PREMIEREKLARE: Fra venstre Ingar Helge Gimle, Marian Saastad Ottesen, Anette Hoff og Nils Jørgen Kaalstad under pressevisningen av Riksteatrets «Hvem er redd for Virginia Woolf?» som har premiere fredag 19. februar. Foto: Scanpix

På turné med slagferdig nachspiel

«Hvem er redd for Virginia Woolf?» - verdens mest berømte nachspiel - skal på turné landet rundt.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- En perfekt forening av full krig og full fest, sier regissør Petter Næss.

Publikum møter det middelalderende ekteparet Martha og George som en sen kveld får besøk av et yngre par. Det yngre paret blir først vitne til, så dratt inn i et oppgjør mellom vertskapet.

- Den verbale kampen som pågår er vittig, infam og ironisk med masse snert, sier Næss.

Handlingen er lagt til 1960-tallet. George er historieprofessor. Martha er datter av universitetets rektor.

Fuktig

I Riksteatrets oppsetning gjør Anette Hoff comeback på teatret etter mange år med film og TV. Mest kjent er hun kanskje fra rollen som Juni Anker-Hansen i såpeserien «Hotel Cæsar».

- Martha er en overlever, en sterk kvinne. Men hun har fått brukt seg altfor lite og er ulykkelig. Vi får håpe at når stykket er slutt går Martha ut og finner på noe lurt, sier Hoff.

Martha er en mester i å krenke George.

- George sliter fælt. Han blir hele tiden minnet om hvor mislykket han er. Kona hans mener at han er en støvfjott som ikke engang kan gi henne barn. Han får virkelig kjørt seg, sier Ingar Helge Gimle, som spiller George.

Det unge paret spilles av Marian Saastad Ottesen og Nils Jørgen Kaalstad.

Komedie

«Hvem er redd for Virginia Woolf?» er til tross for sine mange skarpe replikker og svarte undertoner, et svært morsomt stykke.

- Det er jo veldig mye humor i stykket. Jeg tror også at George og Martha har veldig glede av den humoren som eksiterer mellom dem. Det er sånn de overlever, sier Hoff.

- De to er så brutale mot hverandre at det er morsomt å høre på. Det er egentlig en komedie, sier Gimle.

Begge er enige i at det er «fin skuespillermat».

- Det er et fantastisk stykke fordi det er bygget opp så bra dramaturgisk. Du får brukt alle sider av deg selv, sier Hoff.

Oscar

«Hvem er redd for Virginia Woolf?» ble skrevet av Edward Albee i 1962, fikk flere priser og ble en suksess da det første gang ble satt opp på Broadway. For mange er stykket mest kjent med Elizabeth Taylor og Richard Burton, som spilte i den klassiske filmversjonen i 1966. Taylor fikk Oscar for rollen. Burton ble nominert, men vant ikke.

Petter Næss er også Oscar-nominert, og mange forbinder ham mest med film, til tross for at han har regissert 25-30 teaterstykker.
Har han tatt med seg noe fra filmens verden over i teatret?

- Jeg prøver å holde spillestilen litt mer neddempet og intenst og prøver å lage nærbilder på den måten, sier Næss.

«Hvem er redd for Virginia Woolf?» har premiere i Oslo 23. februar. Turnépremieren er i Larvik 27. februar. Så går ferden videre til snaut 50 steder landet rundt. Turneen avsluttes i Grimstad 10. mai.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder