BYTTES UT: I fjorten år har Anita Skorgan vært en viktig del av «Stille natt, hellige natt»-turneen. I år er hun byttet ut med Elisabeth Andreassen og Alexander Rybak. Her opptrer Skorgan med Marian Aas Hansen, Tor Endresen og Rune Larsen i Melhus kirke under 2007-turneen.Foto: Øyvind Nordahl Næss

Derfor dropper Skorgan juleturneen

Gir seg etter 25 år

Bettan inn for Skorgan

I fjorten år har Anita Skorgan frontet den tradisjonelle julekonsert-turneen «Stille natt, hellige natt», men i år tar Elisabeth «Bettan» Andreassen og Alexander Rybak hennes plass.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Innimellom vil artister gjøre andre ting, samtidig som jeg ønsker å prøve en annen kombinasjon av artister - det er ikke noe annet enn det, sier turneens produsent, Tor Arne Ranghus i Taran, til VG om årsaken til at Skorgan er borte fra jubileumsturneen.

Anita Skorgan har vært fast inventar i fjorten av turneens 25 leveår, de siste årene ved siden av Marian Aas Hansen, Tor Endresen og Rune Larsen som fremdeles er med i «Stille natt, hellige natt».

Like bra program

Tor Arne Ranghus er sikker på at noen kommer til å savne Anita Skorgan.
- Ja visst, Anita er en ekstremt dyktig sangerinne, så noen vil helt klart savne henne.

- Men jeg kan love at programmet blir like bra som før og ikke så veldig annerledes. 65 prosent av de som kjøper billetter kommer tilbake hvert år nettopp på grunn av gjenkjennelsen. De vet hva de får.

- Med Bettan - som også har vært med før - og Alexander Rybak på plass, blir det nok et par ekstra duetter, samtidig som Rybak med sitt instrument blir en del av orkesteret, sier Ranghus.

Stor interesse

Han forteller videre at interessen for turneen er overraskende stor i år, og at de allerede har solgt 8000 flere billetter enn på samme tidspunkt i fjor.

NY PÅ JULEKONSERT: Elisabeth «Bettan» Andreassen. Foto: Frode Hansen

At kritikken og mediefokuset på det økonomiske aspektet ved de mange ulike julekonsert-turneene ser ut til å ha minsket i kraft, kan også ha en innvirkning på den store interessen.

- Vi betaler til sammen en halv million kroner i husleie til kirkene, så menighetene vet også hva de får og vil ha oss tilbake, sier Ranghus som de siste tretten årene har samarbeidet med Strømmestiftelsen som får prosenter av billettsalget til «Stille natt, hellige natt».

Ifølge Taran har dette nå innbrakt fem millioner kroner til Strømmestiftelsen arbeid blant HIV-rammede barn i Sør-Afrika og gatebarn i Sør-Amerika.

Travle tider

UT PÅ JULETURNÉ: Alexander Rybak. Foto: Mattis Sandblad, VG

Det er for øvrig travle tider for Taran-artistene. Elisabeth Andreassen og Marian Aas Hansen avslutter denne uken sitt engasjement i «The Showgirls Must Go On!» før de går i gang med juleturneen.

Etter jul skal dessuten Elisabeth Andreassen og Alexander Rybak
- i trespann med Didrik Solli-Tangen - ut på Norgesturnè med det utsolgte showet fra Hotel Klubben i Tønsberg sist sommer.

- En tid for alt

Anita Skorgan er klar på at på ingen måte har gått lei av julekonsertene.

- Jeg er overhodet ikke lei. Disse julekonsertene har vært fint for meg å gjøre og jeg følte meg lenge veldig hjemme i dette ensemblet. Men det finnes en tid for alt. Nå er tiden moden for å tenke litt og legge noen planer, sier Skorgan, som etter å ha vært fast inventar i 14 av turnèens 25 leveår har blitt omtalt som «Julekonsertenes mor».

Artisten peker på blant annet private og praktiske årsaker til at hun ikke medvirker i årets jubileumsturné ved siden av Marian Aas Hansen, Tor Endresen og Rune Larsen.

Mer tid med barna

Skorgan har tvillingjenter på 16 i tillegg til datteren Sara (30) som hun har sammen Jahn Teigen. Nå vil Skorgan tilbringe mer tid med barna.

MER TID MED BARNA: Anita Skorgan (53) får endelig tid til å være sammen med jentene sine i adventstiden.Foto: ROBERT EIK Foto: Robert S. Eik

- Jentene mine hjemme vil se mer til moren sin denne adventstiden enn noen gang før. Selv om vi står midt i en flytteprosess, skal vi kose oss masse og for en gang skyld gå og høre på andres julekonserter. Det gleder vi oss til, sier hun.

Skorgan var en av Norges største popstjerneyndlinger på 70-, 80- og 90-tallet. Tre ganger har hun vunnet Melodi Grand Prix som utøvende artist, tre ganger har hun vunnet som låtskriver.
Artisten forklarer at en annen grunn til at hun ikke er med på årets turné er at hun ønsker å satse mer på hennes solokonsept.

- Jeg har endelig, etter mange års samarbeid med andre artister, satt sammen mitt drømmeband med keyboard, kirkeorgel og to gitarer og har begynt å holde solokonserter med mitt eget stoff. Dette er ikke julerelatert og er hentet fra de siste 20-30 årene av mitt innspilte repertoar, forteller artisten, som planlegger turné til våren.

Hun utelukker ikke at hun vil bidra i en ny julekonsert til neste år.

- Kanskje med nye samarbeidspartnere. Hvem vet? Her er det åpent foreløpig, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder