FOLKEKJÆR: Rolv Wesenlund døde med familien rundt seg i fjor sommer. Han var kanskje mest kjent som den komiske figuren Marve Fleksnes i serien med samme navn.
FOLKEKJÆR: Rolv Wesenlund døde med familien rundt seg i fjor sommer. Han var kanskje mest kjent som den komiske figuren Marve Fleksnes i serien med samme navn. Foto:MAGNAR KIRKNES,

Rolv Wesenlund slet med sosial angst og sceneskrekk

Ny biografi avslører ukjente sider av den avdøde komikeren

RAMPELYS

Hele Norges Rolv Wesenlund var til tider så redd for å gå på scenen at han måtte legges inn på sykehus.

Publisert: Oppdatert: 17.10.14 21:06

Det kommer frem i den nye biografien om den avdøde skuespilleren og folkekjære komikeren, skrevet av tidligere Aftenposten-redaktør Per Egil Hegge, som kommer ut i disse dager.

Biografien «Rolv Wesenlund: og takk for det» er autorisert av Ruth Wesenlund, Rolv Wesenlunds enke.

Wesenlund døde 18. august i fjor etter lengre tids sykdom.

Sceneskrekken og den sosiale angsten blir kjent i biografien gjennom et brev Wesenlund sendte til flere sjefer på Det Norske Teatret på slutten av 70-tallet, da han hadde tittelrollen i «Jeppe på bjerget».

Wesenlund meldte seg ofte syk på formiddagen, slik at kveldsforestillingen risikerte avlysning.

Til slutt ble han innlagt på sykehus, noe som førte til at revyartisten Rolf Just-Nilsen måtte steppe inn på kort varsel for at teatret kunne fortsette forestillingen.

Bokens forfatter skriver at den offisielle versjonen var ryggplager, men sannheten var en ganske annen.

– Skrekk for forestillinger

«Det kjentes som jeg var mave-sprukket». Det var ikke godt. Det var en knyttet neve i mellomgulvet sist lørdag på scenen. Psykosomatisk, men like vondt for det. En følelse av å dø uten å være spesielt interessert i det en gang», skriver Wesenlund i brevet, ifølge bokens forfatter.

I det samme brevet skriver Wesenlund at han ofte spydde av redsel før han skulle ha forestilling, og tanken på «scenen» tok fra ham all søvn og matlyst.

«Scen-sjuken, kaller svenskene det: En stor redsel for å spille, følbar konsentrasjonssvikt, sammen med depresjoner og skrekk for ikke «holde» en forestilling. Jeg kan stå opp og bli helt lammet bare ved tanken på at jeg skal spille i kveld», følger han opp i brevet.

I biografien kommer det også frem at Wesenlund fortalte sin halvbror Thor om de samme lidelsene, men ikke før det hadde gått ti år.

Hegge skriver i boken at sammenbruddet trolig ble varslet først i to humoristiske kommentarer i Alle Menns Blad, hvor Wesenlund var skribent.

Her omtaler den avdøde komikeren sin frykt for trange rom og åpne plasser.

«Undertonene er ikke overtydelig, men merkbart dyster», skriver forfatteren.

En ikke navngitt venn sier i biografien at han aldri så Wesenlund gå rett inn i et stort rom eller en sal. Han gikk alltid langs veggene.

Hadde ukjent halvbror

Selv om boken om Wesenlund ble skrevet etter hans død, så hadde skuespilleren en plan om å skrive en selvbiografi på egen hånd.

Denne skulle ha tittelen «Min bror var enebarn», og skulle skrives med hans australske halvbror Thor, ifølge Hegge.

Prosjektet ble aldri fullført, men de to brødrene skrev flere kapitler, ifølge boken.

At han ikke fikk vært mer sammen med halvbroren, var en av Wesenlunds store sorger i livet.

De to brødrene levde lenge uten å vite om hverandre, og møttes første gang i Sydney i 1975, etter å ha visst om hverandre i åtte år.

De ble raskt hjertevenner og brevvekslet opp gjennom.

Rolv, som aldri var særlig privat og personlig, var mer åpen og rett frem i brevene til broren enn noen annen. De var begge triste over alle de årene de ikke fikk sammen, ifølge biografien.

Halvbroren ble rasende på sine foreldre

Thor er resultatet av at faren sjømannen Helge gikk i land i Australia under annen verdenskrig da Rolv var bare tre år. Faren kom i motsetning til de andre uteseilerne aldri hjem, men fikk i stedet en sønn – som det altså skulle gå mange, mange år før Rolv fikk vite om.

I en ny e-post til biografi-forfatter Hegge, skriver Thor om da han fikk vite om Rolv ikke så lenge før besøket i 1975.

«Jeg hadde bodd i Storbritannia i noen år, og jeg hadde vært i Norge flere ganger uten å ane det minste om Rolv. Jeg ble rasende på mine foreldre for at de ikke hadde fortalt meg dette før, og jeg var særlig bitter fordi jeg alltid hadde ønsket meg en storebror.»

De to brødrene fortsatte å brevveksle etter sitt første møte, og de utviklet et nært, varmt og humørfylt forhold. De møttes siste gang i 2007 da de to reiste sammen til Nord-Norge der de blant annet besøkte kirken i Henningsvær, hvor deres farfar og farmor giftet seg.

Ifølge brorens dagboksnotater fra denne turen, kom det frem hvor nære de to var – og at Rolv skal ha ønsket seg et annet liv:

«Vi snakket om mitt liv på sjøen – og under havoverflaten (han hadde vært stasjoner på ubåt) – og Rolv sa at han nok ville ha foretrukket det fremfor det livet han hadde levd.»

Hedret av staten

Rolv Wesenlund ble begravet på statens bekostning 29. august i fjor.

– Regjeringen har i dag besluttet å ære Rolv Wesenlunds minne ved at gravferden skal skje på statens bekostning. Med Rolv Wesenlund er en kjær komiker og skuespiller gjennom nesten 50 år gått bort. Han maktet å gjøre de små i samfunnet store. Det vil for alltid ruve som det største blant hans mange storverk, sa daværende statsminister Jens Stoltenberg i kunngjøringen.

Frogner kirke i Oslo var fylt til randen av venner, familie, bekjente og representanter fra både kongehus og regjering under begravelsen.