VIKAR: Annie sammen med resten av «Idol»-dommerne og programleder Stian Blipp. FOTO: ESBEN SOLLI/TV 2

Hun blir Tones baby-vikar i «Idol»

Popartisten og DJ'en Annie (36) stepper inn for Tone Damli Aaberge i «Idol» etter at Tone ble mamma denne uken.

 • Camilla Norli

Artikkelen er over seks år gammel

Annie, som egentlig heter Anne Lilia Berge Strand, tar med seg all sin erfaring som popartist, DJ og låtskriver inn i Idolsirkuset.

- Dette blir spennende. Jeg har jo aldri vært med på noe sånt før, aldri vært dommer for noe. Det blir utfordrende, sier Annie som har møtt de andre dommerne og kjenner Gunnar Greve fra før. Tone har hun bare møtt et par ganger tidligere.

Gratulerer Tone

- Jeg hører babyen er kommet, at den er frisk og fin - det er bare å gratulere, sier Annie på telefon fra Berlin der hun bor sammen med samboer og en liten valp.

Hun stepper inn for Tone under auditionrunden i Stavanger i neste uke.

MANGE PRISER: I 2005 vant Annie flere priser for debutplaten «Anniemal», inkludert prisene for beste popalbum og beste nykommer på Alarmprisen 2005. Hun vant også prisen for beste nykommer på Spellemannprisen 2004. Foto: Nils Bjåland

Det er 15 år siden hun selv slo gjennom med låten «Greatest hits» i 1999 da hun var en sentral del av elektronicamiljøet i Bergen sammen med blant andre Röyksopp, Ralph Myerz og Mikal Tellé. Siden kom debutalbumet «Anniemal» (2004) med hitene «Heartbeat» og «Chewing Gum» som begge var inne på Topp 20 i England.

- Jeg kommer til å lete etter potensielle artister med et særpreg. Jeg kommer sikkert til å være en litt streng dommer, men jeg lover å høre på alle som er innom, sier Annie.

- Din egen karriere har vært preget av oppturer, men vel så mange nedturer - hvordan tar du med deg dette inn i dommerrollen?

- Jeg kommer i alle fall til å se etter noen som vet hva de vil, etter noen som er klar for dette. Det er ikke bare å ha en god vokal, deltakerne må ha tenkt gjennom hva slags artist man vil bli - og ha en viss form for tanke bak det de gjør, sier Annie.

For skremt selv

Selv innrømmer hun at hun aldri hadde turt å være med på et program som «Idol» som deltaker.

- Jeg hadde ikke turt å synge for noen dommere på denne måten. Jeg hadde blitt altfor skremt. Jeg synes det er tøft gjort av alle ungdommene som tør. Og jeg gleder meg veldig til å møte dem.

Karrieren har vært full av oppturer og tragiske nedturer som at DJ-kjæresten og makkeren bak «Anniemal», Tore Kroknes, døde av en medfødt hjertefeil i 2001.

Nedturer

Etter å ha gått helt i bunn, jobbet hun seg opp igjen og fikk gitt ut debutalbumet. Siden har hun opplevd mange ganger å bli lovet for mye i popbransjen. «Annimal»-albumet skaffet henne en kontrakt med storselskapet Island, men da oppfølgeren var klar ville ikke Island gi ut albumet likevel. 2013 har hun beskrevet som et forferdelig år.

I dag er Annie sin egen sjef, hun er låtskriver, DJ - og hun driver sitt eget plateselskap. Hun har skrevet låter for alt fra St. Etienne til selveste Kylie Minogue - som hun også flere ganger er blitt sammenliknet med.

- Jeg har lært mye oppgjennom. Noen år er bedre enn andre. Nå er jeg min egen sjef og gjør det meste selv. Det er veldig herlig.

Sensurert på YouTube

Tidligere i år fikk hun mye oppmerksomhet for musikkvideoen «Russian Kiss» som hun lagde sammen med kunstneren Bjarne Melgaard. Videoen ble utgitt like før OL i Sotsji og er en protest mot Russlands anti-homolover - og den ble etterhvert sensurert på Youtube. Videoprosjektet ble omtalt av både New York Times og musikknettstedet Pitchfork.

VGTV: Se videoen som ble sensurert på YouTube her!

- Den låten tok jo utgangspunkt i et tema som for min del er veldig viktig, og jeg fikk en god dialog med Bjarne Melgård som også er optatt av dette. Vi fikk kjempebra respons. Noen var provoserte, men andre var glade. Jeg fikk også flere meldinger fra homofile i Russland som var syntes det var godt å se at folk utenfor støttet dem, sier Annie som har flere prosjekt på gang. Hun jobber blant annet med to EP-er og et album.

- Jeg er en artist som liker å gi ut låter med jevne mellomrom og skrive for andre samtidig.

- Du har jo en stor fanbase - de må være veldig tålmodige fans?

- Hehe, det hender de blir utålmodige og gir meg beskjed om at jeg må komme ut med noe snart. Det er kanskje også litt dilemmaet med å være sin egen sjef. Jeg trenger en ekstra dytt.
- Hvordan blir det å skulle være tilbake i rampelyset - i et program som «Idol»?

- Det blir absolutt litt rart. Jeg har jo fått tilbud om diverse TV-ting oppgjennom, men har sagt nei til veldig mye. Men jeg synes dette er gøy, det er noe jeg kan forholde meg til.

Les også

 1. Tones pappa: - Tone ringte etter et kvarter, blid og fornøyd!

  Tone Damlis (26) familie gleder seg stort over den lille tulla.
 2. Tone er blitt mamma

  Tone Damli Aaberge (26) og kjæresten Markus Foss (31) er blitt foreldre til en liten datter.
 3. Tone Damli «lar kroppen bestemme»: Går ut i svangerskapspermisjon

  Tidligere MGP-vinner og «Idol»-deltaker Margareth Berger tar over roret i Tromsø.
 4. Tone Damli: - Graviditeten har forandret meg

  «Idol»-aktuelle Tone Damli (25) mener hun både har blitt roligere og mer voksen etter at hun ble gravid.

Mer om

 1. Idol

Flere artikler

 1. Uventet USA-suksess for bergensartisten Annie Strand

 2. Pluss content

  Slik gikk det med Idolene

 3. Grammy-sjefen etter kritikk: – Kvinner må ta steget frem

 4. Eva Weel Skram om «Hver gang vi møtes»: – Nesten litt for sterkt

 5. Pluss content

  «Usynlige» Matt om Norges-suksessen: Hysterisk morsomt

Fra andre aviser

 1. Annie blir idol-dommer

  Fædrelandsvennen
 2. Annie blir idol-dommer

  Bergens Tidende
 3. - I fjor hadde jeg et heltforferdelig år, det mestgrusomme jeg har hatt

  Bergens Tidende
 4. Dette er årets Spellemann-vinnere

  Aftenposten
 5. Tre sørlendinger MGP-klare

  Fædrelandsvennen
 6. God bedring, Selena

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder