Günther: – Kom tilbake når du har erfaring og perspektiv på livet.

Zara Larsson: – What the fuck, jeg trodde han var død?

FEMINIST: Zara Larsson legger ikke skjul på at hun engasjerer seg i fremstilling av kjønn, og stusser over at Bråvallafestivalen i Sverige har stor overvekt av mannlige artister. Günther (innfelt) mener artistens argumenter mangler tyngde. Foto:Daniel Sannum Lauten/ Stian Lysberg Solum,

Zara Larsson og Günther i bitter feide

De svenske artistene krangler så busta fyker, etter at Zara Larsson (17) kritiserte Bråvallafestivalen for å ha få kvinnelige artister på programmet.

  • Marthe Berg

Artikkelen er over fire år gammel

Konflikten startet etter at Zara Larsson i et intervju med Dagens Nyheter stiller spørsmål ved hvorfor hovedandelen av artistene på Bråvallafestivalen er menn, skriver Aftonbladet.

17-åringen spilte selv under festivalen forrige helg, hvor hun hadde selskap av artister som Lars Winnerbäck, Muse, Robbie Williams, Calvin Harris, Deadmaus og Nico & Vinz.

– Håper de har tenkt på kjønn

Til tross for at Larsson toppet listen over de 15 Bråvalla-aktuelle artistene når det gjelder hvem som strømmes mest på Spotify i Sverige var hun ikke nevnt på festivalplakatene, og måtte spille tidlig på kvelden, før hovedattraksjonene.

– Helt ærlig er jeg skuffet. Er jeg i det hele tatt med på Bråvalla? Det føles ikke sånn. Jeg skjønner ikke dette med hovedartister. Hvordan bestemmes det? Jeg håper virkelig festivalen har tenkt på kjønn. Personlig synes jeg det er morsommere å se på en jente enn på menn som alltid er overrepresentert, sier hun til Dagens Nyheter.

Foto:Daniel Sannum Lauten,Afp

Krast Facebook-innlegg

Utsagnet fikk Mats Söderlund (47), bedre kjent under artistnavnet Günther, til å reagere. Eurodance-artisten slo gjennom med «Ding Dong Song» i 2004, og har siden det gitt ut ni singler i samme sjanger.

På sin åpne Facebook-side skrev han følgende forrige uke:

«Det finnes nok en anledning til at du ikke står øverst i markedsføringen av festivalen og hvorfor du spiller på ettermiddagen, for eksempel at du ikke trekker publikum som visse andre. Du er en av mange fjortisjenter som er verdensberømte i Stockholm og som hypes opp maksimalt, men som ikke kommer med hits, bare en masse fjas. Kom tilbake om ti år og men en masse da, når du har erfaring og perspektiv på livet. Det vil si om du fremdeles er i musikkindustrien».

– Trodde han var død?

Nå slår Larsson, som hittil ikke har ønsket å kommentere innlegget, tilbake. I podkasten «Den fantastiske reisen» hevder hun at Söderlund ikke er den rette til å komme med kritikk.

– Folk ble selvfølgelig opprørte (av uttalelsene i DN, journ.anm.), og en av dem var Günther. What the fuck, jeg trodde han var død? sier hun, og stiller spørsmål ved hans rett til å kritisere hennes artistkarriere.

HEVDER SEG FEILTOLKET: Günther & The Sunshine Girls, i forbindelse med en NRJ-konsert på Rådhusplassen i Oslo. Foto:Stian Lysberg Solum,VG

– Det morsomste var at han skulle snakke om hvilke hits jeg har hatt. Ok, du har gjort to låter, den ene heter «The ding dong song» og den andre «Teeny weeny string bikini». Skal du snakke til meg om hits og artistkarriere? I don't think so.

Kommentaren har fått det til å koke, og den unge artisten har blitt utsatt for både netthat og støtte. På Twitter tar stadig flere hennes parti, gjennom hashtaggen #BackaZara.

Söderlund på sin side benytter Facebook til å avkrefte svenske mediers teori om at dette dreier seg om et feministspørsmål, og mener saken har tatt en helt annen vending enn planlagt.

TUSENVIS AV MENNESKER: Bråvallafestivalen trekker et stort publikum. Her under Lars Winnerbäcks opptreden på årets festival. Foto:Emma Svensson,

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder