har han fått svært dårlig syn.

I 2004 måtte han også trekke seg fra en TV-serie etter å ha pådratt seg hjernerystelse. For over 20 år siden var artistveteranen rammet av hjerteinfarkt og gjennomgikk en operasjon.

Elisabeth «Bettan» Andreassen har opptrådt med Sven-Bertil Taube.

– En grand old man

– Jeg kjenner en varm takknemlighet. Hele hans verdighet og ydmykhet vil bli stående. Han gikk alltid inn med sjelen sin i tolkningene av sin fars viser.

Det sier Elisabeth «Bettan» Andreassen til VG.

– Alt han gjorde var så sterkt og verdig. Og, han var også veldig morsom.

Bettan forteller at hun opptrådte med Sven-Bertil Taube i et show i Grebbestad på den svenske vestkysten. I 2015 sang hun også med han i Taubespelet på Kalvøya i 2015.

– Det var et eventyr å være sammen med han på scenen, sier hun.

Hun forteller at Sven-Bertil «pratet litt som Evert skrev», sier hun og deklamerer Sven-Bertils litt offisiøse møte å snakke på.

– Han var en grand old man.

Hun husker også at han formante henne om at hun måtte synge «dig» og «mig» og ikke «dej» og «mej», når hun sang Taube-sanger.

– Det var spennende å få synge med Sven-Bertil for jeg har en sånn nærhet til Everts sangskatt, sier hun.

Elisabeth Andreassen laget showet «Bettan, Taube og andre menns viser»
for seks år siden og har spilt det ved forskjellige scener siden den gang.

MED CAROLA: Bertil Taube på scenen med Carola Häggkvist på Gröna Lund i Stockholm i 2015.

Carola Häggkvist (56) er blant dem som mottok nyheten med sorg. Hun har delt bilde av seg og Taube på Instagram.

«Elskede Sven Bertil, hvil i fred», skriver hun.

«Takk for alle fine stunder og alt du ga oss. Jeg klarer ikke helt å ta det inn ennå – at du har forlatt oss. Tårene renner», skriver sangstjernen

Hun fortsetter med å minne om at Taube «kjempet lenge».

«Du kommer alltid til å være med oss! Din eleganse kan ingen måle seg med. Det samme gjelder kunstformen din», skriver Carola.

Hun runder av med å sende varme tanker og kjærlighet til de etterlatte.

Artisten Ole Paus mener det er dramatisk å starte livet sitt som sønn av en verdensartist som Evert Taube.

– Han slet med å være i skyggen av sin far. Men Sven-Bertil fikk en flott musikalsk karriere og var også en flott skuespiller, sier Paus til VG i en kommentar til Taubes dødsfall.

Taube tilbrakte mye av livet i London, hvor han først reiste i 1969 for å være med i en musikal i West End.

Han sang for øvrig i begravelsen til den norske humoristen og skuespillerlegenden Rolv Wesenlund i 2013, etter Wesenlunds eget ønske.

SANG I BEGRAVELSE: Taube sang i begravelsen til den norske humoristen Rolv Wesenlund i 2013, etter Wesenlunds eget ønske.

Lisa Nilsson (52) opptrådte med Taube flere ganger.

– Jeg kommer til å minnes ham som en god venn og en stor og selvsagt del av svensk musikkhistorie, sier hun til Expressen.

– Han er en av de mest omtenksomme jeg har kjent, legger hun til.

Nilsson bruker ord som «respektfull», «varm», «erfaren» og «verdig» om den avdøde legenden.

– Ekte vare og kvalitet, sier hun.

KOLLEGER: F.v.: Lisa Nilsson, Miriam Bryant og Sven-Bertil Taube i «Så mycket bättre» i 2015.

Spilte i «Menn som hater kvinner»

Første gang han dukket opp på film var i rollen som seg selv i «Sjösalavår» i 1949 og på 1970-tallet spilte han i internasjonale produksjoner som «Ørnen har landet» (1976).

I tillegg til en stor musikkarriere, hadde Sven-Bertil Taube også en suksessrik karriere som skuespiller. I 1959 begynte han på Dramatens elevskole, hvor han deltok i oppsetninger som «Romea og Julie», «Hamlet» og «Klas Klättermus».

Taube har også medvirket i flere svenske filmer, blant annet i rollen som Henrik Vanger i «Menn som hater kvinner» i 2009. Han spilte mot norske Marie Blokhus i «Jag etter vind» fra 2013.

– En film av denne størrelsen er en ny erfaring for meg, og det har vært en stor ære å få jobbe med Sven-Bertil, sa Blokhus til NTB i 2013.

Taube spilte også i flere av filmene om tempelridderen «Arn».

I løpet av 60- og 70-tallet ga han ut et tjuetalls plater. I 2007 ga han igjen ut et album, «Alderville road», hvor artistene Håkan Hellström og Lisa Nilsson var gjesteartister.

GAMLE KOLLEGER: Musikalen La Cage Aux Folles med Sven-Bertil Taube (tv) og Rolv Wesenlund i 1987.

Slet med helsen

De siste årene har den folkekjære artisten slitt med helsen, ifølge Aftonbladet.

Under innspillingen av «Stjernene i slottet» i 2005 begynte synet til Taube å bli dårligere. Han forsto at noe ikke stemte og ble senere diagnostisert med aldersrelaterte makulær forandring, en øyesykdom.

– Så gikk det ganske fort i noen måneder ettersom synet ble dårligere og dårligere. Man blir ikke blind, men ingen kur er ennå oppfunnet, sa han i SVT-dokumentaren om livet sitt i 2016.

De siste årene kunne ikke Taube se publikum da han opptrådte, og han oppfattet kun folks konturer.

I 2019 kunngjorde han at han måtte avlyse sin årlige Gröna Lund-konsert. Da skal han ha blitt behandlet på sykehus for luftrørskatarr.

Taube spilte mot norske Marie Blokhus i filmen «Jag etter vind» fra 2013.
Sven-Bertil Taube ledet nyttårskonserten i SVT i 1975.
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no