Etterlyser kvinne som fikk diktet som takk for nattmat

TEGNET AV PRØYSEN: Rett før han ble syk i 1970, oppsøkte Alf Prøysen sin tidligere arbeidskollega Svein Wilhelm Ramberg i NRK-resepsjonen og overrakte han en tegning som takk for godt samarbeid. - Han hadde tegnet den fra hukommelsen og jammen lignet den! sier Ramberg. Han har ennå både tegningen og konvolutten hvor det står «Til Svein. Fra Alf». Foto:Jan Petter Lynau,VG

Prøysen skrev dikt til ukjent kvinne

I en gammel pocketkrim fant NRK-pensjonisten Svein Wilhelm Ramberg (72) navnet på en ung kvinne som han og dikterhøvdingen Alf Prøysen skrev et takknemlighetsdikt til for 45 år siden.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over fem år gammel

Nå vil han gjerne spore opp kvinnen som den gangen het Rigmor Martinsen.

Hadde du dette navnet og jobbet som kjøkkenvakt på Hamars ærverdige Hotel Astoria i august 1970, vil Svein Wilhelm Ramberg gjerne ha tak i deg.

For å overlevere diktet som han og Alf Prøysen skrev i ren takknemlighet etter å ha fått servert nattmat i de små timer av denne Rigmor Martinsen.

– Den dama vil jeg svært gjerne skal ha dette diktet, det hadde vært morsomt, sier Ramberg.

Hadde det ikke vært for en prat med en kompis i romjulen i fjor - helt på tampen av Prøysen-året - hadde historien kanskje gått i glemmeboken. I stedet ble Svein Wilhelm Ramberg minnet på den gjennom en krimbok.

- Jeg husker jo at jeg skrev ned navnet hennes i en Mickey Spillane-bok jeg hadde på nattbordet den gangen. Men jeg var overbevist om at boken hadde et annet omslag enn den hadde. Etter den praten i romjulen bestemte jeg meg for å lete en siste gang. Og da fant jeg igjen den riktige Spillane-boken. «Rigmor Martinsen - hotellet» sto det, sier Ramberg.

Hele historien starter midt på sommeren 1970. NRK har bestemt seg for å billedlegge Prøysens legendariske vise «Så seile vi på Mjøsa». Svein Wilhelm Ramberg - som jobbet med studiodekor og rekvisitter i NRK Fjernsyn helt fra 1959, altså før fjernsynets offisielle åpning året etter, og i nesten femti år til han gikk av med pensjon i 2009 - tenker imidlertid mest på ferie denne sommerdagen.

– Jeg hadde slett ikke lyst på noe oppdrag da sjefen spurte om jeg kunne tenke meg en tur til Hedemarken, men ombestemte meg da det ble snakk om filming av Alf Prøysen. Han hadde jeg hørt på siden jeg var guttungen. «Du, jeg tar den jobben, jeg!», forteller Ramberg.

Dermed satt han i en bil på vei til Nittedal for å plukke opp Prøysen på vei til Hamar. I bilen knyttet han umiddelbar kontakt med dikterhøvdingen.

– Vi fikk veldig fin kontakt. Jeg så godt at han likte det da jeg spurte om det var her i Nittedal han skrev alle de fine historiene sine, det glemte han aldri. Og vi delte interessen for poesi og lyrikk, jeg har selv skrevet om lag 200 dikt og andre ting på bestilling siden barnsben. Den andre dagen ville han også sitte i min bil fordi de andre prekte så fælt, som han sa.

Etter opptaket på Hamar bestemte Alf Prøysen og Svein Wilhelm Ramberg seg for å ta noen drinker på Rambergs hotellrom.

– Tiden går fort når man har det hyggelig. Utpå natten ble jeg sulten. Også han ble sulten. Vi tvilte på om det var noe mat å få, men ringte likevel ned til kjøkkenet og spurte om det var mulig å kjøpe noe restemat, humrer Ramberg.

For restemat fantes selvfølgelig ikke. Kjøkkenvakten var klar til å gå hjem. Likevel - bare noen få minutter senere - banket det på døren. Der sto det en ung kvinne med to tallerkener speilegg på brødskiver, dandert med en tomatbit og litt salat rundt.

– Aldri før har vel speilegg smakt så godt! For en omtanke! Vi ba om navnet hennes og rett etterpå var vi oppglødd i gang med å skrive diktet til henne på papirserviettene som fulgte med maten, forteller han.

Foto: ,

Dagen etter var kjøkkenvakten forsvunnet, diktet skrevet over fra serviett til papir, men boken med navnet til kvinnen de hadde spontandiktet til ble stuet bort.

– Jeg nevnte historien en gang i et intervju med Alle Kvinner senere på 1970-tallet, men hørte ingenting etterpå, sier Svein Wilhelm Ramberg.

Sent i september samme år - 1970 - fikk historien likevel et lite etterord. Da ringte telefonen på kontoret til Ramberg. Det var Alf Prøysen.

– Jeg glemmer det aldri. «Du, det er Alf. Jeg står borti resepsjonen her og har en liten ting til deg», sa han. Da hadde Prøysen tegnet en karikaturtegning av meg som han gjerne ville overlevere. Fra hukommelsen - han hadde fått med seg både min store nese og tunge øyelokk. Det var virkelig flott gjort, sier Ramberg og blir alvorlig.

– Det var siste gang jeg så han. Han ble alvorlig syk rett etterpå og døde i november samme år, bare 56 år gammel.

Nå håper Svein Wilhelm Ramberg at Prøysen-året 2014 kan få sitt lille etteranmeldte etterspill ved å finne frem til denne unge kjøkkenvakten på Astoria Hotell i 1970, Rigmor Martinsen.

– Da skal hun få dette diktet av meg. Jeg håper at jeg finner henne.

Les også

 1. Viser Prøysens mørkere side

  Det Norske Teatret markerer hundreårsjubileet for Alf Prøysens fødsel med «Trost i taklampa»; et stykke med mørke…
 2. Bokanmeldelse: Alf Prøysen: «Lørdagsstubber»

  Det er fascinerende å se hvordan Alf Prøysens kortprosa har beholdt sin vitalitet, sjarm og menneskelige aktualitet…
 3. Maj Britt Andersen har mistet stemmen – Må trekke seg fra konsert

  Artisten og Prøysen-tolkeren må trekke seg fra en konsert onsdag kveld sammen med søsteren Inger Lise Rypdal og Viggo…
 4. «Trost i taklampa» på Det norske teatret: Prøysen etter hårene

  Alf Prøysen ville vært 100 år i år. Det norske teatret feirer ham djervt, men retningsløst med «Trost i taklampa».
 5. Se barnas rørende Prøysen-hyllest

  I dag er det 100 år siden Alf Prøysen ble født – og den yngre generasjonen bidrar til feiringen på musikalsk vis.

Flere artikler

 1. Pluss content

  - Ja, det var jeg som serverte Prøysen nattmat

 2. Pluss content

  Ole Paus: – Rotløsheten har ødelagt mye for livet mitt

 3. Pluss content

  Ingrid Helene Håvik: – Dette er mitt, jeg startet det

 4. Pluss content

  Ny teori: «Isdalskvinnen» var prostituert

 5. Pluss content

  Fire kvinner forteller: Derfor tok vi abort

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder