FARGERIK:  Mari Bjørgan huskes som en artist som våget å by på seg selv. Her under et sommershow på Hotel Wassilioff i Stavern.
FARGERIK: Mari Bjørgan huskes som en artist som våget å by på seg selv. Her under et sommershow på Hotel Wassilioff i Stavern. Foto:Roger Neumann,VG

Mari Bjørgan roses av komikerkolleger

- Hun våget å by på seg selv, sier Knut Lystad

RAMPELYS

– Mari Bjørgan var en gutta, sier Knut Lystad. Komikeren jobbet i flere år sammen med den folkekjære skuespilleren som døde søndag, bare 64 år gammel.

Publisert:

– Det var trist og leit å høre at Mari var gått bort, sier den kjente komikeren Knut Lystad fra KLM, komikertrioen som i tillegg til Lystad besto av Lars Mjøen og Trond Kirkvaag. Lystad forteller at han traff Bjørgan på midten av 70-tallet da hun jobbet i butikk og han drev platebutikk.

– Mari jobbet i noe som het 2002, en klesbutikk i Vika, jeg drev platebutikk i Vika Varehus. Hun var ofte innom meg for å selge inn singelplaten si, humrer Lystad.

- Våget å by på seg selv

Men det var med underholdningsprogrammet Nynytt på NRK at Bjørgan etablerte kontakten med Lystad og resten av KLM.

– Nynytt var det første KLM laget sammen. Bjørgan var med i mange av sketsjene. I tillegg var hun med i flere episoder av «Brødrene Dal». Hun var ei utrolig flott jente å se på: Høy, flott og modellaktig. Men i tillegg var hun overhodet ikke redd for å gjøre seg stygg. I ett av numrene i «Brødrene Dal», om Hood Robin, om han som gjør omvendt av Robin Hood, nemlig å ta fra de fattige for å gi til de rike, spilte hun Jomfru Marion, en skjeggete karakter med gebiss. Mari var en av gutta. Hun var med på alt.

På den tiden var det ikke så vanlig at pene jenter våget å by på seg selv på den måten, mener Lystad.

– Men Mari hadde glimt i øyet, bød på seg selv og kunne brukes bredt. Du skal være sikker på deg selv for å våge å fremstå som hun gjorde, sier komikeren.

Lars Mjøen minnes også Bjørgan med glede:

– Mari Bjørgan jobbet med meg i mitt hjemmestudio på Vinderen. Knut Lystad og jeg hadde et radioprogram som het «Bare et lite øreblikk» på begynnelsen av 1980-tallet. Hun ble en fast figur i en av sketsjene. Det var et veldig hyggelig samarbeid. Jeg husker henne som en veldig pen partyjente som kom fra utelivsbransjen og som ble en del av underholdningsbransjen.

Revyvenner

En annen nestor fra Underholdnings-Norge som jobbet mye med Mari Bjørgan er Kari Svendsen. Hun jobbet med Mari Bjørgan gjennom flere revyer på hele 80-tallet.

– Vi jobbet sammen en tiårsperiode, og hadde revyene felles. Mari var en veldig glad jente, et klart muntrasjonsråd. Hun lærte meg å slå ut med håret, rent underholdningsmessig sett, fra scenen, sier Kari Svendsen.

– Mari lærte meg å tørre å tro at jeg hadde noe morsomt å formidle. I den perioden var vi både gode kolleger og gode venninner privat, og vi hadde det mye moro sammen. Senere gled vi fra hverandre, fortsetter Svendsen.

Første gangen de jobbet sammen var i revyen «Press i pysjen» i 1979, der også Øystein Sunde og Ivar Medaas var med.

– Senere ble det tre revyer med Dag Frøland, og sommershow flere steder. Vi hadde stor glede av hverandre i mange år, sier Kari Svendsen.

Filmprodusent Petter Vennerød jobbet med Mari Bjørgan i publikumssuksessen «Bryllupsfesten» fra 1989.

– Det var overraskende å høre, jeg visste ikke at hun var syk en gang. Hun var en fantastisk dame, en drøm å jobbe med. Hun var like festlig som hun fremstår overfor TV- og filmpublikumet, sier Vennerød og legger til.

– Hennes replikker «satt» alltid, hun fant på og gjorde ting på måter jeg ikke har sett andre gjøre. Det er vanskelig å sette fingeren på hva det var, men hun hadde en egen måte å gjøre ting på som var original, sier Vennerød som ikke har hatt privat kontakt med Bjørgan siden filmen ble spilt inn.

Her kan du lese mer om